SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem kidobni, megenni!

Talán Katalin [cikkei] - 2013-05-30
S milyen jól tesszük, ha megesszük! Miről is beszélek? A retek és a karalábé leveléről, a csalánról és a gyermekláncfűről! Ha eddig azt hitted, ezek csak a szemétbe valók, jobb esetben a komposztba, akkor elmondom, ezek az ásványi anyagok tárháza, a vitaminok és élelmi rostok gazdag lelőhelye.
Nem kidobni, megenni!

A retek levele:
Tartalmazza az A vitamin elő-vitaminját, C vitamint, folsavat és vasat, valamint kénes vegyületei segítik az emésztést.

Reteklevél leves:
20 dkg megmosott és finomra vágott, zsenge hónapos retek levelét, 5 dkg vajon megpárolunk, 4 gerezd fokhagymát áttörve hozzáadunk, majd 10 perc párolás után leszórjuk 2 evőkanál liszttel, lepirítjuk (1 perc csak), és felöntjük hideg vízzel vagy húslevessel, majd fél liter tejet is adunk hozzá. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk, majd az egészet kicsit össze is turmixszoljuk. Nem szabad nagyon simára, maradjon kissé darabos. A tálalása sok féle lehet, van, aki tesz bele kemény tojást feldarabolva, vagy belefőz a kicsi kockára vágott krumplit, vagy némi reszelt parmezánt szór rá, de mindegyik feltéthez pirított zsemlekocka dukál.

Reteklevél pesto:
5 dkg friss, zsenge, hónapos reteklevelet, 1 evőkanál reszelt parmezánt, 1 dl olíva olajat, 2 cikk fokhagymát, 1 evőkanál őrölt mandulát, sót, fekete borsot, kevés bazsalikom levelet, aprítógépbe felaprítunk (2 perc aprítás), és utána mehet is a kifőtt spagetti tésztára!

A karalábé levele:
Felhasználható a most divatos zöldturmixba! Magas a B1, B2, B6, és C-vitamin tartalma, de tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, meszet, és foszfort. ( Káliummal óvatosan, akik vérhígító gyógyszert szednek!)

Töltött karalábé és levele:
Fél kiló darált sertéshúshoz megfőzünk 5 dkg rizst, lepárolunk egy nagyobb vöröshagymát apróra vágva, a húst összekeverjük velük, sózzuk, borsozzuk, és sok apróra vágott petrezselymet dolgozunk bele. 4 nagyobb karalábét kivájunk úgy, hogy kb. fél centis fala maradjon, a forgácsot lábosba tesszük, a szép nagy leveleket megmossuk.
A fejeket megtöltjük a hússal, majd a megmaradt húst a levelekbe töltjük. A szép kis töltelékeket szorosan tekerjük fel, majd tegyük bele a lábosba, a forgácsokra. Fele víz és tej keverékével töltsük fel, sózzuk és fehér őrölt borssal fűszerezve pároljuk puhára.
Kb. 30 perc után vegyük ki a karalábékat szűrőkanállal és a kis töltelékeket, majd botmixerrel pürésítjük a megfőtt darabokat, és kevés tejszínt adjunk hozzá. Ezután visszatesszük a sűrű mártásba a töltött zöldségeket.

A csalán:
Gyógynövényként biztosan mindenki ismeri. Vértisztító, méregtelenítő, vizelethajtó hatású, különösen cukorbetegeknek nagyon ajánlható, mert leviszi az értékeket. Csalánfőzettel lehet hajat öblíteni, és korpásodás ellen is kiváló.
Mindig tiszta helyről szedjük, nehogy az autóút mellől! A fiatal hajtások és azoknak hajtástetejük a legjobbak.


Salátákhoz:
A zsenge leveleket szűrőbe tesszük, leforrázzuk, majd jéghideg vízbe dobjuk egy percre. Innen kivéve és leszárítva zöldsalátákba keverjük, ugyanúgy használjuk, mint a rukkolát.

Levesnek:
20 dkg leforrázott levelet, 5 dkg vajon és kevés hagymával - de lehet újhagyma felkarikázva, vagy medvehagyma is, esetleg 1 nagy fej lilahagyma -, pároljuk. Egy kézi krumplitörővel összenyomkodjuk, hogy darabos maradjon, ne legyen pürésen sima. Leszórjuk kicsi liszttel és átmelegítve feltöltjük húslevessel, vagy vízzel (ha csak vizünk van, 1 teáskanál lestyán mehet bele), sózzuk, borsozzuk, 2 dl tejszínt öntsünk bele, pirított zsemlekockával tálaljuk. Nem muszáj tejszínt használnunk, jó a tejföl is, amiből egy evőkanállal teszünk a tányérunkba, erre merjük a forró levest, és szintén pirított zsemlekockát teszün rá.

A gyermekláncfű:
Gyermekláncfüvet is kizárólag a kertünkből, vagy megbízható helyről szedjünk, útszéléről nem jó! Remek gyógynövény, a cukorbetegeknek egyenesen kötelező.

Friss leveleit megmosva salátákba tehetjük, mint a rukkolát.

Friss szárából naponta 8-10 db nyersen elrágcsálni a cukorbetegeknek segít, de vigyázat, mert nagyon leviszi a cukrot! Nem kell félni a fehér nedvtől, mert igen nagy mennyiséget kellene megenni ahhoz, hogy mérgező legyen, bár a köztudatban úgy rögzült, hogy veszélyes.

Ha kihúzzuk a földből, a gyökértörzset szárítsuk meg szellős helyen a levelekkel együtt, és gyógytea keverékben igen jó hatású!

A szép sárga virágát hagytam a végére, ebből készül a Méz-pótló szirup:.
3 db tele maréknyi virágot szedünk (úgy értem, hogy összetesszük tenyerünk élét, és ami egyszerre belefér az egy adag, nekünk pedig ebből a mennyiségből szükséges három porció… szép mennyiség). Nem jó megmosni, mert akkor a virágport lemossuk, és az adja a színét és illatát. Mindenképpen védett helyről szedjük, ahol nem érheti az út pora, szennyeződése.

Lábosba tesszük a sárga virágszirmokat - minél több zöldet csippentünk le róla, annál jobb ízű -, erre öntünk 1 liter vizet és felforraljuk, de ne lobogva, éppen csak forrjon fel, majd lehúzzuk a tűzről és lefedve hagyjuk állni pár órát, vagy egy éjszakát. Másnap leszűrjük, és jól kinyomkodjuk a virágokat is. 1 kg cukrot öntünk hozzá, és 1 citromot karikázunk bele, majd feltesszük főni ismét, csendes forrással besűrítjük. Nem kell ott állni felette, de gyakran nézzünk rá a gyöngyöző folyadékra. Ki hogy szereti, lehet egy órát is, de lehet akár négyet is sűríteni, attól függ, ki milyen sűrűre szeretné. Forrón kis üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Mint a mézet úgy használjuk!

Fotó: sumba/Frühlingswiese
indexkép: foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja