SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lakásfestés okosan: mire figyeljünk kisgyermekes családként?

Családinet [cikkei] - 2023-11-21
 [X]

A családi otthon festése izgalmas, ám kihívásokkal teli feladat lehet, különösen, ha kisgyermekekkel élünk együtt – akik ráadásul segíteni is szeretnének a munkálatokban. A friss, élénk színek és a tiszta falak nemcsak esztétikailag kellemesek, hanem az életminőségünk szempontjából is fontosak, így időnként elengedhetetlen, hogy minden helyiséget kifessünk. De hogyan csináljuk ezt, ha gyerekek is vannak az egyenletben?
Lakásfestés okosan: mire figyeljünk kisgyermekes családként?

A lakásfestés során számos tényezőt figyelembe kell venni, és ez fokozottan igaz a kisgyermekes családokra. A következőkben olyan gyakorlati tippeket osztunk meg, amelyek segítenek abban, hogy a lakásfestés folyamata gördülékeny legyen, és a végeredmény mindenki számára biztonságos és kellemes környezetet teremtsen.

Egészségre nem ártalmas festékek

Kisgyermekes családként elsődleges szempont az egészségvédelem. Válasszunk olyan festékeket, amelyek nem tartalmaznak – vagy csak minimális mennyiségben – szerves oldószert, illékony szerves vegyületeket (VOC) vagy más egészségkárosító anyagokat. A környezetbarát festékek biztonságosabbak, és minimalizálják azokat az irritációkat, amelyek a hagyományos festékekből származhatnak. Ez különösen fontos, ha például allergiás tagja is van a családunknak.

Foltálló festékek

A gyermekáldás valóban az: egy áldás. Egyedüli kivételt képez ez alól talán az otthonunk rendezettségének és tisztaságának fenntartása, ami valódi kihívás lehet a kis lurkók mellett. Ez különösen igaz akkor, amikor már elkezdenek mászni, majd menni – ilyenkor már gyakran megeshet, hogy maszatos kézzel hozzányúlnak a bútorokhoz, rosszabb esetben pedig a falakhoz. Nem is beszélve azokról a kicsikről, akikben túlteng az alkotási vágy, és ezt előszeretettel kamatoztatják a falakon! Éppen ezért, gyerekekek mellé érdemes foltálló festékekben gondolkodni. Ezek megakadályozzák a foltok gyors beszívódását, így könnyen letakaríthatjuk a szennyezett felületeket egy vizes ruhával.

A színek szerepe

Az sem mindegy, hogy milyen színekkel vesszük körbe magunkat gyermekes családként. Gondosan válasszuk ki a színeket mindenhová, így a gyermekek szobájához is! A nyugtató, pasztell árnyalatok segíthetnek a stressz csökkentésében és a jó alvásban. Igyekezzünk a kicsivel kompromisszumra jutni: ha a kedvenc színe a kék, egyezzünk bele a használatába, de ne egy nyomasztó, sötét árnyalatát válasszuk, inkább egy világos, légies, kellemes pasztellkéket.

Időzítés

Ha már megvannak a festékek, és a tervezési fázisba értünk, fontos az időpont tudatos meghatározása. Inkább olyankor végezzük, amikor a kisgyermekek kevésbé tartózkodnak otthon. Esetleg a festés napjaiban egy rokon vagy barát felügyeletére bízhatjuk őket, hogy a munkafolyamatok gördülékenyen haladhassanak és ne kelljen fokozott biztonsági intézkedéseket tennünk.

Biztonságos terepek

Ha mégis otthon maradnának – például mert nem akarnak kimaradni a mókából –, akkor a festés során fontos biztosítani, hogy véletlenül se kerülhessenek veszélybe. Az eszközök, festékek és más anyagok legyenek mindig elzárva a gyermekektől, és a festőmunka után gondosan takarítsuk le a területet a lehullott festékrészecskéktől, továbbá a portalanításra is fokozott figyelmet kell fordítanunk. Emellett fontos a tájékoztatás is: magyarázzuk el, hogy amit csinálunk, az nem játék! Tudatosítsuk, hogy a festékekbe, hígítókba és társaikba tilos belenyúlni és az eszközökkel se játsszanak, mert balesetveszélyes.

Szellőzés

Ne zárjuk el a friss levegő útját a festés idején. A megfelelő szellőztetés csökkenti a festékek illékony anyagainak koncentrációját a levegőben, ezáltal csökkentve a belélegezhető részecskék mennyiségét. A nyitott ablakok és a megfelelő légáramlás segíthet minimalizálni a kellemetlenségeket, esetleges megbetegedéseket.

Interaktív festés

Ha a gyermekek érdeklődnek a festés iránt, teremtsünk számukra biztonságos és interaktív teret, ahol segíthetnek vagy lefoglalhatják magukat. A nagyobbaknak megmutathatjuk, hogyan tudják hatékonyan kivenni a részüket a munkából. A kisebbeknek engedélyezzük, hogy kifejezzék kreativitásukat egy kisebb felületen, például egy kisebb falrészen vagy egy kartondobozon, ahol a festék nem okoz kárt.

Ezekkel a hasznos tippekkel és némi elővigyázatossággal a lakásfestés folyamata gördülékenyen folyhat le, és egy biztonságos, szép otthont teremthetünk a család minden tagja számára. Ne feledjük: a közös munka és az együtt töltött idő emlékezetessé teheti a lakásfelújítást is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja