SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Férfi - Wellness I.rész

Családinet [cikkei] - 2008-06-16
avagy praktikus életforma - gyakorlat igényeseknek
Férfi - Wellness I.rész

Nem csak nekünk nőknek, hanem a mindennapokban keményen dolgozó férfiaknak is szüksége van a testi - lelki törődésre.
Az általam képviselt módszer a praktikus életforma-gyakorlat az ősi keleti tanításokból és a mai modern testterápiákból merít. Közel 20 éves jóga, Keleti testi-lelki önismereti és masszázs-terápiák, relaxáció, meditációs tapasztalat és öngyógyítás, valamint a csikung terápia hosszú évei alatt összegyűjtött értékes tanításokat fűztem neked össze egy csokorba, melyekből most a " Férfi -Wellness " sorozatomban olvashatsz. A praktikus életforma gyakorlatai az ősi hagyományok egyszerűségét őrzik és idomulnak a mindennapok szorításához, nehézségeihez. Így kap egy sajátos tartalmat és egyedi hangvételt tőlem, neked. Szándékom, hogy arra ösztönözzelek, törekedj az egyensúly, az összhang megteremtésére a mindennapok nehézségei közepette is. Ehhez szükséged lesz az önfigyelés új eszköztárára, mely elvezet a mélyebb önismerethez. Ez az új irányultság ébreszti a tartalékaidat, mélyebb munkát igényel tőled és szándékolt figyelmet.


Egyensúly a testben

 A legtöbb férfinak manapság a hátával és a vállával is nagyon sok problémája akad. Nem csoda, hiszen az autóvezetés, a számítógép előtti munka, a kényelem, melyek szorosan kapcsolódnak a mindennapok gépiességéhez, egyoldalúsítja a mozgást és rengeteg energiát vesz el a testtől is. Ebben a mechanikus tendenciában nem jut elegendő figyelem a testnek sem, ami többféle problémát generál a modern életvitellel együtt. Ezek az izom- és ízületi fájdalmak, lelki konfliktusok és a szexuális problémák sokasága. Mi az, amit megadhatsz a testnek és így energiához juttatod, ami hosszútávon is elegendő?
Ez az egyensúly gyakorlata.
A "helyes tartás gyakorlatát" a 6000 éves taoista egészségmegőrző irodalom, a jóga és zen tanításai hagyták ránk örökül. Köszönet érte, hiszen mai modern élettempónkban ezek az ősi tanítások rendkívüli jelentőséggel bírnak!
Az embernek megadatott, hogy két lábára merészkedve egyenes gerinccel járjon. Ezzel a tartással helyezkedik el Föld és Ég között. Gerincének kiegyenesedése az Éghez emelte tudatát, lábaival a Földhöz kapcsolódik.

- Vajon neked, milyen a tartásod?
- A válaszhoz figyeld meg, hogy vajon behúzott nyakkal állsz, jársz és ülsz? Vállaidat hogyan tartod?
- Figyeld meg a tartásodat kívülről, s vedd észre az apróbb és nagyobb hibákat!
- Korrigálj! Tedd a helyére a karjaidat, válladat, fejedet. Ügyelj arra, hogy lábaid egyenlő arányban (egyensúly) vegyék át a test súlyát, sarkaidat ne terhelje túl nagy súly!
- Törekedj gyakorlás közben a könnyed, oldott, kiegyensúlyozott testi és lelki munkára.

1. Mindig legyen egyenes a tartásod. Akkor is ha ülsz, akkor is ha állsz és jársz, a napi tevékenységeid közben is!  Most is húzd ki a hátadat! Néha a fejedet nyomd fel az ég felé, mellkas ki, has laza.
2. Napi feladatod legyen az, hogy visszatérsz a testhez, megfigyeled a tartásodat és korrigálod.
3. Megjelennek a fájdalmak, de ezek ne tartsanak vissza a gyakorlástól! Sőt! Tartsd ki a fájdalmak ellenére is, lazulj, oldódj, figyelj és tartsd. 
    Ez némi erőfeszítéssel jár a részedről, de ez megtérül!
4. Lélegezz és lazulj. Ez nem jelenti a vállak leengedését és a gyakorlat elengedését. Olyan hosszan tartsd ki az egyenes tartást, amilyen hosszan csak tudod és még tovább is!
5. Meglátod egyre hosszabb időre sikerül egyenes gerinccel járnod.
6.  Legyen ez egy új szokásod: egyenes gerinccel járni!

Mindezek nyomában pedig:

- A mellkas és a szív nyitott, örömteli, így teret kapnak a tiszta érzelmek-gondolatok.
- Ahogy magasodsz az Ég felé és kihúzod magadat a hétköznapok mechanikusságából az élet szélesebb skáláját tapasztalhatod.
- Az egyenes gerinc gyakorlatban csendesedik az elme és a szív.
- No és egyre erősebb lesz a hátad és a légzés szabadon áramlik!

                                                                                                    Knolmár Marica
                                                                                                   tudatosságfejlesztés
                                                                                                                    


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja