SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A női meddőség anatómia okai I. - A méh és a petevezeték rendellenességei

Dr. Vereczkey Attila [cikkei] - 2010-11-24
A női infertilitás gyakori okai lehetnek az anatómiai és fejlődési rendellenességek (ivarszervi fejlődési zavarok), melyek meggátolhatják, hogy a hímivarsejtek eljuthassanak a petesejtig, illetve az embrió eljuthasson a méhüregig. Vegyük szépen sorjában a lehetséges problémákat!
A női meddőség anatómia okai I. - A méh és a petevezeték rendellenességei

Kívülről befelé haladva
Vannak bizonyos fejlődési rendellenességek, melyek a női kismedencét is érintik. Ilyen például az ún. Mayer-Rokitansky-Künster-Hauser Szindróma, a Müller cső komplex fejlődési rendellenessége, melynek előfordulási gyakorisága kb. 3-4%. Lényege, hogy a nemi szervek egy része, pl. a hüvely felső harmada és a méh nem alakul, nem fejlődik ki, a petevezetékek és a petefészkek azonban épek. A betegség gyakran társul vesefejlődési rendellenességekkel.

Hüvelyi rendellenességek
A hüvely esetében léteznek kettőzöttségek - dupla, azaz kettő hüvely, vakon végződő hüvely -,ezeknél viszont már több komolyabb probléma is adódhat. Meglehetősen ritka kórképekről van szó. Sajnos előfordult már, hogy a páciens kórképére 28 - 30 éves korában a meddőségi klinikánkon derült fény, annak ellenére, hogy már legalább tíz éve járt rendszeresen nőgyógyászhoz.

A méh rendellenességei

  • A méhnek is lehetnek fejlődési rendellenességei. A méh egy rendkívül bonyolult és hihetetlenül érdekes funkciójú szerv, melyről nagyon sokáig úgy hitte az orvostudomány, hogy egy jelentéktelen „zsák”, amiben csak úgy kialakul, majd növekszik az embrió. Előfordulhat akár a méh közepében egy ún. sövény, teljes sövény vagy kettőzött méh, melynek köszönhetően a méh nem tud jól működni.
  • A méhszájnál lehet többek között hegesedés, megtöretés, polip (egy méhdaganat, izomszaporulat, amely egy cseresznyemag méretű golyóhoz hasonlít, ami mechanikusan benő a méhszájhoz, elzárva, vagy erősen szűkítve az utat az anyaméhbe). Például ha valakinek P3-as citológiája, vagy rákmegelőző állapota volt a méhszájon, és a műtét után a seb hegesen gyógyult, akkor olyan mechanikai akadályról van szó, mely miatt a hímivarsejtek (spermiumok) esetlegesen nem tudnak eljutni a petesejthez.
  • Kialakulhatnak továbbá összenövések, elzáródások, akár valamilyen gyulladástól, akár megelőzően végzett kaparástól, pl. ha valakinek több terhesség- megszakítása is volt, mely gyakorlatilag a méh tartalmának kürett-kanállal történő eltávolítása. A sérülés a terhesség-megszakítás egyik lehetséges velejárója, vagy más egyéb operáció következménye is lehet.
  • A meddőség hátterében daganatos elváltozások is állhatnak, melyek azonban többnyire jóindulatúak, ezeket myomáknak hívják: jóindulatú daganatok a méh üregében, a méh falában, illetve a méh izomzatában. Ezek mérete és száma is változó: lehet egy nagy, esetleg előfordulhat több - ritka esetben akár pl. húsz - kisebb myoma is a női szervezetben, de olyan is lehet, hogy valakinek akár több nagyobb alakul ki.

A petevezeték rendellenességei
A petevezeték egy izmos fallal rendelkező szerv, mely elősegíti a petesejt és a spermium találkozását. Ha károsodik a petevezeték mozgékonysága, átjárhatósága, csillószőreinek mozgása, a petevezeték már nem képes ellátni élettani feladatát.

  • Kismedencei összenövések és hegesedések károsíthatják a petevezetékek mozgékonyságát. Összenövések és hegesedések tehetik lehetetlenné, hogy a megtermékenyítésre váró petesejt megfelelően vándoroljon a petevezetékben. Hegesedés kialakulhat pl. endometriózis következtében, valamint hasüregi vagy kismedencei sebészeti beavatkozásokat, mint pl. bélműtéteket, vakbélműtétet vagy császármetszést követően. A hegesedés elzárja a petesejt útját a petevezetékben, mely így nem képes a spermiummal találkozni és megtermékenyülni.
  • A kismedencei gyulladás önmagában évente nők százezreinek termékenységét veszélyezteti. Chlamydia fertőzés hatására pl. károsodik a petevezeték csillószőreinek mozgása, melynek eredményeképpen zavart szenved a petesejt és a spermium előrehaladása és így találkozásuk lehetősége, valamint gyakoribb a méhen kívüli terhesség kialakulása is.
  • Azon nők 60%-a, akiknél chlamydia ellenes antitestek találhatók, még csak nem is tud róla, hogy átesett az egyik leggyakoribb kismedencei gyulladást okozó chlamydia fertőzésen. E kórokozó rendkívül alattomos, mivel teljesen tünetmentesen is a petevezetékek súlyos károsodásához vezethet (a kórokozók a petevezetőben feljutnak a spermával együtt, ahol elkezdenek tenyészni, növekedni, a gyulladás elkezd fölfelé terjedni a petevezetőben vagy a méhben).
  • Méhen kívüli terhesség: az előébrény (embrió) a károsodott vándorlás miatt nem a méh üregébe, hanem a petevezetékbe vagy a petefészek felszínére ágyazódik be. A kialakult méhen kívüli terhesség a petevezeték megrepedéséhez, súlyos hasüregi vérzéshez és a petevezeték további károsodásához vezet.
  • Sterilizációs műtét eredménye.

A diagnózis felállítása
A kivizsgálás során a következő kérdésekre keressük a választ:

  • Átjárható-e a petevezeték?
  • A petevezeték petefészek felőli végén található ún. fimbriák (nyúlványok) nyitottak-e, hogy befogadják az ovuláció során kiszabadult petesejtet?
  • Vannak-e olyan összenövések, melyek akadályozzák a petevezetéket szabad mozgásában?
  • A petevezeték belsejében található csillószőrök funkciója ép-e?

A petevezeték átjárhatóságát vizsgálhatják speciális röntgen diagnosztikai eljárással, ultrahanggal, illetve laparoszkópos technikával is, de a Versys Clinics a régi, HSG módszert az elavultsága miatt már nem alkalmazza.

A petevezetékek UH-vizsgálata: Hysterocontrast-salpingosonography (HYCOSY)
A HYCOSY indikációja és kivitelezése a HSG-vizsgálathoz hasonló. A méhbe a hüvelyen keresztül felvezetünk egy kicsi katétert, melyen keresztül folyadékot, azaz ultrahangot visszaverő kontrasztanyagot fecskendezünk a méhüregbe és a petevezetékekbe, majd pedig hüvelyi ultrahangvizsgálat segítségével vizsgáljuk a kontrasztanyag által kirajzolt méhüreget, petevezetéket és a kontrasztanyag átjutását a petevezetékeken keresztül a szabad hasüregbe. A vizsgálat előnyei közé tartozik, hogy nincs szükség a szervezetet károsító röntgensugárra. Ezen vizsgálat nemcsak a petevezető, hanem a méhüreg pontos megítélésére is alkalmas. Kiszűrhetőek azon méhüregi rendellenességek, melyek a terhesség létrejöttét, az embrió beágyazódását befolyásolhatják, csökkenthetik. Pl.: polip, myoma, septum, subseptum, arcuatus, synechiák, Ashermann sy., stb. Egyéb előnyei: ambuláns módon elvégezhető, nem kell altatni, nem fáj, nem kellemetlen, 5-10 perc alatt elvégezhető, és nagyon jó hatásfokkal meg tudjuk vele állapítani, hogy a petevezető működik- e.

Laparoszkópia, Hiszteroszkópia
A petevezeték eredetű meddőség kivizsgálásában és terápiájában egyaránt fontos szerepet kap a hiszteroszkópia, laparoszkópia, chromopertubáció. Ezen beavatkozások a nemzetközi irányvonalaknak megfelelően a meddőség alap kivizsgálásai közé tartozhatnak. Egyes rendellenességek, pl.: bizonyos típusú és elhelyezkedésű endometriózisok más technikával nem kimutathatóak. A laparoszkópia nagy előnye, hogy a diagnosztikai eljárás során terápiás beavatkozást is végezhetünk, így a páciensnek nincs szüksége ismételt, már operatív beavatkozásra. A petevezeték eredetű meddőség terápiájában döntően a sebészeti megoldások érvényesülnek. A petevezetékek funkciójának helyreállításában laparotómiás (hasmegnyitással járó) vagy laparoszkópos (hastükrözéses) műtéti technikák állnak rendelkezésre, de a páciensnek mindenképpen előnyösebb az egynapos sebészet keretén belül elvégezhető laparoszkópia.

Terápiás megoldások
A petevezeték eredetű meddőség kezelésében sikeres terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, így pl. a hegesedések műtéti oldása, a károsodott petevezetékek sebészi helyreállítása, valamint az in vitro fertilizáció (lombikbébi program). A legjobb eredményt az in vitro fertilizáció nyújtja, de a sebészi beavatkozás is számos előnnyel jár.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja