SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Civilizációs betegség - az internetfüggőség

Kókai Kata [cikkei] - 2006-10-02
Egyre több civilizációs betegséggel találkozhatunk, a candidától kezdve a munkaalkoholizmuson át egészen az internetfüggőségig. Sokszor nem vesszük komolyan, pedig súlyos következményei lehetnek.
Civilizációs betegség - az internetfüggőség

Az Internet hazánkban is hosszú évek óta elérhető. Az egyre csökkenő tarifák, a techinka fejlődése pedig segít abban, hogy minden otthonba eljuthasson a világháló. A gyerekek billentyűzettel a kezükben nőnek fel, s az idősebb korosztály tagjai is lassacskán felfedezik az Internet nyújtotta számtalan előnyt, kényelmet, s lehetőséget. Ma már egy lépést sem kell tennünk ahhoz, hogy új ismeretséget kössünk, vagy éppen vásároljunk. Az Online szolgáltatások az élet szinte minden területére kiterjednek a partnerközvetítéstől a teljeskörű ügyintézésig.

Az Internet terjeszkedése

A világháló, mely kezdetben csak katonai célokat szolgált, egyre inkább ismertté vált, s ezzel együtt megnőtt az igény is az új szolgáltatásra, mely még több kényelmet biztosít. Az Internet gyors fejlődése, s az egyre növekvő lehetőségek száma a felhasználás mértékét is drasztikusan növelte. Két év alatt mintegy háromszorosára nőtt a felhasználók száma, akik igényelték a gyorsabb kapcsolatot, a szélesebb körű szolgáltatást.

Az Internet kezdetben csak hasznos információforrásnak bizonyult, később azonban felváltotta a postai levelezést, a hagyományos vásárlást, s hirdetési módszereket. Ma már szinte mindent megtalálhatunk a világhálón, ami korábban csak személyes találkozás során volt lehetséges.

Vonzerő és veszély

Az Internet teljes mértékben kiszolgálja az embert. Egy csekély befektetéssel bárki igénybe veheti, s többé az utcára sem kell kilépnie, hogy megszerezze mindazt, amire vágyik. Ez a lehetőség azonban veszélyt is rejt magában; az elmagányosodás veszélyét. Bármennyi barátot is szerzünk, a távkapcsolatok nem helyettesíthetik a kézzel fogható jelenlétet, a közös élményeket, melyek elvesztéséért az Internet nem kárpótolhat minket.

Az elszigetelődés, az emberi kapcsolatok hiánya mellett azonban más veszélyek is rejlenek a világhálón. Közvetlen kapcsolat hiányában bárki azt állít magáról, amit jónak tart, ezért az Internet egyben a félrevezetés, a csalódások színtere is lehet. Nem csak a téves munkaajánlatok, a félrevezető álláshirdetések, de a párkeresés és a vásárlás is rejt némi kockázatot magában.

A függőség kialakulása


Hazánkban csupán a lakosság kis hányada engedheti meg magának, hogy otthonában is éljen az Internet adta lehetőségekkel. Éppen ezért hazánkban a nyugati államokhoz képest rendkívül alacsony a függők száma. A netfüggőség azonban legalább olyan komoly és kezelendő probléma, mint bármely más ismert szenvedélybetegség.

Első lépésként az internetező egyre több időt tölt a világhálón. Ha munkahelyén tud csak Internethez jutni, képes csupán ezért túlórákat vállalni. A köztes időben levert, kedvtelen lehet. Előfordulhat, hogy a családi kasszát is megrövidíti azért, hogy minél több, az Internetezés élményét javító eszközt vásároljon.

Később már nem csak az anyagiak, s hangulata látja kárát a szenvedélybetegségnek. Előbb-utóbb elfordul régi barátaitól, elhanyagolja családját, s a környezetében élőket. Minden idejét az általa kialakított virtuális világnak szenteli. Egy idő után romlik a teljesítménye, szinte a nap huszonnégy órájában csak szenvedélyére gondol, ha nem jut számítógép közelbe ingerült, vagy levert, esetenként pedig még agresszív is lehet.

A függőség jelei:

Az Internetfüggő mindig több időt tölt a monitor előtt, mint azt korábban elhatározta
Ha nem jut fel egy ideig a világhálóra, ingerültté, vagy levertté válik
Lassan már az ebédet sem családi körben, hanem a monitor előtt fogyasztja el
A Netfüggő könnyen elveszíti az időérzékét, ha leül a monitor elé, az órák is csak perceknek tűnnek
Környezetét, családját és barátait teljesen elhanyagolja
A függőség legtöbb esetben nem fizikai, tehát nem maga az Internet nyújtotta előny (olcsóbb levelezés, könnyebb információgyűjtés) okoz örömet a netfüggőknek, hanem maga a virtuális világ, amelynek maga is részese lehet. A világhálón könnyebb új barátokat szerezni, egy elképzelt életet kialakítani. Nincsenek kötöttségek, sem pedig felelősség, a netfüggő, ha kirekesztett volt a régi környezetében, itt akár népszerű is lehet, hiszen álarca mögé bújva egy teljesen új emberré válik.

Ez azonban számtalan veszéllyel jár; elszigetelődés a valós világtól, mely néha akár a munka, vagy éppen a család elvesztésével járhat. Ez a fajta függőség legalább olyan veszélyes és destruktív, mint bármely más szenvedélybetegség, ennek megfelelően az Internetfüggők is szakorvos segítségére, s megfelelő kezelésre szorulnak.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja