SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Úgy érzed, teljesen kimerültél? Attól még nem leszel rossz szülő, ha most kicsit több mesét néz és nem játszol vele!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-12-15
A szülői kimerültséggel a szakemberek szerint igenis foglalkozni kell, hiszen akár kiégéshez is vezethet. De miért más ma szülőnek lenni, miért vagyunk folyton fáradtak, és mit tehetünk ez ellen? Bojti Andrea gyerekpszichológus szakértőnk beszélt minderről.
Úgy érzed, teljesen kimerültél? Attól még nem leszel rossz szülő, ha most kicsit több mesét néz és nem játszol vele!

"Mondjuk ki, hogy ez egy olyan időszak, amit túl kell élni"

Azt, hogy fáradtak, kimerültek vagyunk, hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Csak a legjobb oldalunkat mutatjuk az ismerősöknek, mert attól tartunk, hogy panaszkodásnak tűnik, hogy ki vagyunk merülve. A közösségi oldalra is csak a szépet, a jót tesszük ki magunkról és a gyerekünkről, kissé hamis képet mutatva ezzel. 

Aztán amikor szembejönnek velünk a különböző mémek, amelyek arról szólnak, mennyire kimerültek vagyunk szülőként, csak jókat mosolygunk rajta és tovább is lépünk. 

Pedig ezen nem lehet és nem is kell továbblépni. Hiszen a kimerültség akár kiégéshez is vezethet, aminek már testi tünetei is vannak. 

Bojti Andra gyerekpszichológus az RTL-en beszélt a témáról és arról, hogy mit tehetünk szülőként, ha ezzel a problémával szembesülünk. A szakértő azt mondja, teljesen természetes folyamat, hogy az energiaszintünk az őszi-téli időszakban jelentősen lecsökken. 

Szerinte fontos, hogy beszéljünk erről, hogy ne legyen tabutéma. Hozzáteszi, hogy a közösségi oldalakon hajlamosak vagyunk csak a jó oldalát mutatni a szülőségnek, de családon belül, barátokkal, sorstársakkal fontos, hogy beszéljünk a nehézségeinkről. 

Ma pedig egyáltalán nem egyszerű szülőnek lenni. Régebben korábban mentek a nők nyugdíjba, és valahogy a családban is természetes volt, hogy a rokonok segítenek, levéve ezzel egy kis terhet az anyákról. Ma pedig sokkal inkább magunkra maradtunk a szülőséggel, kevesebb a segítség.
 

Attól még nem leszünk rossz szülők, ha kicsit több mesét néz a gyerekünk

"Mondjuk ki, hogy ez egy olyan időszak, amit túl kell élni" - javasolja Bojti Andrea, aki szerint fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy nem ez az az időszak az életünkben, amikor brillíroznunk kellene. 

"Vannak dolgok, amiket mind a háztartásban, mind a gyereknevelésben el lehet engedni. Tehát ettől nem leszünk rossz szülők. Ha valakinek beteg otthon a gyereke és ő megengedi, hogy több mesét nézzen a megszokottnál, akkor nem történik semmi. Nem ez az az időszak, amikor nagy horderejű gyereknevelési kérdéseket kell megoldani" - teszi hozzá. 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt sem, mennyire fontos, hogy a szülőknek is legyen kellő mennyiségű énidejük. 
 

Osszuk fel egymás között a feladatokat és legyen énidőnk

Mint mondja, bármennyire is nehezünkre esik, kérjünk és fogadjuk is el a segítséget. 

"Klasszikus esetben hazajön az apuka is, nagyon fáradtan a munkából és neki is nagy a gyerekzsivaj otthon, és mondjuk arra lenne szüksége, hogy egy kicsit át tudjon állni az otthoni rendre. Hozhatnak ilyen egyezségeket a szülők, hogy persze akkor ne gyere haza, csak negyedórával később, addig járjál egyet vagy igyál meg egy kávét valahol és picit kapcsolj ki, utána hazajössz, átveszed tőlem a gyerekeket. Akkor én megyek el egyet járni, vagy beülök egy kád vízbe."

Mint mondja, ezeket akár órára és napokra pontosan be lehet osztani. A gyerekekkel is meg lehet mindezt beszélni, vagy akár egy kis táblán is lehet nekik jelezni, hogy például aznap ki altatja őket. 

Ha kimerültebb állapotban vagyunk, akkor nehezebb lehet a szülők közötti kommunikáció is - ha mindkét szülő ingerült, nehezebben találjuk meg a közös hangot. Pedig fontos lenne, hogy a szülői szövetséget erősítsük. 

Ne feledkezzünk meg arról sem, amit Vekerdy Tamás is gyakran hangoztatott: hogy boldog gyereket csak boldog anya tud nevelni. 

"A gyerekek kiszívják a vérünket, lerágják a húsunkat. Ezért időnként meg kell szabadulni tőlük, mert a gyerek érdeke is, hogy folyamatosan jól rágható és jól szívható, pihent anyja - és persze apja is! - legyen neki."

Nagyon fontos az a bizonyos énidő, amíg az anya ki tud kapcsolódni, és ha egy kicsit körbenézünk, talán többen is vannak a környezetünkben, akik be tudnak segíteni: legyen az egy családtag, egy barát, egy ismerős, egy szomszéd, egy bébiszitter, vagy egy másik anyuka. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja