SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terméketlenség a lélek útvesztőjében

Dárdai Viktória [cikkei] - 2010-11-22
Sokféle szervi probléma, így a terméketlenség is legtöbb esetben lelki okokra vezethető vissza. Akár múlt, akár jelenbéli konfliktushelyzetből adódik a megtermékenyítés létrejöttének akadálya, a legnagyobb segítség minden esetben az adott személy belső folyamataiban rejlik.
Terméketlenség a lélek útvesztőjében

A lélek sokszor magától értetődő, testi diszfunkciókban megnyilvánuló tükröződései mai felgyorsult és elanyagiasodott világunkban gyakran hiába próbálják felhívni magukra a figyelmet. Szőnyeg alá söpört problémák, mosolyogva tűrt kényelmetlen élethelyzetek, ki nem hevert traumák, át nem beszélt sérelmek mind-mind elraktározódhatnak tudat alatti berkeinkben. A pszichoszomatikus, azaz lelki problémából fakadó megbetegedések és szervi funkciózavarok, elfojtott érzelmeink testi megnyilvánulásaként próbálják a problémamegoldás szükségességére felhívni a figyelmet. A meddőség egy, azon problémák közül, melyek lelki okokból adódhatnak.

Szülői minták és gyermekkori emlékek
Az anya-lánya illetve apa-fia konfliktusból fakadó terméketlenség akkor alakulhat ki, ha a felnövekvő gyermek tudat alatt attól retteg, hogy olyan „rossz” szülővé válik, mint amilyet a vele azonos nemű szülőtől gyermekkorában megtapasztalt. Ezt a félelmet az azonos nemű szülői minta követésének gondolata gerjesztheti mindkét nem esetében.

Diszharmonikus apa-lánya illetve anya-fia kapcsolat következményeként a gyermeket tervező pár valamelyik tagja tudattalanul félhet attól, hogy párja ugyanolyan „elviselhetetlen” apa/anya lesz, mint amilyen az ő apja /anyja volt. A lelki okokra visszavezethető meddőséget ebben az esetben az ellenkező nemű szülővel való kapcsolat generálja.

Amennyiben a gyermeket tervező pár - valamelyik vagy mindkét - tagjának szülei elváltak, vagy együtt éltek, de viszonyuk konfliktusokkal terhelt volt: termékenységének nem éppen kedvező, tanult félelmeket hordozhat magában a család intézményével szemben. Ez a szülői minta a társkapcsolati konfliktusok félelmét okozva gátolhatja a családalapítást.

Gyermekkorunkban szüleinktől számos negatív véleményt kaphatunk, melyeknek kapcsán egy - saját szülői önbizalmunkban meggátoló - negatív énképet alakíthatunk ki önmagunkról, ami szintén előidézheti a szülővé válástól való félelmet és így terméketlenséget idézhet elő. A meggondolatlan szülői mondatok mély nyomokat hagyhatnak a gyermek életében:

  • "Neked nem való gyerek."(énkép: Tehát semmirekellő és link vagyok.)
     
  •  "Te nem vagy képes magadat eltartani." (énkép: Tehát családot sem tudok vállalni.)
     
  • "Miért nem tudod felfogni?" (énkép: Tehát buta vagyok az élethez.)
     
  • "Mi lesz így belőled?" (énkép: Ezek szerint semmi.)
     
  • "Mit vétettem, hogy ezt érdemlem tőled?" (énkép: Csak fájdalmat tudok okozni a családomnak.)
     
  • "Mi lesz velem, ha megházasodsz?" (énkép: Tönkreteszem anyámat.)
     
  • "Mit tettél le az asztalra?” (énkép: Fabatkát sem érek.)

Ha a szülő túlságosan gondoskodó, vagy diktatórikus irányító szerepet tölt be ,az a felnövekvő gyermek önállótlanságból fakadó szorongásait eredményezheti felnőtt korban.  A fiatal felnőtt félve hagyja el otthonát, mivel nem elég önálló. Tudat alatt blokkolja gyermekvállalási ösztöneit, nem érett meg a családalapításra, hiszen ő a gyerek.

Élő példák
Előfordulhat, hogy olyan családok szétválását tapasztalhattuk meg rokoni vagy baráti körökben, ahol eleinte minden rendben működni látszott, míg az utód meg nem született.  Természetesen ezek a tapasztalatok sem hatnak a termékenységre egészen addig, míg nem kezdünk félelmet generálni saját lehetőségeinkkel kapcsolatban.

Partnerkapcsolati tényezők
A nők általában hajlamosak olyan férfipartnert beválasztani, aki ha azonnal nem is, idővel igencsak apjukra emlékezteti őket. A férfiak pedig elég gyakran anyjukhoz hasonló partnert találnak még akkor is, ha anyjuk mintájának szöges ellentétét keresik. Ez a tény nem kedvez azoknak az embereknek, akiknek ellenkező nemű szülőjükkel rengeteg negatív élményben volt részük.

A nem megfelelő partnerválasztás a terméketlenségi problémák egyik leggyakoribb oka. Ha azonban a problémát önállóan, vagy akár pszichológus segítségével orvosolni tudjuk, lehetőséget adunk magunknak arra, hogy számunkra megfelelő partnert találjunk, vagy a mellettünk lévő partnerből ne hozzuk ki ellenkező nemű szülőnk azon rossz tulajdonságait, amik elől menekülünk.
A megoldatlan problémák azért jönnek, hogy megoldjuk őket. Puszta meneküléssel a probléma a tudatalattiban még megmarad, ami addig generálja a hasonló élethelyzeteket, míg fel nem dolgozzuk őket.

Betolakodók a családi fészekben
Sok jóakaratú szülő saját kulccsal rendelkezik az ifjú pár lakásához és néha betoppan mindenféle előzetes bejelentés nélkül. Más szülőknek nincs ugyan kulcsuk, de sűrűn kopogtatnak a nap leglehetetlenebb óráiban. Megint mások egy házban laknak az ifjú házasokkal és nagyokat csodálkoznak, hogy nem jön össze az unoka. A családi fészek nyugalmát egy háziállat is zavarhatja, amennyiben a pár egyik tagja mosolyogva eltűri az állatot a házastársa kedvéért, de tulajdonképpen borzalmasan zavarja a jelenléte. Ezek a tényezők lelki zavarokat és kellemetlenségeket okozva megnehezíthetik a gyermekáldás létrejöttét.

Esztétikai félelmek és féltékenység
Számos nő tart attól, hogy párja már nem fogja szeretni és női mivolta nem lesz olyan vonzó a férfi számára a terhesség alatt és után, mely időszakban a nők formája az anyaság gömbölyded alakját veszi fel. A média ezzel szemben szikár nők ideálképét ontja a tömegek elé, ami sehogyan sem egyezik meg a családalapítással járó idomok elfogadásával. Ennek következtében gyermektervezés előtt álló nők sokasága tart attól, hogy férjük elhagyja vagy megcsalja őket anyai formáik miatt. Egy őszinte kapcsolatban viszont, ahol a párok biztosak egymás iránt érzett szeretetükben, ez a probléma nem fordulhat elő. Az esztétikai problémák miatt felmerülő meddőség kapcsán a női fél általában nem érzi biztonságban magát a párkapcsolatban. Annak megtartását külsőségektől teszi függővé.

A szüléstől való félelem
Sokan akkora félelemmel élnek, hogy szinte teljesen biztosak abban, hogy bele fognak halni a szülésbe. Hatalmas félelmük rendkívül görcsössé teszi az erre hajlamos nőket, mely nagyon megnehezítheti a megtermékenyülést.

Egzisztencia
Sokan félnek attól, hogy a terhesség és az azt követő GYES/GYED időszak alatt nem lesz elég pénzük a megélhetésre. Számos nő nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy otthon maradjon sőt, attól rettegve megy el szülni, hogy státuszát elveszítheti, mire visszamegy dolgozni. A férfiak esete sem könnyebb ebben a kérdésben, hiszen családfenntartóként rájuk hárul a legnagyobb felelősség. A kiszolgáltatottságtól való félelem esetében tehát mindkét részről jogos a termékenységi diszfunkció esetleges létrejötte.

Kétségek
Nagy szerelemben előfordulhat, hogy a pár egyik tagja tulajdonképpen nem is szeretne gyereket attól való félelmében, hogy a születendő gyermek közéjük áll és vége lesz az édes életnek. Az is előfordulhat, hogy a leendő szülő pusztán a változástól fél. Mivel ezeket a félelmeket ritkán tesszük beszélgetéseink tárgyává, lebontandó akadályként tornyosulnak családalapítási terveink előtt.

A válasz benned van
A felsorolt tényezőkön kívül még ezernyi személyes lelki problémából fakadó félelem állhat gyermekünk megfoganásának útjában. A pszichoterápia, meditáció, homeopátia, Bach virágterápia és a legmélyebben fekvő állapotok felismerésében hasznos hipnoterápia mind-mind segítségünkre lehetnek az okkeresésben. Amennyiben nem tudjuk szakemberek segítségét anyagilag felvállalni, próbáljuk meg önmagunkban megkeresni félelmünk okát. Ha végignézzük a felsorolt kockázati tényezőket és saját életünkre vonatkoztatva megkezdjük az okkeresést, jóval közelebb juthatunk magunkhoz, mint gondolnánk. A megtalált okot feldolgozva, a félelmi harc értelmetlenségét felismerve és feladva megnyílhat utunk az új élet befogadása felé.

 

Kép: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja