SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tippek, trükkök a túlélésre, ha egyedül nevelsz egy kisiskolást

Demkó Katalin [cikkei] - 2017-06-09
Mit tegyen a szülő, hogy túlélje a gyereknevelést egyedülállóként úgy, hogy közben önmaga is ember maradjon?
Tippek, trükkök a túlélésre, ha egyedül nevelsz egy kisiskolást

Itt, a 21. században azt hiszem, nyíltan állíthatom, hogy mi, szülők nagyon sok mindent túlreagálunk. Amikor magára marad valaki a gyermekével, és egyedül kénytelen nevelni csemetéjét, hamar kiderül, hogy ez így nem működik!
Folyton foglalkoztatni egy kisembert nagyon fárasztó, ráadásul a házimunka sem oldja meg saját magát. Valljuk be, mi szülők is emberek vagyunk, és vannak vágyaink. Attól, hogy van egy gyermekünk, még nem kell elhanyagolnunk önmagunkat, és nem kell áldozati szerepet sem betöltenünk a családban. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mostantól mindent neki kell ellátnia, csupán azt, hogy vond be bátran a hétköznapi teendőkbe őt is. Így együtt töltitek az időt, és közben tanul, fejlődik ő is.

Mit tegyen hát a szülő, hogy túlélje a gyereknevelést egyedülállóként úgy, hogy közben önmaga is ember maradjon? Természetesen ezek akkor is hasznos ötletek, ha nem vagy egyedül, és esetleg több gyerek vesz körül. A különbség talán csak annyi, hogy egyedülálló szülőként sokkal komolyabban kell az idővel gazdálkodni, hiszen ilyen esetben kevesebb “énidő” jut a szülőre.


Vond be a hétköznapi teendőkbe

Egy kisiskolás gyerek mozgása és felelősségtudata már elég jó. Arról nem is beszélve, hogy végre tud írni és olvasni is! Nincs is más dolgunk, minthogy kihasználjuk ezen tulajdonságait. Ha hagyod, hogy beszálljon ő is a háztartás vezetésébe, képességei szerint számoljon, írjon, olvasson, gondolkodjon, rengeteg olyan dolgot taníthatsz neki, amire nagyobb korában biztosan szüksége lesz. Hálás is lesz érte, hogy ezeket megtanulta tőled. Talán most ez még csak játék neki, és sok türelmet, időt igényel tőled, de hidd el, ezekkel az apróságokkal megszámlálhatatlan mennyiségű hisztit spórolhatsz!

A család vezetése, navigálása hasonlít egy céghez. Akkor is, ha kisebb, két fős családról, és akkor is, ha nagy, sok fősről van szó. Ha jól akarod csinálni, csaknem hasonló sablonokat kell ráhúzni, mintha céget vezetnél.
A családban is, ahogy egy munkahelyen, rengeteg döntést kell meghozni. Ez szörnyen fárasztó, főleg akkor, ha a munkahelyeden is nap, mint nap döntések halmazát kell meghoznod, miközben többen várják annak pozitív eredményét. Miért ne adhatnánk át a döntés jogát a gyereknek is? Hadd érezze, hogy ő is számít, ő is fontos!
Ha valamiről dönteni kell az őt is érintő kisebb dolgokban (pl. mi legyen az ebéd, vagy mit csináljatok a szabadidőben, netán szeretne valamit nagyon, de te épp mással vagy elfoglalva) hagyd, hadd szóljon bele ő is a dolgok irányításába.

Tipp: Kérdezd meg, ő hogyan oldaná meg az adott helyzetet. Ez alapján jussatok valamilyen közös megoldásra. Ha együtt dolgoztok ki egy megoldást, a gyerek fontosnak érzi magát, a te válladról pedig egy kisebb adag teher is lehullhat.


Használjatok családi naptárt

Amikor a gyerek és szülő már saját programmal rendelkezik, mindegy, hány fős a család, hasznos bevezetni egy naptár rendszert. Egy olyan sűrű és impulzív életben, amiben élünk, nagy szükség van erre.

Külön jó, ha a gyerek maga tölti ki a saját részét, így tudatosul benne, hogy az ő dolgaira neki kell figyelnie. Az mégsem várható el, hogy anya vagy apa mindent fejben tartson, és olyanért kapjon fekete pontot az iskolában, amit anya, vagy apa felejtett el. Ugye, te sem kéred el a munkahelyeden más ebédjét, mert anyukád elfelejtett csomagolni neked?


Bevásárlás a gyerekkel

Ahhoz, hogy gyermekünk szívesen eljöjjön vásárolni, időnként trükköket kell alkalmazni, mert sajnos a kenyér továbbra sem jön haza magától.

Tipp: írjatok listát. Ha te írod, írj úgy, hogy el tudja olvasni, de még jobb, hogy ha ő írja. Így a bevásárlás során lefoglalja a lista olvasása és a pipák gyűjtése. Ezzel figyelni tudja, mi van már benn a kosárban, és mire van még szükség. Ha van kedve, és el is éri, leveheti a polcról, ami kell, így neked már csak a kosarat kell tolnod.


Kép: Tumisu / Piaxabay

Ha elég ügyes, azt is megnézhetitek, mi mennyibe kerül. Ha van például két termék, ami ugyanaz, csak más a gyártója, érdemes megfigyelni, hogy az ár/érték tekintetében melyik a legjobb. Tudom, most nem hiszed, de egy 8-10 évest simán le lehet ezzel foglalni! Étterem, cukrászda, és egyéb szolgáltatóknál egy 8-10 éves gyerek már jól tudja, mit akar.

Tipp: hagyd, hogy ő olvassa el az étlapot, a fagyi neveit, vagy a moziban a filmcímeket, korhatárokat. Beszéljétek meg előre, mit kér, és engedd, hogy ő mondja el a pincérnek, mit szeretne.

Amíg megérkezik az étel, számoljátok ki közösen, mennyit fogtok fizetni, és nézzétek meg a többi ételt is. Így garantáltan nem fogja szétunni magát, amíg megérkezik az ennivaló.


Takarítás és sport közösen

A takarítás egy olyan terület, ahol túlságosan elkényeztetjük a gyerekeket. Pedig, ha jobban belegondolsz, egy ekkora gyereknek már jó mozgása van. Ha szerencsés vagy, gyermeked elég segítőkész, és könnyen ráveheted egy kis porszívózásra, felmosásra, vagy akár portörlésre is. Hidd el, semmi baja nem lesz attól, hogy elsajátítja ezen tudást is. Ráadásul te is spórolsz sok-sok időt és energiát.

Szeretnél végre készülni a bikini szezonra, de valahogy sosem sikerül elmenned egyedül edzeni egy órácskára? Tudom, elcsépelt szöveg, de nem lehet eleget ismételni: vidd magaddal a gyermeked! Válassz olyan sportot, amit ő is el tud végezni, így együtt is mozogtok, és valamilyen szinten külön is. Futni például a mindennapos tornaórának köszönhetően elég jól tudnak a kisiskolás gyerekek.
Sokak jobban bírják a futást, mint felnőtt társaik. Viheted akár bringázni, vagy jógázni, aerobicozni is. Vannak például olyan jógaórák, ahol semmi olyat nem kell csinálni, amit egy gyerek ne tudna (ezt érdemes az oktatóval egyeztetni), és vannak benne olyan pózok is, amikben lazán túltesz majd rajtad is! Ugyanez elmondható az aerobicról és a konditermekről is. Ma már szinte mindenhová magaddal viheted gyermekedet, ő pedig élvezni fogja, mert veled van, és valami felnőtteset csináltok.


Olvasás együtt

Ha egy igazi könyvmoly vagy, és már unod a mesekönyveket, ráadásul esténként, amikor ő már alszik, túl fáradt vagy ahhoz, hogy olvass, próbáld ki, hogy közösen olvastok, de mindenki a saját könyvét.

Az olvasás nagyon hasznos, de ha nincs jó példa a gyerek előtt, akkor ő maga sem fog könyvet ragadni. Ha időnként előveszitek a saját olvasmányaitokat, és rászántok egy bizonyos időintervallumot, amíg mindenki a saját könyvét olvassa magában, nem csak neked lesz jobb kedved, de ő is fejlődik. Ha kikérdezed, miről olvasott, fejleszted a szövegértését is. Sőt! Azt is megteheted, hogy az ő szintjén te is elmondod neki, miről olvastál. Így biztosan szívesen tart majd veled ebben is.

Fontos, hogy ezek az ötletek csak akkor működnek, ha mindent meg is beszéltek - az ő szintjén.

Indexkép: ambermcauley / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja