SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kényszerbetegség a családban

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-07-29
Talán előfordult már velünk, vagy családunkban, barátaink között van olyan ember aki látszólag értelmetlen mozdulatokat ismételget, kapcsolgatja a villanyt, folyton ellenőrzi a zárakat, többször egymás után megmossa a kezét.
Ezek csak a legtipikusabb tünetek, de a kényszeres ismételgetés kiterjedhet az öltözködés menetére, tárgyak meghatározott helyére, rendrakásra, gyűjtögetésre.

Kényszerbetegség a családban

Magyarországon ez a betegség kb. 2-300.000 embert érint élete során, legtöbben csendesen szenvednek tőle, nem fordulnak szakorvoshoz. Szégyenlik, titkolják, mert  félnek hogy őrültnek tartja majd őket a környezetük. Ez is mutatja, hogy a félelmeikkel ellentétben a kényszerbetegek rendszerint jól ítélik meg a világot és önmagukat, és tisztában vannak cselekedeteik irracionális jellegével.

Mindenképpen szükséges hogy családi, baráti körből támogatásra találjon a beteg, mert hosszú út előtt áll, évekig tarthat a teljes gyógyulás.

A kényszerbetegség rendszerint fiatal felnőttkorban kezdődő betegség, nem ritka azonban, hogy gyermekkorban vagy serdülőkorban jelentkeznek először a tünetek.
Megjelennek a gondolatokban szorongásos, ismétlődő félelmek, melyeket különböző rituális mozgások ismétlésével próbál a beteg semmissé tenni. Így próbálja elkerülni és ellenőrzés alatt tartani a szorongást, befolyásolni a körülötte folyó eseményeket.
A beteg felfedezi, hogy az ismételgetett cselekedetei csökkentik a kényszeres gondolatokhoz kapcsolódó szorongást, ha elég hosszú ideig, vagy számban végzi. Bizonyos idő elteltével a rituálé alatt megkönnyebbül,  szorongása oldódik. Ezzel megerősíti az ahhoz való ragaszkodást, beépül a magatartási mintába, a kör bezárul.

Biológiai kutatások szerint az agy kémiai egyensúlyzavara is fontos szerepet játszik a betegség kialakulásában.  A homloklebenyben található idegpályák kioldó impulzusokat szállítanak azokhoz az idegsejtekhez, melyek a látens viselkedésmintákat tárolják, így létrejön az ismételgetés. Az idegpályák szerotonin szállításának befolyásolásával kezelhető ez a folyamat, de a gyógyszer tényleges hatása hetekbe telik.
Megoldás lehet tehát gyógyszeres kezelés, kiegészítve viselkedésterápiával. A  terápiás gyakorlatot  előzetesen mindig meg kell beszélni a beteggel, a fellépő erős  stresszhelyzet miatt.
 
A viselkedésterápia folyamán a beteget fokozottan a szorongást keltő helyzetet él át, ingerelárasztás és a válaszmegelőzés technikát alkalmazva. Például tisztasági kényszeres betegnek csupasz kézzel meg kell fognia a kilincset, szemetes kukát, utána pedig nem moshat kezet egy hosszabb időn keresztül. Ez átmeneti feszültségnövekedéssel jár, amely spontán rendeződik, és a gyakorlat ismétlése során már csökken, végül már nem is jelentkezik.

A másik lehetőség  a paradox intenció, „ túlceremonizálással" a kényszeres rituálét tovább bonyolítva, az ismétlések száma megtöbbszöröződik (pl. az ajtózárat nem 5-ször,  hanem 50-szer kell ellenőrizni), és így a beteg számára is értelmetlenné válik a kényszercselekvés elvégzése.

Harmadik terápiás megoldás a gondolatstop, a beteg felidézi kényszergondolatát, majd az orvos egy hirtelen "STOP" jelzéssel megszakítja azt.

Sajnos bizonyos esetekben nem vezet eredményre a terápia, ilyenkor műtéti beavatkozás is segíthet. Mindezt a koponyacsont megnyitása nélkül is végezhetik, az esetek felében jelentős javulást, illetve gyógyulást lehet elérni. Hazánkban azonban nem végeznek ilyen beavatkozást.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja