SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bemutatkozik a barramundi - receptekkel

Családinet [cikkei] - 2015-02-02
Finom és egészséges az idehaza tenyésztett hal.
Kevesen ismerik, pedig a barramundi akár "hazai" halnak is nevezhető. A jászkiséri tenyésztésnek köszönhetően az Ausztráliában őshonos fajta nagyon frissen kerül az asztalunkra. Ráadásul ez a hal kimondottan egészséges: omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a tápértéke, alacsony a kalóriatartalma és még ízletes is. Bemutatkozik a barramundi!
Bemutatkozik a barramundi - receptekkel

A magyarországi halfogyasztás ösztönzésére létrejött Kapj rá! kampány kóstolót tartott, amelyen az érdeklődők megízlelhették ezt a különleges halfajtát. Az Ausztráliában őshonos halat Magyarországon is tenyésztik - évente 30-40 tonna kerül belőle a piacokra. A hazai tenyésztés – és az ebből adódó rövid szállítási távolság – garantálja, hogy a barramundi valóban frissen kerüljön a pultokra, majd onnan a tányérokba.

„A barramundi egy süllőhöz hasonlító halfajta, amely a sós és az édes vízben egyaránt jól érzi magát. A húsa jó minőségű, szálkamentes és könnyen lehet ízletes leveseket, sülteket, szusit, vagy bármilyen más fogást készíteni belőle” – magyarázta Áman Attila séf, a Kapj rá! kampány állandó szakértője.

A barramundit nemcsak a séfek és az amatőr szakácsok zárhatják a szívükbe, hanem mindenki, aki odafigyel az egészséges táplálkozásra. Tápanyag tartalma miatt a barramundi az egyik legegészségesebb hal a világon. Száz gramm hús nagyjából 500 mg omega-3 telítetlen zsírsavat tartalmaz, amellyel megelőzi a hasznos zsírsavakban szintén gazdag tőkehalat és tilápiát is. A barramundit a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm mindössze 137 kalóriát tartalmaz, míg értékes fehérjetartalma eléri a 25 grammot.

„Egy kimondottan könnyed, nem túl karakteres ízű halról beszélünk. Kétfajta fogást készítettem belőle, az első egy igazán különleges saláta, amelyben keveredik a gyümölcs és a hal zamata, a másik pedig egy könnyed sült egyedi ízvilággal. Természetesen hagyományos, egyszerűen megfőzhető ételeket is készíthetünk a barramundiból. Fontos, hogy minél többen megismerjék ezt a halat, mert egészségüknek és érzékeiknek is szívességet tesznek vele” – tette hozzá a nap mint nap halakkal foglalkozó séf.

A Halászati Operatív Program (HOP) – amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul – kiemelt feladatának tekinti, hogy a hazai halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára. Könnyen és gyorsan elkészíthető, finomabbnál finomabb halas fogásokért és elkészítési praktikákért látogasson a www.kapjra.hu oldalra.

 

Barramundi ceviche (perui halsaláta)

Hozzávalók 2 személyre:

  • 10 dkg lime
  • 1 g aji amarillo krém
  • 6 dkg édes hagyma
  • 16 dkg barramundi filé (bőr nélkül) 
  • 10 dkg mangó
  • 6 szál koriander
  • só          

Elkészítése:
A halfilét apró kockákra vágjuk (kb. 5×5 mm) és megsózzuk. A mangót és az édes hagymát meghámozzuk, szintén apró kockákra vágjuk, a koriandert felaprítjuk. A lime levét kifacsarjuk és bele keverjük az aji amarillo krémet. Egy keverőtálban keverjük össze az összes hozzávalót, hagyjuk állni pár percig, majd tálalhatjuk. Fontos, hogy tálaláskor salátalevet is tegyünk bőségesen.

 

Barramundi saikyo miso, quinoával és karalábéval

Saikyo miso

Hozzávalók 2 személyre:

  • 40 dkg barramundi filé
  • 100 ml szaké (japán rizsbor)
  • 100 ml mirin (japán rizsbor)
  • 150 g kristálycukor
  • 300 g fehér misópaszta (érlelt, sózott szójapüré)

Elkészítése:
A szakét és a mirint egy lábasba öntjük, felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, 10 percig lassan forraljuk, belekeverjük a misopasztát, lehűtjük. Az így kapott pác felét dobozba kanalazzuk, ráfektetjük a halszeleteket, majd befedjük a másik felével. 1-2 napig pácoljuk, majd a pácból kivéve, a pácot letörölve, 200°C-os sütőben, vastagságától függően 8-12 percig sütjük.

 

Karalábés quinoa

Hozzávalók 2 személyre:

  • 120 g quinoa (inka rizs)
  • 200 ml forró víz
  • 240 ml szárnyas alaplé
  • 200 g karalábé
  • 40 g vaj

Elkészítése:
A karalábét meghámozzuk és a gömbölyű felületeket levágva egy téglatestet vagy kockát vágunk belőle. A levágott részeket félretesszük, később felhasználjuk majd. A karalábéból kivágott alakzatból egyforma kockákat vágunk, serpenyőben vajon, kevés vízzel megpároljuk. A quinoát leforrázzuk a forró vízzel, majd leszűrjük. Felforraljuk az alaplevet, beletesszük a quinoát, majd lassú, gyöngyöző forralással 15-20 perc alatt készre főzzük. Amikor elkészült belekeverjük a karalábé kockákat.

 

Snidlinges karalábépüré, szecsuani borssal

Hozzávalók 2 személyre:

  • A félretett karalábé
  • 1 csomag snidling
  • vaj
  • szecsuani bors

Elkészítése:
A snidlinget leforrázzuk, jeges vízben lehűtjük, szárítjuk. A megmaradt karalábét kevés vízen megpároljuk, leszűrjük, még melegen össze turmixoljuk a snidlinggel és a hideg vajjal. Tálaláskor szecsuani borsot őrölünk rá. 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
A szerkesztő ajánlja