SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lehetetlen küldetés? Így használjuk jól a mobileszközeinket otthon - Ősszel is időszerű a Mobil a családom? kampány üzenete

Családinet [cikkei] - 2023-08-28
 [X]

Mobil a családom? címmel országos kampányt indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A program nyár elején kezdődött, a célja pedig az volt, hogy a nyári szünet beköszöntével az NMHH egyszerű tanácsokkal segítse a családokat a mobileszközök online világa és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében.
Lehetetlen küldetés? Így használjuk jól a mobileszközeinket otthon - Ősszel is időszerű a Mobil a családom? kampány üzenete

A program gyakorlatias és játékos ötletekkel szólítja meg a szülőket és a gyermekeket: például tartsunk rendszeresen mobileszközmentes családidőt, alkossuk meg közösen a mobileszközök használatának házirendjét és beszélgetéseinkből ne hagyjuk ki az online térben szerzett élményeinket sem. A tanácsok az nmhh.hu/mobilacsaladom honlapon jelennek meg.

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál egyre többet foglalkozunk az online világ gyermekeinkre, médiafogyasztásunkra, tanulásra, viselkedésünkre, vagyis az életünkre és kultúránkra gyakorolt hatásaival. Látjuk, hogy a szabályozói szerepkörön túl is tennünk kell a gyermekvédelemért, kiváltképp a digitális tér szolgáltatásaival kapcsolatban. Ezért indítottuk el Mobil a családom? címmel a családoknak szóló nyári kampányunkat” – mondta Dr. Koltay András, az NMHH elnöke.

A teljes tiltás negatív hatást eredményezhet

Ma már egyértelmű, hogy a figyelmünk érték és egy egész iparág dolgozik rajta, hogy megkaparintsa. Ha szeretnél a családnak is hagyni belőle, az tudatos döntést és sok-sok gyakorlást igényel. A változás azonban mindig apró lépésekkel indul. Fontos hangsúlyozni, hogy a képernyő nem az ellenségünk: tanulni, szórakozni, kapcsolatot tartani jó dolog. Az NMHH kutatásai szerint már a nyolcéves gyermekek negyede rendelkezik saját okostelefonnal, tízéves korban pedig már a gyermekek több mint felének van saját használatú okostelefonja.

Az eddig megjelent tanácsok:

  1. Figyeljetek a szeretteitekre!
    Felelősek vagyunk egymásért! Ha együtt a család, üljétek körül az asztalt, és beszélgessetek! Keressétek egymás tekintetét, és figyeljetek egymásra! A mobileszközök várhatnak.
  2. Bízzatok egymásban!
    Beszélgessetek az online térben szerzett jó és rossz élményeitekről. Próbáljátok megérteni egymás digitális életét. Oszd meg tapasztalataidat gyermekeddel!
  3. Játsszon együtt a család!
    Ha egy családtag vonzódik a videójátékokhoz, próbáljuk ki együtt a játékot! Alkossunk néhány közös szabályt a videójátékok használatára, és tartsuk is be azokat!
  4. Éljetek a jogaitokkal!
    Alapvető jogaitok a digitális világban is elkísérnek és védenek – különösen, ha ismeritek azokat, óvatosak vagytok, és utánajártok a lehetőségeknek.
  5. Uraljátok a digitális világot!
    Tapasztaljátok meg együtt a digitális tudástér új lehetőségeit! Vegyétek észre, ha a mobilalkalmazások kezdik uralni a családi életet! Szóljatok erről egymásnak és őszintén beszéljétek meg! Figyeljetek a kockázatokra is, mert nem minden valóságos, amit az internet mutat!
  6. Ápoljátok digitális környezeteteket!
    Természetes, hogy lakásunkat, szobánkat, kertünket rendben tartjuk. Tegyétek ezt a digitális környezettel is, hogy jó legyen benne lakni, élni! Olvassatok, kövessetek, hallgassatok olyanokat, akik tartalmas, jó dolgokat adnak nektek az online térben.
  7. Mutassatok jó példát egymásnak!
    A család digitáliseszköz-használati szokásainak átalakítását kezdjétek saját szokásaitok megváltoztatásával. Alkossatok közös szabályokat a mobileszközök otthoni használatára, amelyekhez ti is következetesen tartsátok magatokat.
  8. Lássátok egymást az interneten is!
    Kapcsolódjon össze a család az online térben is, csináljatok zárt családi csoportot a közösségi médiában, osszatok meg egymással tartalmakat.
  9. Mindennap tanuljatok valami újat!
    Szánjatok minden nap 10 percet arra, hogy tanuljatok valami újat a digitális világotok működéséről. Egy új cikk, egy új videó, egy új beállítás, egy új funkció a megszokott alkalmazásodban. Fedezzétek fel az interneten elérhető, az oktatást, művelődést, tájékozódást segítő szolgáltatásokat!  Kövessétek a fejlődés útját, legyetek naprakészek és segítsetek ebben egymásnak!
    https://digipedia.hu/cikk/mobil-a-csaladom-bevalt-eszkozok-a-gyermekek-digitalis-biztonsagaert

A 7. tanács arra hívja fel a figyelmet, hogy a család digitáliseszköz-használati szokásainak átalakítását érdemes a saját szokások megváltoztatásával kezdeni. Érdemes belegondolni abba is, hogy milyen rossz példaként szolgálhat családtagok számára, amikor a családi beszélgetés közben valaki a mobilját nyomkodja. A „Vegyetek példát rólam” nem működik, ha nincs mögötte példamutatás.

Mobil a családom?

Az NMHH célja, hogy a tanácsai nyomán elinduló beszélgetések ráirányítsák a figyelmet a családok digitális egészségének és médiatudatosságának fontosságára az iskoláktól az online médián át a családi ebédlőkig. A program végére talán egy kicsit mindenki megtanulhatja, hogyan tudja egy család naponta legalább egy órára, hetente egy napra, vagy akár évente egy hétre kikapcsolni a mobileszközöket a mindennapi életből.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja