SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bántalmazott nő vagyok - hová forduljak segítségért?

Lakatos Dóra [cikkei] - 2022-03-08
Egy bántalmazó kapcsolatba belekerülni könnyebb, mint gondolnánk - kijutni belőle azonban hihetetlenül nehéz lehet. Az ember úgy érzi, teljesen megbénult, és bármit tesz, nem tud menekülni a földi pokolból. Akármennyire lehetetlen helyzetben érzed azonban magad, van, aki segítsen! Mutatjuk azokat a helyeket, segélyvonalakat, szervezeteket, akikhez fordulhatsz, mielőtt még túl késő lenne!
Bántalmazott nő vagyok - hová forduljak segítségért?

Hová fordulhatnak segítségért a bántalmazott nők?


A segítség legtöbbször túl lassan érkezik

"A nők átlag 35 verést szenvednek el, mielőtt segítségért fordulnak, és akkor átlag 5-12 intézménynél, szervezetnél, hatóságnál kérnek segítséget az erőszak megállítása érdekében, mielőtt hatékony segítséget kapnak vagy megölik őket vagy gyerekeiket" - olvashatjuk a Nők Joga oldalán.

Ezek az adatok hihetetlenül aggasztóak, hiszen a bántalmazók fő eszköze a szeparáció, így egy bántalmazott nőnek legtöbbször nincs ideje 5-12 szervezetnél segítséget kérni, mielőtt azt a bántalmazó észrevenné, és súlyosan megtorolná.

Cikkünkben igyekszünk minden járható utat bemutatni, és irányt mutatni a legbiztosabb és a leggyorsabb segítség felé, amit kaphatsz.


A hivatalos út



Rendőrség


Az első, amire veszélyhelyzetben gondol az ember, természetesen az, hogy hívja a rendőrséget. Miért olyan ritka hát, hogy a bántalmazó kapcsolatokból a rendőrség segítségével szabadulnak ki a nők?

A rendőrségnek kötelessége kimenni minden családon belüli erőszakkal kapcsolatos esethez. Miért nem élnek ezzel a lehetőséggel a bántalmazó nők? Nos, legtöbbször azért, mert félnek a hatóságok segítségét igénybe venni. Nem azért, mert félnek a rendőröktől, csupán azért, mert úgy gondolják, hogy nem kapnának érdemleges és gyors segítséget tőlük. Ha a rendőrség ki is megy, sokszor túl sok időbe telik, mire odaérnek, és ha a bántalmazó nem okozott túlságosan nagy sérülést, nem valószínű, hogy őrizetbe vennék, vagy a nőt biztonságos helyre szállítanák, hiszen nincs bizonyíték arra, hogy életveszélyben lenne.

Az igazságszolgáltatásban sajnos túl sokszor csalódtak már a bántalmazott nők - gondoljunk csak a "lúgos orvos" vagy a brutális "kemecsei rém" esetére.  Az ilyen esetek sajnos elveszik a bántalmazott nők bátorságát a rendőrségtől való segítségkéréstől. Amennyiben a bántalmazót nem veszik őrizetbe, az áldozatnak pedig nem sikerül biztonságos helyre menekülnie, egy ilyen eset csak olaj lenne a tűzre, és a bántalmazó súlyosan megtorolhatja, hogy az áldozat a rendőrséget merte hívni.



Családsegítő szolgálat


A másik hivatalos út, amit a legtöbbször javasolnak a bántalmazott nőknek, az az, hogy forduljanak a helyi családsegítő szolgálathoz. Nézzük, mit tehet ilyen esetben a családsegítő szolgálat:

"Amennyiben a Család-és Gyermekjóléti Szolgálathoz fordul valaki ilyen esetben segítségért, mindig nézzük azt is, hogy van-e gyermek a családban, ő érintett-e a bántalmazásban. (Amennyiben gyermek is érintett, már más a protokoll, nincs mérlegelés, azonnali tájékoztatással kell élni az illetékes gyámhivatal felé, és akár azonnali gyermekvédelmi szempontból szükséges lépéseket tenni). 

Amennyiben a bántalmazott fél elszánt és valóban tenni akar a saját védelme érdekében, akkor tudunk csak segíteni. Lehetősége van feljelentést tenni, és kérni távoltartást, melyet a rendőrség elrendelhet 72 órára, majd azt a bíróság meghosszabbíthatja. Sajnos sokan nem merik ezt meglépni, hiszen félnek attól, hogy ez a lépésük csak még inkább felhergeli bántalmazójukat.

Van arra lehetőség, hogy családok átmeneti otthonába, anyaszállóra/anyaotthonba helyezzük el az ilyen helyzetben lévő nőket. Sok esetben a területileg közel eső, befogadó szállók telítve vannak, és várólista van. Ilyen esetben is van megoldás, hiszen az országban több helyen van elhelyezési lehetőség, Magyarország teljes területéről tudnak fogadni rászorulókat. Krízis esetén akár azonnal. Van egy Krízistelefon, a 06 80 20 55 20, amely bármikor hívható, és azonnali megoldást tud nyújtani a menekülő nőknek. Ha valaki felhívja ezt a telefonszámot, akkor elmondják, merre induljon és hova kell mennie, de erről CSAK!!! a bántalmazott fél tud, és senki más, tehát mindenki előtt titkos információ, még a Szolgálat előtt is, akkor is, ha a mi közbenjárásunkkal történik meg az elhelyezés" - mondta Marton Beáta, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársa.

A Krízistelefon, amelyet Beáta is megemlített, az OKIT 24 órás telefonszolgálata, amely saját véleményem szerint az egyik leggyorsabb és legbiztosabb segítség lehet ebben a helyzetben.


A leggyorsabb segítség

Az OKIT, azaz Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat az egyik leggyorsabb módja lehet annak, hogy egy bántalmazott nő biztonságos helyre kerüljön.

A telefonszám, amit felhívhatsz: 06 80 20 55 20

"Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat elsőrendű célja, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak és szükség esetén gondoskodjon az elhelyezésükről.

A Telefonszolgálat állandó elérhetőséget kíván biztosítani minden bajba jutott és azonnali segítséget kérő embernek a nap minden órájában, az ország egész területén és külföldön, rendelkezésre kíván állni mindenki számára, akinek szüksége van rá"
- olvashatjuk az okit.hu oldalán.

Amennyiben nincs lehetőséged telefonálni, e-mailben is elérheted őket, az okit@csalad.hu e-mail címen.

"A kríziskezelő hálózat intézményeinek elsődleges feladatai közé tartozik a bántalmazás miatt akut krízisben lévő áldozatok azonnali befogadása, közreműködése a fenyegetettség megszüntetésében. A krízisközpont és titkos menedékház a bántalmazás miatt kialakult krízishelyzet megszüntetését mozdítja elő olyan komplex, szükség szerinti teljeskörű ellátás biztosításával, mely magában foglalja:

  • bántalmazás miatti akut krízis esetén az azonnali befogadást
  • szolgáltatást igénybe vevők fizikai (élelmiszer, tisztálkodási, tisztítószerek, egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, szállás) ellátását a családok átmeneti otthonának rendszerén belül
  • szakemberek segítségének (jogász, pszichológus vagy mentálhigiénés szakember, szociális munkás) biztosítását
  • a szociális munka eszközeit, amelynek segítségével képviselik a bántalmazottak érdekeit, családgondozást végeznek, együttműködnek a jelzőrendszer tagjaival és más a bántalmazás során érintett intézményekkel, szervezetekkel
  • a krízisellátás megszüntetése érdekében tett előkészületeket, biztonságos lakhatási megoldás keresését."

Az OKIT tehát segíthet neked abban az esetben is, ha egyáltalán nincs hová menned, vagy olyan biztonságos helyet szeretnél keresni, ahol a bántalmazód biztosan nem talál rád.

Az egyetlen probléma, amivel számolnod kell, az az, hogy az OKIT ugyan talál számodra biztonságos helyet, az odautazást viszont neked kell megoldanod, biztosítanod kell az úti költséget is - ami bántalmazott nők esetében sokszor hatalmas probléma, hiszen előfordulhat, hogy nem rendelkeznek semmiféle anyagi forrással.


További segélyszervezetek, krízistelefonok - ha nem azonnal szeretnél menekülni

Bántalmazó kapcsolat esetében legtöbbször nem azonnal határozzuk el magunkat, hanem több hétig, hónapig, akár évekig is szenvedünk, mire megérik bennünk az elhatározás. Sajnos sok esetben túl sokáig várunk - vagy addig, amíg történik egy olyan eset, amikor azonnal menekülnünk kell, vagy addig, amíg a bántalmazó túl messzire megy, és akkor sajnos már nincs menekvés.

Ha még nem sikerült elhatároznod magad, vagy úgy érzed, nem vagy közvetlen veszélyben, nem azonnali segítségre van szükséged, akkor rendelkezésedre állnak további krízisvonalak és segélyszervezetek is, ezek azonban nem 24 órában elérhetők. Az egyik legnagyobb ilyen segélyszervezet a NANE, akiknek a szakértőit megkérdeztük, mire számíthatsz, ha hozzájuk fordulsz.

Megkeresésünkre Winkler Zsuzsanna, a NANE segélyvonalas önkéntese nyilatkozott.

- Ha egy bántalmazott nő felhívja az egyik segélyvonalukat, ott mit mondanak el nekik, milyen segítséget nyújtanak? Csupán lelki segítségnyújtásról van szó, vagy elmondják azt is, hogy forduljanak a családsegítőhöz vagy a rendőrséghez?

- A NANE segélyvonal többfajta szerepet is betölt, különböző módokon is tudjuk segíteni a hozzánk forduló érintetteket. A vonal valóban egyik legfontosabb szerepe az értő, odaforduló, ítélkezésmentes, empatikus meghallgatás, amit az áldozatok és segítőik számára nyújtunk. Az érintettek gyakran találkoznak előítéletekkel, megbélyegzéssel, felelősséghárítással, ezért sokak számára ez az első olyan beszélgetés, ahol valóban megértő fülekre tudnak találni. A telefonos beszélgetésnek része az is, hogy az ügyelő nem passzív, "semleges", hanem nevén nevezi az erőszakot, és határozottan állást foglal az erőszakkal szemben.

A másik fontos szerepe a vonalnak az információátadásban van. Ez nem merül ki a továbbirányításban, hanem a felkészült segélyvonalasok a gyakorlatban is használható információkat adnak át, például a távoltartás intézményéről, vagy a feljelentés menetéről, vagy akár arról, hogy milyen pénzbeli segítséget igényelhetnek az áldozatok. 
Minden segélyvonalas beszélgetés része a kockázatelemzés is, azaz feltérképezzük, felmérjük a bántalmazó veszélyességét és közösen az érintettel végiggondoljuk, hogy milyen biztonsági lépéseket tehet önmaga és a gyerekei érdekében.

- Egy bántalmazott nő esetében ezek az opciók (a hatóságokhoz, családsegítőhöz fordulás) sokszor ki vannak zárva, hiszen túlságosan félnek, vagy úgy gondolják, hogy nem kapnának érdemleges segítséget. Van esetleg olyan lehetőségük, hogy kimenekítsék az áldozatokat az otthonukból, ha éppen az utcára sem tudnak kimenni, vagy a buszmegállóig sem jutnak el? Kihez fordulhatnak ilyen esetben?

- Elég ritka az az eset (bár nem példa nélküli), amikor az áldozat olyan mértékben el van zárva a környezetétől, hogy nincs lehetősége a rendőrséget sem értesíteni, tipikusan emberkereskedelem áldozatai vannak ilyen helyzetben. A kimenekítés, illetve a bűncselekmények elleni fellépés állami feladat, azaz a rendőrség feladata. Nem néhány civil önkéntes az, akiknek egy akár felfegyverzett bántalmazóval szemben fel kell lépnie, ezért üzemeltetjük az adóforintjainkból a rendőrséget.

Az igaz, hogy sok érintett tart a hatóságok bevonásától, sokszor joggal, korábbi tapasztalatok alapján. Halljuk időről időre a hívóinktól, hogy előfordul, hogy a rendőrség nem szakszerűen jár el, például kiszállnak az adott címre, a bántalmazót nem viszik el, vagy azt mondják, hogy csak akkor tehetnek bármit, ha már vér folyik. Nem vizsgálják megfelelően a körülményeket, nem külön hallgatják meg a feleket, nem biztosítják az áldozat biztonságát, nem rendelnek el távoltartást. Ilyenkor az áldozat valóban rosszabb helyzetbe kerülhet, mintha nem kért volna segítséget, hiszen miután a hatóságok levonultak, ott marad egy még dühösebb bántalmazóval, aki azt gondolja, hogy mindent megtehet.

Tehát nem az a fő probléma, hogy az áldozatok túlságosan félnek, és nem mernek segítséget kérni, hanem hangsúlyozom, hogy az, hogy ha kérnek segítséget a megfelelő hatóságoktól, akkor az a segítség sokszor nem elég hatékony. 

Abban az esetben, ha valaki a menekülést fontolgatja, és a NANE segélyvonalat hívja, minden esetben telefonon átbeszéljük az érintettel a már korábban említett biztonsági szempontokat, áttekintjük közösen az erőforrásait, lehetőségeit (van-e támogató kapcsolata, van-e hova mennie, milyen anyagi lehetőségei vannak). Átbeszéljük, hogy milyen módon tudja előkészíteni úgy a menekülését, hogy az minél biztonságosabb legyen számára és a gyerekei számára, és minél kevesebb legyen az esély, hogy a menekülési kísérlet meghiúsul és vissza kell menni a bántalmazóhoz. Ha valakinek nem áll rendelkezésre biztonságos lakhatás, és súlyos krízishelyzetben, életveszélyben van, akkor az OKIT-on keresztül kérheti az elhelyezését egy bántalmazott nők számára fenntartott biztonságos menedékhelyen. Az odajutásban általában az OKIT nem tud segíteni, de átmenetileg tud szállást biztosítani, ahol az érintett a gyerekeivel biztonságban van és kitalálhatja a következő lépéseit.


A menekülésben tehát a NANE nem tud segíteni, azonban segíthetnek kitalálni a következő lépést, valamint lelki segítséget tudnak nyújtani, és segíthetnek meghozni a távozáshoz szükséges elhatározást.


Jogi segítség - ha már megmenekültél

Amennyiben a menekülés után jogi segítségre van szükséged, segíthet a Patent Egyesület ingyenesen hívható jogsegélyszolgálata.

Az ingyenesen hívható telefonszám: 06 70 220 2505

A telefonszám nem 24 órában hívható, csupán szerdánként 16 és 18 óra között, és csütörtökönként 10 és 12 óra között érhető el.

E-mailben is elérheted az egyesületet: jog@patent.org.hu


"Miért nem távozott előbb?" - avagy miért jogtalan az áldozathibáztatás

Akárhányszor felmerül a bántalmazott nők vagy a családon belüli erőszak témája, valaki folyamatosan felteszi az örök áldozathibáztató kérdést: Miért nem jött el előbb? Miért hagyta, hogy idáig fajuljon?

Erre a kérdésre millió válasz van, de hadd mondjak el neked néhányat!

1. Manipuláció

A bántalmazók manipulátorok. A legtöbb esetben a fizikai bántalmazásnál is rosszabb az az érzelmi bántalmazás és manipuláció, amit az áldozat elszenved. A bántalmazó minden egyes veszekedés után biztosítja az áldozatot, hogy ez volt az utolsó ilyen alkalom, szereti őt, és csak azért bántja, mert akkora szerelmet érez iránta, hogy nem tudja kontrollálni az indulatait. Egészen lenyűgöző színészi alakításokat láthatunk ilyenkor: sírva könyörgés, térden csúszás, csoki, virág, a gyerekek felhasználása a céljaik elérésére. Ezt mindaddig folytatják, amíg az áldozat el nem hiszi, hogy valóban mélyen megbánták a tettüket, és mostantól minden jó lesz. Amint elérték, amit akartak, természetesen folytatódik az egész elölről.


2. Anyagi függőség

A bántalmazók a legtöbb esetben elérik, hogy az áldozat anyagilag függjön tőlük - nem engedik, hogy dolgozzon, így az áldozat nem rendelkezik semmiféle anyagi forrással, és ez meggátolja abban, hogy el tudjon menni.


3. Teljes szeparáció

A bántalmazók nagyon jól tudják, hogy az áldozat befolyásolásának legjobb módja az, ha teljesen elszigetelik a környezetüktől. Összetörik a telefonjukat, nem engedik őket számítógéphez, a barátokkal és a családdal veszekedést generálnak (amennyiben az áldozat rendelkezik ilyenekkel egyáltalán). Elérik, hogy felmondjon a munkahelyén is, így már nincsenek ismerősei, munkatársai sem, akik segíteni tudnák, és sokszor még a boltba sem engedik el - ha mégis, nem beszélhet senkivel, és megszabott időn belül haza kell érnie.


4. Senki nem gondolná róla

A bántalmazók nem mindig azok az "asszonyverő" trikót hordó, alkoholista, erőszakos emberek, akikről a környezetük is első látásra megmondja, hogy nincs velük minden rendben. Sokszor bizony köztiszteletben álló, ápolt, jól öltözködő, mindenki által rendes, becsületes emberként ismert férfiak, akikről sokszor a saját szüleik sem gondolnák, hogy képes lenne bántani egy nőt. Amikor a nő ilyenkor előáll a bántalmazás tényével, van, hogy a közvetlen környezete sem hisz neki, vagy a rendőrségnek is úgy előadja magát a férfi, hogy úgy gondolják, a nő csak bosszút akar állni rajta valamiért.


5. Érzelmi függés

Az áldozatok sokszor olyan nők, akiknek nincsen családja, szülei, akikre számíthatnának, és gyakran már nagyon fiatalon megismerkedtek a bántalmazójukkal, aki így az egyetlen emberré válik, akire számíthatnak, mind anyagilag, mind érzelmileg. A bántalmazó természetesen kihasználja, hogy a nőnek "senkije nincs rajta kívül", és ezt nem is felejti el hangoztatni, a nő pedig természetesen úgy érzi, hogy valóban csak rá számíthat, és a folyamatos bántalmazás ellenére ragaszkodik a férfihoz.


6. A rendszer hibái

A minap olvastam egy posztot az interneten, ami azt taglalta, hogy ha Kim Kardashian, akinek a világ összes pénze és kapcsolata a rendelkezésére áll, nem tud biztonságosan elválni a férjétől, akkor talán itt az ideje, hogy abbahagyjuk annak a kérdezgetését, hogy "miért nem távozott előbb". Valóban, a rendszer a legtöbb esetben nem tudja megfelelően megvédeni az áldozatokat, még akkor sem, ha azok mindent megtettek.


Hogyan tudod megelőzni, hogy ilyen helyzetbe kerülj?

Ha olyan nő vagy, aki összeköltözés előtt áll a párjával, kérlek, fogadj el egy tanácsot, amit olyasvalaki mond, aki soha nem hitte, hogy belekerülhet egy bántalmazó kapcsolatba, mégis sikerült neki.

Bármennyire szép is a kapcsolatotok, mindig legyen egy olyan bankszámlád, amiről SENKI nem tud, még a családod sem, ezen a bankszámlán pedig legyen annyi pénz, hogy ki tudj fizetni egy taxit és egy éjszakai szállást! Akármennyire rossz anyagi helyzetbe is kerülsz, ezt a pénzt SOHA ne vedd le a bankszámládról!

MINDIG tartsd a kapcsolatot legalább egy barátoddal, és beszéljetek meg egy kódot, amit ha megírsz/elmondasz neki telefonban, tudni fogja, hogy bajban vagy, és segítséget tud küldeni! Ha ezt a két dolgot megteszed, lehet, hogy megmenti az életedet.

Akármennyire kilátástalannak tűnik a helyzet, ne gondold azt, hogy nincs kiút! Rengeteg nő van, akinek sikerült kilépnie ilyen kapcsolatokból, és akik bármikor rendelkezésedre állnak, ha beszélgetni akarsz. Bár a rendszernek rengeteg hiányossága van, nem lehetetlen segítséghez jutni! A legfontosabb, hogy felismerd a saját helyzetedet, határozd el magad, és ne félj segítséget kérni!

Egy bántalmazott nő átlagosan hétszer megy vissza a bántalmazójához. Az elhatározást a legnehezebb meghozni, azonban kérlek, ne legyél egy azok közül, akiket már nem tudtunk megmenteni! A te életed is SZÁMÍT!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja