SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rájöttem: hiába van az ember mellett valaki, ha az a valaki nem is igazi társ

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-06-27
"Amikor családi konfliktusunk volt, nem állt ki mellettem, nem szólt egy szót sem. Amikor a gyereknek lett volna szüksége arra, hogy megmutassa neki, hol a határ, hogy szigorú legyen vele, ő csak bohóckodott. Amikor arra lett volna szükségem, hogy egy fárasztó nap után kisírjam magam neki és megvigasztaljon, ő csak nézett rám üveges szemmel. Hamar megtanultam, hogy legyek erős és határozott. Egyedül."
Mónika vallomása.
Rájöttem: hiába van az ember mellett valaki, ha az a valaki nem is igazi társ

Ilyenek voltunk régen: meztelenül fürödtünk a Balatonban

Amikor megismerkedtünk, tudtam, hogy ő az igazi. Szerelem volt első látásra, és azt hiszem, hogy nem csak az én részemről. Olyanok voltunk, mint a kamaszok, pedig akkor már 25 és 28 évesek voltunk.

Éjszakánként lefeküdtünk a fűbe és néztük a csillagokat, órákig beszélgettünk bármiről, az összes titkunkat csak egymással osztottuk meg. Rengetegszer előfordult, hogy egyszerre hívtuk egymást, ezért mindkettőnknek foglaltat jelzett, vagy egyszerre küldtünk üzenetet, vagy egyszerűen csak összetalálkoztunk az utcán, amikor nem is volt megbeszélve a randi. Annyira éreztük egymást, annyira egy hullámhosszon voltunk.

Csináltunk őrültségeket is, például meztelenül fürödtünk a Balatonban, vagy az éjszaka közepén az utcán táncoltunk, csak úgy.
 

Aztán minden megváltozott: úgy éreztem, minden felelősség rám hárul

Nem tudom miért, talán mert idősebbek lettünk, vagy talán mert annyira belesüppedtünk a mindennapokba, de idővel egyre kevesebb ilyen élményünk lett. Kezdtem egyre magányosabbnak érezni magam. Még úgy is, hogy megszülettek a gyerekeink. 

Szerintem sosem könnyű a gyerekekkel, akkor sem, amikor kicsik, és akkor sem, amikor nagyobbak. Minden kornak megvan a maga szépsége, de a nehézsége is. 

A terhességeim tökéletesek voltak, és azt gondoltam, hogy nála jobb apát nem is kívánhatnék a gyerekeimnek. De aztán valami megváltozott. Azt nem mondom, hogy nem vette ki a részét a családi életünkből, de úgy éreztem, hogy minden teher, minden felelősség rám hárul.


Megtanultam, hogy legyek erős, határozott nő. Egyedül. 

Nem akart konfrontálódni anyámmal, így amikor konfliktusunk volt, nem állt ki mellettem, nem szólt egy szót sem. Amikor a gyereknek lett volna szükségük arra, hogy szigorú legyen velük, ő csak bohóckodott. Nevelni csak én neveltem mindkettőt, ő csak jópofizott velük és mindent megengedett.

Amikor arra lett volna szükségem, hogy egy fárasztó nap után kisírjam magam neki és megvigasztaljon, ő csak nézett rám üveges szemmel, és azt mondta, hogy ő most akkor elmegy fürdeni, mert holnap korán kel. Amikor szóvá tettem ezt, azt mondta, hogy mégis mit kellett volna mondania?

Amikor bizonytalan voltam és döntésképtelen, akkor hiába hívtam fel, azt mondta, hogy döntsek úgy, ahogy szeretnék, ő ebbe nem szól bele. Mégis miért nem? Miért nem tudott volna legalább egyszer erős, határozott férfi lenni? 

Így kénytelen voltam én az lenni. Erős, határozott nő. Aki nem problémázik, nem kesereg, hanem mindent megold. Egyedül. 

Míg más anyukák problémáit hallgattam a játszótéren, néha sírhatnékom támadt. Komolyan az a gondja valakinek, hogy nem tud utalni, mert a férje nevén van minden, és ő is kell hozzá? Meg hogy milyen rossz hogy apa, mert ma később ér haza?


Azt hiszem, már egyikünk sem fog tudni megváltozni... 

Rájöttem, hogy hiába van az ember mellett valaki, ha az a valaki nem is igazi társ. Aki nem támogat, nem segít, nem határozott, nem vigasztal, nem ölel át. Aki csak úgy van, hogy elmondhassam, hogy mégis csak férjes asszony vagyok, meg mesélhessek arról, hogy hol voltunk családilag nyaralni, hogy mit vettem neki szülinapjára, de semmi egyéb. 

Rájöttem, hogy az ember lehet sokkal magányosabb akkor, ha férje van, mint akkor, amikor egyedülálló. És azt ez érzést nem tudom kiverni a fejemből.

Minden nap meleg vacsorával várom, igyekszem a kedvébe járni és visszahozni a régi szép időket. Sokszor próbáltam vele beszélgetni erről, de ő nem igazán érti, hogy mi a problémám. 

És azt hiszem, már egyikünk sem fog tudni megváltozni. Aki túl sokáig volt erős, az már soha többet nem lesz az a játékos, önfeledt "lány", aki szeretne lenni.

Olvasd el ezt is: Ha társasmagányból menekülsz, a valódi egyedüllét már nem ijesztő…

Indexkép: Engin Akyurt képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja