SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Dr. Rose Ortopédiai Centrum

Családinet [cikkei] - 2014-04-24
Magyarországon soha nem voltak még ilyen rövidek a várólisták, főként az ortopédiai műtéteknél! A közelmúltban megnyílt, Dr. Rose Ortopédiai Centrumában a kis- és nagyműtétek a legkorszerűbb eszközökkel, színvonalas körülmények között, szállodai szolgáltatások mellett történnek.
Dr. Rose Ortopédiai Centrum

Nincs várólista, kivizsgálást követően a műtéteket várakozás nélkül végzi a legkiválóbb orvos szakmai gárda hazánk egyik kiváló térd- és csípőízület- specialistájának, Prof. Dr. Hangody Lászlónak vezetésével.

Az ízületsebész szinte valamennyi ízületi betegség artroszkópos specialistája, a beavatkozásait követő rendkívül gyors gyógyulások nyomán vált világszerte ismertté. A csípő- vagy térdízület betegségeinek műtétes korrekciója megszokott esetben nagy vágással, és hosszas lábadozással jár. Hangody Professzor viszont 40–60 perces műtéteket követően, a beavatkozás másnapján talpra állítja a betegeket, akik átlag két- három nap után saját lábukon távozhatnak a kórházból. A világon az elsők között talált rá az ízületi felszínpótlás hatékony módszerére. A térd- és csípőízületi műtétek mellett az intézményben elérhető váll- és könyök protetikai beavatkozások is, melyeket szintén az adott terület specialistája, Dr. Kiss Jenő végez.

Végeláthatatlan várólisták

A Magyar Kórházszövetség adatai szerint Magyarországon jelenleg 55 ezren várnak valamilyen műtéti beavatkozásra, a leghosszabb várólista azonban mindközül az ortopédiai műtéteké - az átlagos várakozási idő a térdprotézisek esetében eléri a 858 napot, a csípőprotézisek esetében a 603 napot, sőt, egyes állami kórházakban 10 évig is kell várni csípőprotézis beültetésre. A térdprotézis műtét várólistája elérheti akár az 1389 napot is.

A legmagasabb szintű szakmai háttér soron kívül
 
A Dr. Rose ortopédiai részlegének járó- és fekvőbeteg ellátása magas szintű szakmai hátteret biztosítva páciensei számára, azonnali megoldási alternatívát jelenthet mindazok esetében, akiknek a térd- vagy csípőízület fájdalma, deformitása illetve beszűkült mozgásterjedelme a mindennapi tevékenységek elvégzésében komoly zavart okozva, az életminőség elviselhetetlen mértékű romlásához vezet, és mielőbbi műtéti beavatkozásra lenne szükség. Műtét akkor javasolt, ha más kezelések - pihentetés, gyógyszeres terápia, fizioterápia - már nem hatásosak.

Hangody Professzor a világon az elsők között talált rá az ízületpótlás hatékony módszerére. A csípő- vagy térdízület betegségeinek műtétes korrekciója megszokott esetben nagy vágással, és hosszas lábadozással jár. Hangody Professzor viszont 40–60 perces műtéteket követően a beavatkozás másnapján talpra állítja a betegeket, akik átlag két-három nap után saját lábukon távozhatnak a kórházból. Az ízület, ha egyszer roncsolódott, kopott, magától nem regenerálódik. A szervezet ugyan igyekszik valamennyire rostos porccal pótolni, ám, ez csak hiányosan sikerül.

Az ízületi felszínek sérüléses vagy kopásos károsodásai nyomán kialakult degeneratív elváltozások a leggyakoribb mozgásszervi problémák. Fájdalmat, mozgáskorlátozottságot, csökkent munkaképességet, korlátozott életvitelt okoznak. Legsúlyosabb eseteikben csak az ízület kicserélése – endoprotézis beültetés – biztosíthat a betegnek elfogadható megoldást.

A kopás korábbi stádiumaiban még van lehetőség arra, hogy kisebb műtéttel fém és műanyag implantátumok beültetése nélkül kezeljük a beteg panaszait, állítsuk helyre a porcfelszín-károsodásokat. A biológiai szemléletet alapján végzett porcfelszín-kezelések azonban, csak az utóbbi években váltak hatékonnyá. A porc ugyanis rossz regenerációs képességgel rendelkezik, ha egyszer roncsolódott, kopott, magától nem gyógyul meg. A szervezet ugyan igyekszik valamennyire rostos porccal pótolni, ám ez csak hiányosan sikerül.

Prof. Dr. Hangody László „túllépett” a szervezet önjavító kudarcán és azoknál a betegeknél, akiknél talált jó minőségű üvegporcot az ízületben, megoldja ebből a pótlást. Az ízület úgynevezett nem terhelő felszínein ugyanis többnyire van még elegendő ép ízületi felszín, s az azokból kimetszett kis henger alakú darabokat mozaikszerűen beülteti a sérült porc helyére. Ezek a szövetszigetek képesek a még üresen maradt részeket reprodukálni.

Az első ilyen beavatkozást a kilencvenes évek legelején végezte, máig világszerte már évente több mint negyvenezer ilyen műtét történt a magyar eljárásként ismertté vált technikával. A professzor mindehhez speciális műszerkészletet fejlesztett, amellyel a beavatkozás kis metszésből vagy ízületi tükrözés útján is elvégezhető. Az említett minimál invazív módszer egyébként nemcsak a porcfelszín-kezelések, hanem a szalagpótlások, tengelykorrekciók és endoprotetikai beavatkozások rutinszerű elvégzési módja a klinikán elvégzett műtéteknek.

„Aki bejön hozzám, feszült, kiszolgáltatott helyzetben van. Vagy azért mert nem volt tapasztalata egészségügyi intézménnyel, vagy azért mert már volt. Ha ez az első találkozás jól sikerül, az segíti a gyógyulás folyamatát is. A tanáraimnál is azt láttam, ha a beteg megérezheti, hogy abban a pillanatban nekem ő a legfontosabb, az a legbonyolultabb eseteknél is sok mindenen átsegíthet” – vall módszeréről Hangody Professzor.

A Dr. Rose Ortopédiai Centrum a lehető legmagasabb fokú szakértelemmel és prémium környezetben várja a mozgásszervi problémákból gyógyulni vágyókat. Széleskörű diagnosztikai lehetőségek, kitűnő aneszteziológiai és műtői háttér, komplex rehabilitációs lehetőségek révén a konzultánsok az ortopédia egész területén biztosítanak konzultációt és műtéti ellátást.  Az endoprotetika, artroszkópia, kéz- és sportsebészet specialistái a legmodernebb, minimál invazív technikákkal gyorsítják a gyógyulást.  A mininál invazív megközelítést jól fémjelzi az is, hogy a Dr. Rose-ban minden ízületben végeznek artroszkópos beavatkozásokat. A rehabilitációs folyamatot gyógytornász, manuálterápiás és humán kineziológus szakemberek munkája egészíti ki. A terápiás megközelítést alapvetően a biológiai szemlélet határozza meg - regeneratív, sejtterápiás, biológiai kezelések jelentik a fő terápiás szemléletet.

Ortopédiai diagnosztika és szakvizsgálat

A szakvizsgálatok célja a mozgásszervi betegségek kiszűrése, a non- invazív és minimál invazív ellátási formák, valamint műtéti javaslatadás. A diagnosztikai vizsgálatokat ortopédiai részlegükön is a folyamatos fejlesztés alatt álló, korszerű eszközökkel végzik, mely elengedhetetlen pácienseik megfelelő ellátásához és orvosaik szakszerű munkavégzéséhez. A műtétek előtt szükséges diagnosztikai vizsgálatokat – pl. röntgen vizsgálatok, EKG, ODM (csontsűrűség-mérés), ultrahang és laboratóriumi vizsgálatok - mind egy helyen, az intézményen belül végzik.

Ortopédiai műtétek, rehabilitáció a mielőbbi felépülésért

A Dr. Rose újonnan nyílt ortopédiai részlege széleskörű ortopédiai műtétek – artroszkópos, sportsebészeti illetve protetikai beavatkozások (pl. keresztszalag pótlás, csípő- és térdprotézis beültetések, vállízületi műtétek, kéz- és lábműtétek, alagút szindróma, stb.) – elvégzésére biztosít lehetőséget, melyek várólista nélkül vehetők igénybe. Már az első szakorvosi konzultációtól számított 1-2 héten belül biztosítanak időpontot a szükséges beavatkozásra.

A páciensek a műtétet követően egy- és kétágyas betegszobákban, prémium környezetben lábadozhatnak, ez idő alatt intenzíves szakápolók, valamint gyógytornászok, humán kineziológus és manuálterápiás szakemberek segítik a mielőbbi teljes felépülést, akik a páciens állapotától és a műtéti beavatkozás típusától függően megkezdik a szükséges fizioterápiás kezelést. A gyógytorna során olyan mozgásterápiát alkalmaznak, mellyel segítik a páciensek megsérült, megbetegedett, műtött testrészeinek mozgáskészségét. A csoportos vagy igény szerint egyéni gyógytorna foglalkozások keretében megtanítják nekik azon gyakorlatsorokat is, melyek teljes biztonsággal végezhetők akár otthoni környezetben is, majd a kórházból való távozást követően - a rehabilitáció időszakában - is készséggel állnak pácienseik rendelkezésére 0-24 órás ügyeleti vonalon. Mindemellett 2014. április 1-től az MKB által fejlesztett orvosi hitel került bevezetésre a kórházban.

A Dr. Rose-ban elérhető műtétek típusáról bővebb információ a http://drrose.hu/hu/ortopediai-centrum/mutetek oldalon található.

Háttérinformációk
Prof. Dr. Hangody László ortopéd sebész, baleseti sebész, egyetemi tanár, az MTA doktora és tagja. Fő kutatási területe a porcfelszín képzés kísérletes tanulmányozása. Az autológ és allogén oszteokondrális transzplantáció és porcsejtátültetés alkalmazása a klinikai gyakorlatban. Biodegradábilis anyagok lehetőségei a porc- és csontpótlásban. Az elülső- és hátsókeresztszalag-hiányos térdek primaer és revíziós sebészete. Minimál invazív csípő- és térdprotézis beültetés.

Tanulmányok, címek:   

  • 2013 Az MTA tagja
  • 2003 Egyetemi magántanár - Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum
  • 2003 Habilitáció (Med. Habil.) – Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum
  • 2000 Az MTA doktora (Doktori értekezés: Az ízületi porcdefektusok pótlása hyalin típusú porccal I-II.)  
  • 1995 Az orvostudomány kandidátusa (Kandidátusi értekezés: A térdízületi kondropátiák sebészi kezelése I-II.)

Munkahelyek:   

  • 2013- Dr. Rose Magánkórház, konzultáns ortopéd sebész
  • 2011- Semmelweis Egyetem, Traumatológiai Tanszék – tanszékvezető egyetemi tanár
  • 2010- Péterfy Sándor Kórház, Baleseti Központ - szakmai igazgató
  • 2010- Tigenix Inc., Leuven, Belgium - konzultáns sebész
  • 2007- OrthoMimetics Ltd., Cambridge, United, Kingdom – konzultáns sebész
  • 2003-2008: Zimmer Inc., Warsaw, IN, USA – Konzultáns sebész
  • 2002- Uzsoki Kórház, Ortopéd-traumatológiai Osztály - osztályvezető főorvos
  • 1996-2006 Smith and Nephew Inc. Andover, MA, USA – konzultáns sebész
  • 1982-2001 Uzsoki Kórház, Ortopéd-traumatológiai Osztály - ortopéd sebész és traumatológus segédorvos, szakorvos, alorvos, adjunktus, főorvos

Csípőízület kopása (arthrosis)

Csípőprotézis műtétre várva…

A csípőízület kopása (arthrosis), az egyik leggyakoribb kopási betegség. Évente Magyarországon több mint tízezer esetben történik emiatt endoprotézis beültetés. Ilyenkor az elkopott ízületi felszíneket fém és műanyag implantátumok beültetésével helyettesítik. Többnyire a középkor vége felé, illetve időskorban válik szükségessé a protézis beültetése.

Az utóbbi időben az egyébként évtizedek óta igen jó eredménnyel végzett protetikai beavatkozásokat a lehető legkisebb behatolásból, ún. minimál invazív technikával is végzik. A protetikai beavatkozások sikeressége ellenére, az utóbbi két évtizedben szaporodnak a súlyos kopást megelőző műtéti beavatkozások, melyek korábbi életkorban, kisebb károsodás esetén, a porcfelszín implantátum nélküli helyreállítását célozzák. Ezek a műtétek sok esetben végezhetők ízületi tükrözés útján is.

Mikor érkezett el a protézis műtét ideje?

Az ízületi kopást korábbi sérülések, gyulladások, veleszületett kóros elváltozások okozzák leggyakrabban. A súlyos kopások mozgáskorlátozottságot, fájdalmat, ízületi folyadékgyülemet okoznak a betegnek – ezek súlyosbodása esetén válik szükségessé a protézis beültetés. A csípőben cementezett és cement nélküli protézis típusokat különítünk el, míg a többi nagy ízületben (térd, könyök, váll) rendszerint cementezett implantátumokkal dolgozunk.”

A protézisek fajtái

A térd- és csípőprotézis beültetések rutin műtétnek számítanak és kellő implantátumok és felkészültség birtokában rendszerint 1 óra hosszat tartó beavatkozások. A műtétet követően az operált végtag rendszerint azonnal terhelhető, és 4-6 hét alatt a beteg visszatérhet a normál életvitelhez.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja