SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Játék a kertben biztonságosan...

Tóth Ádám [cikkei] - 2014-06-23
Egy gyermekbarát kertnek vidámnak, jó hangulatúnak és izgalmasnak kell lennie ahhoz, hogy a gyerekek örömmel fedezzék fel és játszanak benne, azonban nem feltétlenül drága beruházás létrehozni egy érdekes és látványos környezetet.
Játék a kertben biztonságosan...

„Ahhoz hogy kellőképpen gyermekbiztos és ösztönző hatású legyen a kertünk, csak néhány kreatív és színes elképzelés, s legfőképp tudatosság szükséges - vallja Tóth Ádám, a Kertguru kertépítő szakértője. Felmászni egy fára vagy egy szikla megmászása sokkal izgalmasabb egy izgága csemetének, mint azok a drága dolgok, melyekért fizetni kell.”

Szakértőnk megosztott velünk néhány dolgot, amit érdemes figyelembe venni a lurkók szempontjából:

  • A gyerekek szeretik a kertben a kihívásokat - fára mászni, eldugott sarkokat, zugokat, hasadékokat keresni, melyeket fel lehet fedezni, ahol megízlelhetik az izgalmat és a misztériumot - akárcsak a mesékben -, táplálva képzelőerejüket. A homok, víz és sár szintén jó móka számukra.
  • Ha fel szeretnénk egy fát szerelni kötéllel, kerékabronccsal vagy létrával, vagy esetleg egy kisebb házat készíteni a fa tetejére, akkor ellenőrizzük, hogy elég erős-e a faág, elég stabil-e a fa.
  • A kertbe fűmag vásárlásakor válasszunk inkább lágyabb tapintású fű fajtát, mint amilyen egy erdei tisztáson is található, ne érdes, szálkás fajtát.
  • Ne várjuk el a gyerekektől, hogy fenntartsanak egy zöldség parcellát, ugyanis idővel érdeklődésük alábbhagyhat az ilyen kertészkedős dolgok iránt. De ha mindenképp szeretnénk zöldségeket, érdekessé tudjuk tenni számukra - készítsünk a gyerkőcökkel petrezselyem csokrot, húzzuk ki közösen a bébirépát vagy a krumplit a földből. Válasszunk színes virágpalántákat, mint például a banksia.
  • A százszorszépből nyakláncot lehet készíteni, a fatörzs darabokra titkos üzeneteket lehet írni.

Kis kert nagy ötletek gyerekeknek

Egy kisebb kert esetén csak fantázia és kreativitás kérdése a szülők részéről a játszóterület kialakítása során, hogy gyermekünk jól érezze kint magát. Lehet, hogy nincs elegendő hely egy úszómedencének, mászókának vagy egy hintának, Tóth Ádám kertépítővel összeszedtünk egy-egy játékos ötletet, amiket kisebb kertekben is meg tudunk valósítani.

Tipp1# Cserepes növények

Előfordul, hogy nincs hely talpalatnyi kertünkben egy nagyobbacska veteményesnek, hogy gyermekünk lefoglalja magát a zöld övezetben, egy kis cserepes növény is megfelel a célnak: a jól megválasztott virág színe, a fűszernövények élénk illata el fogják bűvölni a totyogó korban lévő gyerkőcöket. Hadd segédkezzenek a palántázásban, és kísérjék figyelemmel, ahogyan a növények fejlődnek.

Tipp2# Építsünk kinti kuckót!

Nem kell egy egész házikóra gondolni, mindössze egy sátorra, vízhatlan ponyvával és egy piknik takaróra van szükség. Gyermekünk egyszerűen odáig lesz a kinti „kempingezés" ötletétől, főként nyári esőben, behúzódva a vízcseppek elől.

Tipp3# Szerezzünk be egy pancsolót vagy egy magasított homokozó asztalt

Egy helytakarékos pancsoló vagy homokozó asztal a tökéletes megoldás egy minden iránt érdeklődő, kíváncsi természetű totyogónak, ahol ásni, építeni, csobbanni tudnak. A „tevékenység” kevésbé látszik majd meg a ruházatukon is…

Tipp4# Színes varázskréta

A gyerekek imádnak színes krétákkal firkálni, ugróiskolát rajzolni. Ha a kertünkben vannak tipegők, arra nyugodtan rajzolhatunk közösen állat lábnyomokat, írhatunk rá üzeneteket különböző feladatokkal, így akadálypálya is készülhet.

Tipp5# Puha talaj a lábikóknak

A többnyire mezítláb tipegő csöppségeknek vehetünk puha műfüvet, így elkerülhetjük, hogy a kemény betonon totyogjanak. Könnyű lehelyezni, tartós és kellőképpen puha a földön játszó kicsiknek.

Tipp6# Műanyag csövek játékban

Maradék műanyag csövekből összecsavarozhatunk a kerítésen egy érdekesen kacskaringós, lejtős csatornarendszert, ehhez már csak műanyag vödrök és kancsók kellenek: a gyerekek az előbbiből öntögethetik, utóbbiba pedig gyűjthetik a vizet. Ha félbevágott csöveink vannak, az kiváló például a fürdő játékok úsztatására.

Manapság a gyerekek túl sok időt töltenek a lakásban ahelyett, hogy a friss levegőn lennének jó időben. Éppen ezért itt az ideje, hogy különböző eszközökkel, ötletekkel rávegyük őket arra, minél többet játszanak kint a kertben és élvezzék a napsütést a természetben, viszont egyben a mi dolgunk, hogy ehhez kellőképpen biztonságos környezet biztosítsunk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja