SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így NE nevelj perfekcionista gyereket!

Jánosi Valéria [cikkei] - 2017-10-10
Melyik szülő ne szeretné, hogy a csemetéje kitűnő tanuló legyen? A szülők többsége mindent elkövet, hogy a gyerekét rávegye arra, hogy szorgalmasan tanuljon. Vannak azonban olyan családok, ahol a négyes már rossz jegy, a hármas pedig a legnagyobb szégyen. A szülők elvárják, hogy a csemetéjük kiválóan teljesítsen mindenből. Hogy ezért milyen árat fizet a gyerek? Az fel sem merül bennük.
Így NE nevelj perfekcionista gyereket!

A kitűnő tanuló keményen megfizet az eredményeiért

A diák keményen megdolgozik és sokszor sajnos meg is fizet a kitűnő tanulmányi eredményért. A kitűnő tanulók mögött nagyon gyakran egy vagy két mindent kontrolláló perfekcionista szülő áll, akik óvodás kora óta hordják a gyereküket egyik különóráról a másikra. Szigorúan megszervezik a kicsi minden percét, és végighajtják őt a kemény napirenden. A leggyakrabban hangoztatott elvük így szól: „Előbb a tanulás, aztán a játék!”. A szótárukban a leggyakoribb szó a „kell”. A gyereknek mindent úgy kell csinálni, ahogyan azt ők elvárják.
Az ilyen szülő gyerekei rendszerint kiválóan teljesítenek, de a szülő ezzel csak nagyon ritkán elégedett. Számára a négyes már kudarc, ilyenkor rendre elhangzik a kérdés: „kinek lett ötös?”
A perfekcionista szülő gyakran él a megfélemlítés, érzelmi zsarolás módszerével. Igazából nem válogat az eszközökben: mindent bevet azért, hogy a gyereke lemondjon a saját vágyairól, szükségleteiről, ha azok nem egyeznek az ő szülői elveivel.
Ezzel azt tanítja meg a gyerekének, hogy mindig a kötelesség az első, a gyerek saját vágya, szükséglete nem számít. Dicséret, szeretet elfogadás pedig csak a kiváló teljesítmény után jár. Ennek eredményeként a gyerek megtanulja, hogy csak úgy önmagában egyáltalán nem szerethető, csak ha letesz valamit az asztalra. Ennek eredményeként félni kezd a kudarcoktól, hiszen minden egyes hiba vagy gyengébb eredmény a saját szerethetőségébe vetett hitét kérdőjelezi meg. Innen pedig már egyenes az út a szorongásos tünetekig: pánik, evészavar, alvászavar, menstruációs problémák. És peresze alacsony önbecsülés.
Ezzel fizetnek a perfekcionista szülők perfekcionista gyerekei a kitűnő eredményekért. Amikor már baj van, és kialakulnak a szorongásos tünetek, a szülők azzal szoktak védekezni, hogy „de hát a gyerek hajtja magát. Mi már nem is mondjuk neki, hogy tanuljon. Ő akarja a jó eredményeket.” Igen, lehet, mert már belsővé vált benne a szülők követelményrendszere.
 

Nem biztos, hogy csak a kitűnő tanuló boldogul az életben

Félre ne érts! Nem azt mondom, hogy a perfekcionista szülő gonosz, és direkt rosszat akar a gyerekének. Szó sincs erről! Ő abban a meggyőződésben hajtja a gyerekét, hogy a legjobbat akarja neki. Ezt szokták mondani: „Ahhoz, hogy megállja a helyét az életben, keményen kell tanulnia, hogy jó gimiben és egyetem tanulhasson, mert csak így jut majd jó munkához, így lesz sikeres az életben.” Ezek a szülők azonban néhány dologról megfeledkeznek.

  1. A gyereküknek csak az az egy gyerekkora van, amin a szülő végighajtja őket. Biztos, hogy csak tanulással érdemes tölteni azt a tizennyolc évet? A gyerekkora is az élete része. Miért kell hatéves korától fogva belekényszeríteni egy mókuskerékbe?
  2. Kedves Szülő! Tartsd észben, hogy a gyereked nem a te meghosszabbításod, és nem az a dolga, hogy a te be nem teljesült álmaidat megvalósítsa! Lehet, hogy te atomfizikus szerettél volna lenni, de ne kényszerítsd már a fizikát utáló gyerekedet erre a pályára! Támogasd inkább abban, hogy a saját képességeit kibontakoztassa! Még akkor is, ha szerinted a gyereked épp az életét készül elrontani, amikor a színművészetire jelentkezik.
  3. Tartsd észben, hogy a gyereked teljesítménye nem téged minősít! Nem attól leszel tökéletes szülő, hogy van egy kitűnő bizonyítvánnyal rendelkező gyereked. Már attól elég jó szülő vagy, ha van egy kiegyensúlyozott, mosolygós rosszcsont kölyköd, aki jól érzi magát a bőrében, és bátran próbál ki dolgokat.
  4. Érdemes észben tartani azt is, amit évtizedek óta tudunk: hogy az iskolai eredmények nem jelzik előre az életben való beválást. Vagyis nem a kitűnően tanuló, szorgalmas, rendes gyerekek lesznek a legboldogabbak. Az érzelmi intelligencia sokkal inkább előre jelzi azt, hogy az illető majd „viszi valamire”.

(Kapcsolódó cikkünk: 6 ok, amiért az átlagos diákokból lesznek a legsikeresebb emberek)


Mennyire reálisak az elvárásaid?

Szülőként azt is érdemes megvizsgálni, hogy mennyire reálisak a gyerekünkkel szemben támasztott elvárásaink. Biztos, hogy érdemes a művészi adottságokkal rendelkező gyerektől elvárni a matek és fizika ötöst? Figyeld meg azt is, hogy amikor a gyerekeddel beszélsz, a kommunikációd mekkora része utasítás, fegyelmezés, szidás, korholás! Te hogy éreznéd magad, ha a főnököd viselkedne veled így?
 

Engedd hibázni!

Egy perfekcionista szülőnek nagyon nehéz megértenie, hogy a hibázás nem ciki, nem szégyen és nem kudarc. A hibázás az élet elkerülhetetlen része. Ahogy a népi bölcsesség is mondja: csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Gondolj vissza arra, hogy amikor biciklizni vagy járni tanultál, hányszor buktál fel! Hibáztál, és a hibádból tanulva újra és újra próbálkoztál.
Amikor a gyereked iskolás, akkor tanul. És nem csak a tananyagot! Tanul tanulni, ami néha nem megy neki jól. Tanulja azt is, hogy a viselkedésének következményei vannak: ha például nem csinál házit, akkor büntit kap. De ha te ostorral hajtod házit írni, nem fogja megtanulni, hogy a mulasztásának következménye van. Nem alakul ki az a belső tapasztalása, hogy nem lesz eredmény, ha nem dolgozik rendesen. A hiba, a kudarc tehát nem feltétlenül rossz dolog: ez a tanulás elengedhetetlen része.
 

Ne hasonlítgasd a gyerekedet más gyerekekhez!

Főleg ne hangosan, a füle hallatára. Töröld a szótáradból a következő mondatokat: „A Pisti vajon hogy tudta ötösre megírni?” Vagy: „Nézd meg, Gizike ezt már rég tudja!”. Ezzel csak a kisebbségi érzést, az önbizalomhiányt és a szorongást ülteted el a gyereked lelkében. Tényleg ezt akarod? Ne csak a mérhető teljesítmények mentén ítéld meg a gyerekedet, hanem lásd a teljes személyiségét! Hogy kedves, udvarias, megbízható, kreatív, jószívű. Szerinted húsz év múlva a munkaerőpiacon melyik fog számítani? A megnyerő személyisége vagy az ötödikes matek jegye? 

Fotó: StockSnap / pixabay

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja