SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hívatlan vendégek a lakásban, kertben - védekezzünk vegyszerek nélkül!

[cikkei] - 2004-03-21
Ellepik a hangyák? Mindent megrágnak az egerek? Éjjel zörögnek a nyestek a padláson? Nem szeret együtt élni velük, de nem szórná tele vegyszerrel a lakását? Van más megoldás is: próbálkozzon természetes módszerekkel!
Hívatlan vendégek a lakásban, kertben - védekezzünk vegyszerek nélkül!

Ha körbemegyünk a lakásban, kertben, hamar kiderül, hogy nem csak a családunkkal élünk együtt. A társbérlők egy része ártalmatlan, de van olyan, amelytől szívesen megszabadulnánk. Megtehetjük ezt vegyszer nélkül is.

A jó idő beálltával megjelentek a hangyák. Ha csak elriasztani szeretnénk a hangyákat, akkor is sokféle bevált módszert használhatunk. A hangyák vonulási útjára tegyünk citromszeletet, sütőport, fahéjat vagy cseppentsünk levendulaolajat. Ha elpusztítani szeretnénk a rovarokat, akkor keverjünk össze bóraxot és porcukrot. A hangyák ezt beszállítják a bolyba az utódok táplálására, így a boly kipusztul. Ha kisgyerekünk van, nagyon elővigyázatosan alkalmazzuk ezt, mert ők is hajlamosak az édességet elnyalogatni! A férfiak mellett a hangyáknak is kedvence a sör. Ha lapos kistányérba cukrozott sört teszünk, abba belemásznak és bele is fulladnak. A megelőzés itt is fontos, mint a környezetvédelem sok más területén. Ételmaradék, morzsa, fedetlen szemetes nagy vonzóerő a rovaroknak.

A repülő rovarok ellen a leghatékonyabb megoldás, ha nem engedjük be őket a lakásba. Hogy szellőztetni tudjunk, szereljünk fel szúnyoghálót vagy megfelelő függönyt, aminek a résein a rovarok nem férnek át. A legyek különösen ott vannak nagy számban, ahol tyúkot, disznót tart valaki a környéken. Ha a szúnyogháló nem használt, akkor a legegyszerűbb, bár kétségkívül nem túl esztétikus, megoldás a lámpára ragasztott légypapír. A fény odavonzza a rovarokat, az édes illatú légyfogóra pedig ráragadnak. Szintén környezetbarát megoldás az esti szellőztetés után egy kézhez álló légycsapó használata.

A legkellemetlenebb társbérlők közé tartoznak a szúnyogok. Itt is sokat tehetünk megelőzésképpen. A víztartókat, esővíztárolókat tartsuk lefedve. Ha kis tavakat, medencét telepítünk, akkor csak az esetleg beletelepülő békák vagy telepített halak segítségére számíthatunk, amelyek nagyon szeretik a szúnyoglárvát. Különben a tavacskával együtt szúnyogkeltetőnk is lesz. A házba az akadályok ellenére bejutott szúnyogokat szintén egy remek légycsapóval küldhetjük az örök vadászmezőkre. Ha már nem vagyunk elég gyorsak ehhez, akkor a lakásban használhatjuk a boltokban kapható ultraibolya fényt kibocsátó rovarcsalogató lámpákat, amelyek odavonzzák a rovarokat, majd áramütéssel megölik őket. Szabadban ezeket ne alkalmazzuk, mert minden rovart válogatás nélkül odacsalnak és elpusztítanak, rengeteg lepkét is.

Még a leghosszabb lábú vagy éppen nagyon szőrös pókok is ártalmatlan társbérlőink. Megfogják a repülő rovarokat, ezzel segítenek nekünk. A pókhálókat takarításkor távolítsuk el nyugodtan, de az állatokat ne bántsuk!

A molyok egész évben hol innen, hol onnan bukkannak elő. Az élelmiszerekben élő molyok ellen a legjobb védekezés, ha a gabonafélékből készült termékeket felbontás után jól záródó fém- vagy üvegedényben tartjuk. Tartalék készleteinknek készítsünk egy fadobozt vagy tartsuk jól záródó szekrényben, ahova kis csomag borsot, szegfűszeget vagy fahéjat is tegyünk. A ruhamolyok ellen pedig alkalmazzuk nagyanyáink jól bevált eljárását, a levendulacsokrot. Néha dörzsölgessük meg a növényeket, hogy felélénküljön az illatuk. A levendula az emberi szervezetre is nyugtató hatással van, úgyhogy a napot is nyugodtabban kezdjük levendula illatú ruhában.

Tél végén, tavasszal megélénkülnek az emlősök is: kiürültek az élelmiszerraktárak, a lakóházakban próbálnak élelmiszerhez jutni a kiéhezett állatok. A garázsban motoszkálnak az egerek, a padláson a nyestek, a kertben szorgalmasan tisztítja járatait a vakond, földkupacokat építve szép sorjában a korábban egyenletes gyepen és a veteményesben. A ház két lábon járó tulajdonosai pedig fejüket fogva állnak a „romok” felett. Természetesen a hiperszuperekben rengeteg vegyszer áll glédában a polcokon, de kinek van kedve teleszórni a lakását, kertjét velük és aggódni, melyikbe tenyerel bele az éppen mászó apró gyermek vagy eszi meg a szeretett háziállat. Nézzük, hogyan védekezhetünk emlősök ellen szelíd eszközökkel.

A rágcsálók ellen legjobb védekezés egy macska. Macskát csak akkor vegyünk a házhoz, ha gondoskodni tudunk róla és persze ha semmi más akadálya sincs: senki nem allergiás rá, nincs a szomszédban macskaevő kutya és így tovább. Ha ez az út nem járható, válasszuk a megelőzést. Ha nincs mit enniük, nem jönnek a rágcsálók: zárjuk fémdobozba, faládába, üvegbe az élelmiszereket. Tömjünk be minden lyukat, amin rágcsálók juthatnak be a házba. Ha ez mind nem segít, állítsunk egérfogót. Ez egy pillanat alatt végez a betolakodóval, a legkevesebb fájdalmat okozva.

Ha a padláson hatalmas zajt csap éjjel egy állat, szinte biztosak lehetünk benne, hogy bennlakónk éjszakai életet élő nyest. Nehéz ellene védekezni, még nehezebb eltávolítani a házból, ha már egyszer beköltözött. Szakkönyvek javasolják a benzines rongyot, de mivel a nyest a tetőben él, nagyon veszélyes ez a megoldás, nem javaslom, hogy ezzel kísérletezzünk. Itt is segít a megelőzés: mivel a nyest általában „légi úton” – vagyis a tető környékén lévő ágakról – jut be a tetőtérbe, távolítsuk el ezeket az ágakat. A nyest a kutyától tart leginkább és ahogy a kutya, a nyest is jelölgeti a territóriumát. A legriasztóbb számára, ha az ő területére kutya jut be. Persze nem azt javasoljuk, hogy zárjuk a kutyát a padlásra. Egyszerűbb megoldás az érintett területekre kutyapisis rongyokat elhelyezni (ennek beszerzését az olvasó találékonyságára bízzuk, valamelyik szomszédban biztos akad egy eb, ha a háznál éppen nincs). Ha ilyenre nem sikerül szert tenni, némi kutyaszőr is megteszi.

A vakond (hivatalosan vakondoknak hívják az egy darabot is) a szépérzékünknek árt, a kertünknek használ. Védett állat, ne pusztítsuk. Sokaknak ez nem elég érv, de az talán mindenkinek sokat jelent, ha tudja, hogy a vakond  rovarevő állat és járataiban a belepotyogott rovarokat eszi: pajorokat, lárvákat, lótetűket és társaikat, vagyis tisztítja a talajt. A járatai fölött kiszáradhat néhány növény, de nem rágja el a növények gyökereit. A talajba dugott üvegek, különböző riasztók nem hatásosak igazán. Ha van időnk, kifigyelhetjük, mikor szalad végig a vakond a járatán: kora reggel, dél felé és délután várható a feltűnése. Ekkor mindig kicsit tisztít is a járaton, így felbukkan a vakondtúrásban. Ha ezt észrevesszük, ügyesen alányúlhatunk egy lapáttal és vödörbe rakva arrébb költöztethetjük (ne a szomszéd kertjébe!). Ha nem érünk rá, itt az illóolajos, esetleg benzines rongy segíthet. Ha beledugjuk a vakond járatába, akkor ettől nem érzi az eleségének illatát és inkább elköltözik.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja