SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A példaképek köztünk járnak

Rindt Kata [cikkei] - 2011-01-31
Gyenge Ági (31) a Családinet egyik lelkes olvasója. Hihetetlen öröm volt számomra, hogy összehozott a sors vele - pontosan olyan, mint Te vagy én. Közöttünk van, fórumozik, informálódik és pont olyan kedves, lelkes barátságos, amilyennek Benneteket elképzellek.
A példaképek köztünk járnak


Ági egy kisfiú (8,5) és két kislány (7,5 és 2,5) édesanyja. Napjaik hasonlóan mindenki máséhoz rendkívül zsúfoltak, iskola, óvoda, foci, matek, aerobic, fejlesztő órák, anyukájuk mégis aktív munkatársa a családi vállalkozásnak.

peldakepek_koztunkMég a gyerekek megszületése előtt a helyi Takarékszövetkezetben dolgoztam. Sokat is agyaltam, miből fogunk élni, ha már gyerekeink lesznek. Ilyenkor a férjem mindig azzal bíztatott, hogy ne aggódjak, ő mindig fog találni nekem munkát.

Ági érettségivel a zsebében, kisgyerekkel a karján, nekiállt a családi vállalkozás adminisztratív feladatainak. Nulláról kezdte, hónapról hónapra sajátította el a szükséges számítógépes programok használatát és a vállalkozáshoz kapcsolódó ismereteket.

Gabonatermeléssel és szarvasmarha hízlalással foglalkozunk. Mivel a mezőgazdasághoz nem konyítottam, egyértelmű volt az adminisztráció. Mégiscsak foglalkozzon mindenki azzal, amihez ért, így gördülékenyebb a munka.
Férjem kimondottan örül részvételemnek: egy szekeret tolunk, nem kell másokkal bajlódnia, másokat fizetnie, tudom, mire gondol, rengeteg közös témánk van, a problémák is egyek. Előfordul ugyan, hogy annyi a munkám, úgy érzem, megszakadok, azonban kárpótlásul, amikor a gyerekeimnek szüksége van rám, félretehetem a munkát. Én osztom be a munkaidőmet, és határidő előtt legalább 2 nappal kész vagyok. Legjobb az egészben: ha elég ügyes vagyok, akkor július utolsó két hetében, valamint augusztusban szinte alig kell napi 1 órát dolgoznom. Ezt nem cserélném el semmire!

Három gyerek élete sűrű, de Ági és a gyerekek nem feltétlenül a kapkodást élik meg benne.

A nap legkésőbb reggel 7 kezdődik, a gyors készülődés után a legkisebb gyereket is 8-ra „leszállítottam” a helyi Csanába. Pont akkor indult, amikor nekünk szükségünk lett rá – szoktam is mondogatni, hogy biztos a kedvemért nyitották meg. Hetente egyszer intézem a házon kívüli teendőket, mint posta, takarék, önkormányzat stb. A bevásárlást is ilyenkor szoktam útba ejteni, nem megyek nagy áruházakba, helyben is mindent megkapok. Így időt spórolok és meglátogatom a szüleimet is, amit kérnek, nekik is elviszem, elintézem.

Naponta egy órát foglalkozom a lakással: gyors pakolászás, mosógépbe bedobom a ruhát stb. Nem idegesítem magam az alaposság hiányával, arra ott a hétvége. ½ 4-ig aztán dolgozom a nappalinkból nyíló irodában. Utána megyek a gyerekekért, onnan a különféle különórákra.


Délután hatra otthon van mindenki. Amíg a gyerekek írják a leckét, én főzök. Őszintén bevallva a főzés talán az egyetlen kínos témakör az életemben. Ezért nagy hajlandóságot mutatok az egyszerű megoldásokra, mert szerintem tiszta időpocsékolás minden főzéssel eltöltött perc. Nyitott vagyok minden megoldásra: nagyobb adagokat főzök, a maradékot lefagyasztom, jó minőségű fagyasztott készételeket veszünk, sláger apa tejbegríze és imádjuk, ha a nagyszülők hozzák a friss ebédet.

Vacsora után rövid játék, fürdés, esti ima, fekvés 8 órakor. Esti mese nincs, azt inkább a játék során ejtjük meg. Néha még 9 órakor is hallok kuncogást, ezzel nem tudok mit kezdeni, de 8-kor kötelező ágyban lenni. Elég következetes vagyok, így nagyon nem csúszunk el időben. Már mindenki tudja, mi a feladata. A nagyok önállóak, és szívesen segítenek a kicsi körül.

Ha marad munkám, este még leülök az irodába. 11-ig bírom, tovább, csak, ha muszáj.

Hétvégén lehetőleg otthon vagyunk, a gyerekek az udvaron, addig én a lakásban intézkedek. Vasárnap szentmise. Ez nem maradhat el. Ha van kedvük a gyerekeknek, ilyenkor hívhatnak barátot, unokatesót, vagy ők mehetnek vendégségbe.

Hála férjemnek, ő is aktívan részt vesz úgy a gyereknevelésben, mint a házimunkában. Ha kell, ő vigyáz a gyerekekre – mindig ott segít, ahol éppen szükség van rá.

Mint minden anyának, Áginak is vannak mániái, pontokba szedve már sorolja is:
A háztartási munkát más nem végezheti - kivétel: főzés.
Tanulni csak én tanulhatok a gyerekekkel.
Ha betegek, én akarok velük lenni.
Minden évben 10 nap nyaralás belföldön, amikor szigorúan csak egymással törődünk.

Lehet, hogy nem vagyok jó háziasszony, de jó anya és jó feleség sem lehetnék, ha nem dolgozhatnék. Csak úgy tudok minden feladatomban kiteljesedni, ha azt is tehetem, amit szeretek. A munka soha nem gátolt meg abban, hogy a család töltse be az első helyet az életemben. Mondjuk úgy, én mindig akkor dolgozom, amikor más sorozatot néz, bulvár újságot olvas, vagy az utcán beszélget. Ha nem dolgozhattam volna kismamaként, frissen szült anyukaként, azt hiszem, nem is vállaltam volna harmadik gyereket. Nem volt egyszerű soha, de jó szervezéssel, tudatosan minden megoldható.

mumonboard_januar

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja