SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szívvel a stroke ellen - Kegyetlen versenyfutás az idővel

Családinet [cikkei] - 2014-04-25
Hazánkban 40-50 ezer ember kap évente stroke-t, e miatt 10 percenként kerül egy beteg kórházba, s ami még ennél is sokkolóbb, hogy a szélütés következményeként itthon minden félórában meghal egy ember.
Szívvel a stroke ellen - Kegyetlen versenyfutás az idővel

Ezen a szomorú statisztikán szeretne változtatni az útjára indított „Szívvel a stroke ellen” kampány, amely ráirányítja a figyelmet stroke és a pitvarfibrilláció tüneteinek felismerésére, az időablak jelentőségére. Az ismeretterjesztő programsorozat további célkitűzése, hogy a lakosság figyelmét felhívja a megelőzésre, hiszen nem csupán a belőle fakadó stroke, de maga a szívritmuszavar is megszüntethető.  

A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában, éves viszonylatban 1.4 millió halálesetet regisztráltak. Hazánkban 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában, évente mintegy 40-50 ezer ember kerül a stroke központokba, ebből 15 ezren halnak meg szélütés következtében- ismertette az aggasztó számokat Prof. Dr. Bereczki Dániel a Magyar Stroke Társaság /MST/ elnöke.

A stroke nemcsak az idősek betegsége, egyre inkább sújtja a fiatalokat is, ugyanakkor a férfiakat öt évvel hamarabb üti meg a guta, mint a nőket.

A statisztikai adatok szerint a szélütést túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12-18 százalék beszédzavarban szenved. 22 százalék járásképtelen, 24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka pedig depresszióval küzd.

Amint az MSTelnöke elmondta a stroke-nak három fő tünete van, a száj félrehúzódása, beszédzavar, féloldali végtaggyengeség. Bereczki Dániel szerint tisztában kell lenni azzal, hogy az agyérkatasztrófa nem fáj, ezért hajlamosak vagyunk várni, hogy a tünetek maguktól elmúljanak. A felmérések jól mutatják, hogy mennyire nem vesszük komolyan az első tüneteket, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a hétvégén a kórházak alig vesznek fel stroke-s betegeket, míg a hétfői napon ez a szám brutálisan megemelkedik.

A közvetlen mentőhívás jelentőségét a kampány során folyamatosan hangsúlyozzák a társaság, a stroke ellátása során előforduló időveszteség tekintélyes része ugyanis a kórházig terjedő időszakban jellemző. Ilyenkor a kétségbeesett rokon, ismerős először a háziorvost hívja, mondván majd a családorvos értesíti a mentőket. Ezzel viszont sok idő vész feleslegesen kárba; olyan idő, amit a hatékony kezelésre lehetne fordítani.

Mint, ahogy a professzor kiemelte, a tünetek észlelésekor azonnal mentőt kell hívni, hiszen mindössze három-négy óra áll rendelkezésre, hogy beteg a jelenleg legmodernebb, életmentő vérrögoldásban részesüljön. Ha ennél több idő telik el a kezelésig, a szélütés maradandó károsodást okozhat- mondta a Bereczki Dániel. Az országban 37 olyan kórház, úgynevezett stroke központ van, amelyek felkészültek a stroke betegek fogadására.  – tette hozzá.

A társaság elnökének meggyőződése szerint a szomorú statisztikákon megelőzéssel lehetne tovább javítani, fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy mit tehetnek a szélütés prevenciója érdekében.

Elgondolkodtató ugyanis, hogy míg a stroke kockázati tényezői között a magas vérnyomás áll az első helyen, a közvélemény nincs tudatában a "néma gyilkosnak" nevezett hipertónia veszélyével, amelyet egy felmérés tanúsága szerint az emberek kétharmada nem tart komoly egészségügyi problémának. Kockázatot jelent még a cukorbetegség, az extrém túlsúly, a vér kóros zsírértékei, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás is valamint a pitvarfibrilláció.

Az előző 'Ne késlekedj' elnevezésű kampány elsősorban a stroke tüneteire, a hezitációs idő csökkentésére, és az azonnali mentőhívás jelentőségére hívta fel a lakosság figyelmét, míg az idei e mellett a pitvarfibrilláció felismerésére, kezelésére helyezi a hangsúlyt, hiszen nagyon kevesen tudják, hogy aki ebben a betegségben szenved, ötször nagyobb az esélye, hogy megüsse a guta. A korábbi program eredményei ugyan kiemelkedőek, azonban a stroke fenyegetése továbbra sem csökken, így a tájékoztatás jelentősége megkérdőjelezhetetlen.

A pitvarfibrilláció következtében évente több mint három millió ember szenved stroke-t, amelyek súlyosabb kimenetűek. mintegy 20 %-uk végződik halállal, 60 %-ban mozgásképesség elvesztésével, amely megnövekedett költségeket von maga után, ugyanakkor további terheket jelent az egészségügyi rendszerre valamint a beteg családjára. Statisztikai előrejelzések szerint az EU-ban a pitvarfibrilláló betegek száma 2050-re mintegy 2.5-szeresére nőhet, éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki felismerje a pitvarfibrilláció tüneteit.

A felnőttek körében a pitvarfibrilláció számít a leggyakoribb szívritmuszavarnak. Ahogy azt Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor a Magyar Kardiológusok Társaságának /MKT/ elnöke elmondta. ma Magyarországon 150-200 ezer embert érint a betegség, azonban feltehetően ennek kétszerese is lehet a betegek száma azokkal együtt, akiket eddig még nem diagnosztizáltak. Ez úgy fordulhat elő, hogy a pitvarfibrilláció, jellemzően az a betegség, amely nem okoz látványos tüneteket, így nehezen felismerhető.

Kialakulhat gyors, lassú, de akár normális szívműködés mellett, tehát szinte bárki veszélyeztetett lehet. Pitvarfibrilláció esetében a szívműködést szabályzó elektromos jelek kialszanak, ami a pitvar fibrillációjához, remegéséhez vezethet. Ennek következtében a pitvar nem képes ellátni pumpafunkcióját, és az artériákból a szívkamrába továbbítani a vért.

Pitvarfibrilláció esetén fokozott a vérrögök kialakulásának a veszélye, amely a szélütés kockázatát ötszörösére növeli. Az MKT elnöke hangsúlyozta, hogy pitvarfibrillációban a szélütés kialakulása csak jól kidolgozott módszerekkel előzhető meg, illetve folyamatos gyógyszeres kezeléssel. A  pitvarfibrilláló betegek általában légszomjról, erős szívdobogásról számolnak be, gyakran a terhelésnek nem tudnak megfelelni, s nagyon gyakran a normális frekvencia többszörösére is felszaladhat a pulzusuk.

Magunk is meg tudjuk állapítani, hogy pitvarfibrillálunk-e. Észlelésére alkalmas lehet például, ha a nyaki ütőerünkön vagy a csuklónkon kitapintjuk a saját pulzusunkat. Egy másik lehetőség pedig, ha elektronikus vérnyomásmérőt használunk, amely méréskor pityegve jelzi a szívverést. Amennyiben a szívritmust rendszertelennek találjuk, forduljunk háziorvosunkhoz, aki EKG-val nagyon egyszerűen diagnosztizálhatja a betegséget – hívja fel a figyelmet az MKT elnöke.

Nagyon fontos a mentőszolgálattal való szoros együttműködés kialakítása, hiszen a stroke-s betegek esetében gyorsaság életet menthet.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint, közös erőfeszítéseiknek köszönhetően a betegek jóval tudatosabb magatartást tanúsítanak: amennyiben a stroke tüneteit észlelik, nem a háziorvost, hanem a társaság javaslata alapján rögtön a mentőket értesítik, felismerve az időfaktor fontosságát. Ha a beteg 3-4 órán belül bekerül abba a kórházba, ahol a legjobban. el tudják látni, akkor nagy esély van a felépülésére, ha viszont hezitálnak, mondjuk, megvárják, míg másnap a háziorvos rendel,  az esély sajnos nullára csökken.  Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki ismerje a szélütés tüneteit, valamint legyen tisztában az időtényező fontosságával, hiszen minden perc, minden másodperc számít. a gyorsaság érdekében. Az OMSZ mindent megtesz, hogy a stroke-ót kapott betegek időben a stroke-osztályra kerüljenek- tette hozzá a szóvivő.

A „Szívvel a stroke ellen” elnevezésű kampány mindenki számára hozzáférhető információkkal kívánja támogatni a beteg és az egészséges populációt egyaránt. A program egy összefogás eredménye, melyet a Magyar Stroke Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága, az Országos Mentőszolgálat és a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár hívott életre, amely minden lehetséges módon szeretné tájékoztatni a stroke és pitvarfibrilláció tüneteiről, hogy azokat felismerve hatékonyabban lehessen megelőzni a szélütés kialakulását.

A kampány nemcsak a televízióban, hanem a rádióban, az írott és az online médiában is kellő hangsúlyt kap. Ugyanakkor az orvosi rendelőkben betegtájékoztató kiadványokból tájékozódhat a lakosság. A kampánykörút során a társaságok ellátogatnak a polgármesteri hivatalokba, gyógyfürdőkbe, mozikba, ahol interaktív felvilágosító előadások mellett szűréseket is végeznek.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja