SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megváltoztatni a megváltoztathatatlant (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Mihalik Katalin [cikkei] - 2011-04-22
Nem is olyan egyszerű dolog átlátni egy kapcsolat dinamikáját, ha az aktuálisan előtérben levő konfliktusokra és negatív érzéseinkre koncentrálunk. Ezek elhatalmasodnak rajtunk, nem látunk semmit, csak a haragot, és a csalódottságot, és már-már kezdünk arra gondolni, hogy minden férfi egyforma. És hogy mi állhat a sztereotípia mögött, kérdésként lebeg; a válasz egészen összetett, de érdemes megnézni a választásainkban rejlő logikát -mert mint mindenben, ebben is van.
Megváltoztatni a megváltoztathatatlant (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Önző célok a párkapcsolatokban

Amikor legutóbb a barátnőm azt mondta, elhagyja a hapsiját, hirtelen nem tudtam felidézni azon alkalmak számát, amikor ezt már bejelentette. Minden egyes ilyen "kihirdetés" más-más komolyságú volt. Az elsőre és a legutolsóra egészen élesen emlékszem. "Úgy unom már, hogy soha nem hoz nekem apró ajándékokat. Hogy túl hangosan beszél. Hogy nem tudom rávenni, hogy elolvasson egy könyvet. Hogy mindig elkésik a randiról, hogy khm, nem néz a szemembe, amikor hozzám beszél." -mondta valamikor tavaly májusban, két hónappal megismerkedésük után. Kidobta a férfit, egy héttel utána kibékült vele. Hogy hogyan történt az újraközeledés, azt nem tudom már, nem is ez a lényeg.

A legutóbbi kihajítás egy kicsit szerencsétlenebb volt, már ami a barátnőm lelkiállapotát illeti: magába volt zuhanva, sírt, alig volt ereje. És az egész egy elhatározásból indult ki: végleg elfelejti a pasit. És felsorolta a fazon összes eddigi tévedését, kínlódását, kellemetlenkedését. Mindenre egyes baklövésére tisztán emlékezett!

És akkor még beszélhetnék az első és utolsó közötti látszólagos lezárásokról, melyek okait hosszasan ecsetelte, támadva a férfit, sajnálva saját magát, és szégyellve a szituációt. Pedig előttem nincs ilyenre szükség, mindig meghallgatom. Volt, hogy mosolygott, amikor mesélt, volt hogy toporzékolt a lábával, és az is megesett, hogy letagadta, hogy valaha is szerette volna őt. És ez már nem is tudom, a hanyadik ilyen férfi az életében. 

A szakemberek azt mondják, ha gyermekkorunkban valami miatt súlyosan megtörik az ellenkező nemű szülőnkkel való kapcsolat, akkor ezt a traumát felnőttkorban addig-addig ismételjük, amíg meg nem oldjuk. Teszem azt, ha apukánk elutasította a velünk való kommunikációt, vagy ha szánakozóan tekintett ránk, akkor több mint esélyes, hogy egy hideg férfit választunk magunk mellé. Akit aztán kidobunk, mert nem eléggé melegszívű. És jön a következő, aki nem eléggé nyitott. Meg a következő, aki borzasztóan nagyképű.

Logika -még ha nehéz is beismerni - van benne. Nézzük csak meg az eddigi párkapcsolatainkat. Ha kell, rajzoljunk egy egyenes vonalat, írjuk mellé szépen sorjában a neveket, az időt, ameddig tartottak, és idézzük fel az okot is, amiért vége lett. Majdnem biztos, hogy találunk valami ismétlődést. Amennyiben nem, gondolkodjunk tovább. Olyan ez, mint egy horgolt minta, figyeljük hát meg alaposan!

A dolog lefolyása viszonylag könnyen átlátható. Úgy indul, hogy kiválasztjuk az apánkhoz hasonló hibával rendelkező férfit, és elhatározzuk, hogy majd mi megjavítjuk. És szeretjük, mert egyrészt vonz minket a hiba hasonlósága (apánkat is szerettük), másrészt édes a hiba feletti hatalom gondolatának lehetősége (ez eddig még sosem sikerült). Ő lesz az a férfi, akit megjavítunk, aki majd legyőzi saját magát, csak hogy megkapjon minket. Jusson csak eszünkbe a mesebeli herceg sárkánnyal vívott harca, és a gyönyörűséges királylány méltó szerelme. Viva Victoria!

Ahogy az idő telik, vagy ő bizonyul megváltoztathatatlannak, vagy mi adjuk fel, mert elfogy az erőnk - gyakran mondjuk ilyenkor, hogy "elmúlt a tűz". Esetleg szerelmi célpontot váltunk, mert feltűnik a színen egy másik fazon, aki megjavíthatóbbnak tűnik. Szóval inkább őt...

Kérdés, hogy van-e erre megoldás: van, aki egész élete során ismétel. Úgy tűnik, a partnerek kiválasztása mindig valami mélyről irányított dolog –hasztalan itt mindenféle törekvés, hogy még egyszer ugyanabba  hibába ne essünk. Gondoljunk csak a szerelem első látásra és az én vagyok Barbie, Te vagy Ken tökéletes világának hirtelen felbukkanó képzetére. Vajon ki venné észre azonnal, hogy legújabb választottja is ugyanolyan lesz, mint az előző?

A nehéz úgy tűnik az, hogy leállítsuk ezt az önző gépezetet, mely bennünk lakik. Mert végső soron magunknak szeretnénk ezzel valami kellemeset okozni: mekkora diadal lenne, ha végre sikerülne megváltoztatni egy férfit (és rajta keresztül a saját apánkról alkotott képet - mondja a tudatalatti).

Három lehetőségünk van: vagy tűrjük a saját választásunk terhét, vagy átlépünk egy másik hajóba - amiről majd később kiderül, hogy majdnem ugyanilyen. Esetleg megkérünk valakit, hogy tanítson meg minket úszni.

És gondolkodjunk el azon, hogy a harag, a düh és az aggodalmak kizárólag neki, a társunknak szólnak-e; avagy gyermekkorunk nagy apaalakjának.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja