SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekek és a rasszizmus

- 2010-01-14
Már létezik a gyermekeknél is rasszizmus? Kérdezhetjük meghökkenve. Ha a fogalom jelentése nem is kristályosodik még ki a gyerekeknél, de a felnőttektől látott minta mindenképpen hat rájuk. Miként kerüljük el, hogy gyermekünk kigúnyoljon másokat? Hogyan mutassunk példát a viselkedésünkkel?
Gyerekek és a rasszizmus

A gyerekek rögtön észreveszik, ha a másik gyerek vagy felnőtt különbözik valamiben az átlagostól, a megszokottól. Rácsodálkoznak a különbözőségre, de ez csak egy pillanatig tart náluk. Legtöbbször fel is tesznek ezzel kapcsolatban egy kérdést. Erre a kérdésre szoktunk mi felnőttek nem megfelelően reagálni. Valószínűleg azért, mert nem fordítjuk le a gyerek életkorának megfelelő nyelvre a gondolatainkat. 
 
Ha a gyerek életében mindennapossá válik egy eltérő külsejű ember, akkor sokkal hamarabb el tudja fogadni és eszébe sem jut kigúnyolni vagy kirekeszteni a másikat, mint egy felnőttnek. Ez az alapból jövő tiszta gyermeki érzés, de ha a többi gyerek, vagy a felnőttek megbélyegeznek valakit, akkor hajlamos lesz követni ezt a példát. Tehát a rasszizmus megelőzése a felnőttek példamutatásával kezdődik.

Nem csak a multikulturális országokban fontos az elfogadó magatartás, az elfogulatlan gyermekek nevelése. A szülők tudják leginkább továbbadni az előítéleteket, ugyanakkor abban is nekik van a legnagyobb szerepük, hogy gyermekük mindenkivel tiszteletteljesen viselkedjen.

Nézzünk néhány tippet arra, miként állhatunk pozitív mintaként gyermekünk előtt:

Ismerd el a különbségeket!

A legegyszerűbb és legalapvetőbb lépés, hogy mi magunk is elfogadjuk, és gyermekünkkel elfogadtassuk a sokféleséget.
A gyerekek 4 éves koruk körül kezdenek kérdéseket feltenni a másságról. „Miért sötétebb a bőre annak a kisfiúnak, mint az enyém?” A szülő ilyenkor pánikba esik, mit is mondjon. A legrosszabb épp az, ha a gyerek megérzi, hogy nem őszintén beszélnek vele, amikor ő őszintén érdeklődik.
Tanítsuk meg a gyereknek, hogy külsőleg sokféle kinézetűek, bőrszínűek lehetnek az emberek, de a lényeg nem a külsőben rejtőzik. Ha eltérő a külseje a másiknak, ugyanolyan belső értékekkel rendelkezik.
Használhatunk olyan analógiákat, amiket a gyerek könnyen megért: például van vanília fagylalt, csokoládé és tejkaramella, mindegyik különböző ízű, de mind nagyon finom.

Légy pozitív szerepminta!

Az orrunk alatt eldörmögött megjegyzések a faji gyűlöletről, kisebbségekről, nagyobb súlyt nyomnak a latba, ha észreveszi a gyerek, mintha órákon át kiselőadást tartunk neki, hogyan viselkedjen másokkal. A gyerek adóvevője épp az ilyen elszólásokra fogékony. Tehát csak akkor lehetünk pozitív példa számára, ha mindig, minden helyzetben egyértelműen és egyféleképpen vélekedünk és cselekszünk.



Magyarázzuk el a sztereotípiákat!

A gyerekeket számtalan sztereotípiának lehetnek tanúi. A televízióban látottak, de az utcán érzékelhető negatív általánosítások mély benyomást tesznek rájuk. Magyarázd el a gyereknek, ha például lát egy viselkedésformát az utcán egy kisebbségi csoporttól, akkor abból nem lehet általánosítani, hogy annak a csoportnak minden tagja hasonlóan viselkedik.

Tanítsd empátiára!

A gyerekekkel el lehet beszélgetni az emberek közötti különbözőségekről. Tárjunk fel olyan szituációkat, ahol a gyerek lenne kisebbségben. Beszélgessünk el arról, hogyan érezné magát például egy másik kultúrában, ha mindenki különbözne tőle és emiatt csúfolnák és bánnának vele mostohául, mit érezne, hogyan reagálna, mit várna el az emberektől, hogyan viselkedjenek vele?

Mutass neki sokféleséget!

A homogén kultúrában felnövekvő gyermekek nehezebben fogadnak el mindenféle másságot. De az, amiről nem beszélünk, még létezik és a gyerek is szembe fogja találni vele magát. A legjobb, ha megmutatjuk neki a különbözőségeket. Vigyük el etnikai éttermekbe, múzeumokba, olvassunk neki más kultúrákról, vallásokról, mutassunk ezekről képeket, könyveket.

Mit tehetünk, ha gyermekünk válik előítélet áldozatává?

Ebben az esetben is a szülői minta a legmeghatározóbb. A szülőnek kell megvédenie gyermekét, de ajánlatos megtanítani a gyereknek is, hogy kiálljon magáért. Az első feladat mutatni és érzékeltetni, hogy haraggal és dühvel nem oldható meg a gond, a legfontosabb a nyugalom és a higgadtság. Tanítsuk meg a gyereket arra, hogy szavakkal érveljen, ne agresszióval. Mondja el, hogy azzal, amit mondott rá például a társa, megbántotta és ne mondja még egyszer. Ha nagy az incidens tanácsos szólni a tanárnak is az iskolában, vagy a sértő gyerek szüleinek. De minden esetben lényeges a megfontoltság, hiszen az előítéletet használó gyerek lehet, hogy épp otthon hallotta, amit mondott.


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja