SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szép hazai tájak - Eger

Kókai Kata [cikkei] - 2006-06-22
A borairól méltán híres hazai nagyváros számtalan programot, látványosságot tartogat. Hazánk egyik gyöngyszeme, mely egy egyszerű kirándulás, de több napos nyaralás során is remek kikapcsolódási lehetőséget biztosít.
Szép hazai tájak - Eger

Az egri minaret

Az apró utcák kereszteződésében álló minaret igazi, ritka látványosság hazánkban. A majd egy évszázados török uralom egyik emlékhelye, mely naponta ötször hívta imára a hívőket. Alsó felét az iszlámra jellemző minták díszítik, az eredeti fakupola azonban már nem látható az építményen, hosszú évekkel ezelőtt megsemmisült egy tűz következtében. A minaret a ’70-es években került felújításra, s akkor nyerte el végleges, ma is látható formáját.

Nagypréposti palota

A Fellner Jakab által tervezett palota az 1700-as évek végén épült Egerben. A palotát gróf Batthyányi Ignác káptalani nagyprépost építtette, azonban az ő élete során nem fejezték be a munkálatokat, így utódja, Dobronyay Miklós felügyelete alatt készült el a vár. Ma is megtekinthető, azonban eredeti funkciója helyett könyvtárként működik.

Eger és a bor

Eger hazánk egyik leghíresebb borvidéke, s ha jó időben látogatunk el a városba, akár borfesztiválokon is részt vehetünk. A város mintegy évezrede foglalkozik bortermeléssel. Olyan kiváló italokkal ajándékozták már meg a borkedvelőket, mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka, vagy éppen a Debrői Hárslevelű.

A rendszerváltozást követően az egri borvidék hatalmas fejlődésen ment át. Jelentősen növekedett a szőlőültetvények területe, s az egyre újabb borászatok létrejöttével a borok minősége is javult. Ha Egerben szeretnénk tölteni szabadidőnket, mindenképpen látogassunk el a borospincékbe.

 

Kikapcsolódás a családdal

Azoknak sem kell félniük, akik kisgyermekkel látogatnak hazánk bortermő vidékére, hiszen számtalan látnivaló és program várja az ide látogatókat egész nyáron. Az egri termálfürdőben gyermekmedence, élményfürdő és nagy méretű csúszda nyújt kikapcsolódást, az 1997 óta működő Egri Galéria pedig kortárs képző- és iparművészeti kiállításokkal várja a műkedvelőket.

Az egykori érseki pincerendszer külön látványosság. A város alatt épült mintegy 3 km hosszúságú pincerendszert 1947 óta nem használták, s ennek következtében nagy része életveszélyessé vált. A nyolcvanas években felújították, az elégtelen szigetelésnek köszönhetően azonban cseppkőképződmények alakultak ki.

A sötét, de gyönyörű pincerendszer, a minaret, s az élményfürdő mellett számtalan múzeum is nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújt. A Csillagászati Múzeum, a Bormúzeum, s a Dobó István Vármúzeum az egész család számára remek programot biztosít.

Eger - egy nap nem elég

Eger rengeteg látványossága, az öreg borpincék, múzeumok sora szinte lehetetlenné teszi, hogy egyetlen hétvége alatt megismerjük a várost. Éppen ezért érdemes egyszer hosszabb időre is ellátogatni ide. A nyaralás nem igényel különösebb előkészületet, Egerben mindent megtalálunk ami modern, s ami régi. Szállodák, magánszálláshelyek és ifjú szállók sokasága között válogathatunk
.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja