SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók az élelmiszerek minőségéről

Családinet [cikkei] - 2010-08-31
A Magyarországon forgalmazott, csomagolt élelmiszereket kötelezően magyar nyelven megfogalmazott, jól olvasható jelöléssel kell ellátni.
Fontos tudnivalók az élelmiszerek minőségéről
Jó, ha tudjuk...
...hogy a jelölésnek tartalmazni kell a termék pontos megnevezését, illetve amennyiben a név nem elegendő ahhoz, hogy tájékoztasson az élelmiszer valódi jellegéről, kiegészítő információkra is szükség lehet, amelyeket a megnevezéshez kapcsolódóan, azzal egy látómezőben kell elhelyezni (pl. pulyka nuggets - panírozott, elősütött pulyka falatok).
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy a megfelelően jelölt csomagolt élelmiszeren mindig fel van tüntetve a nettó tömeg vagy nettó térfogat.
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy az élelmiszerek előállításához felhasznált anyagokat az előállításkori tömegük csökkenő mennyiségi sorrendjében kell feltüntetni az összetevők között.
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy az E számok döntő többségben a természetben is előforduló vegyületek, melyeket hosszú és nem mindenki számára érhető kémiai megnevezésük miatt tüntetnek fel E számmal a termékek összetevői között. A tudomány mai állása szerint az engedélyezett mennyiségben alkalmazott adalékanyagok egészségre ártalmatlanok.
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy az élelmiszereken jelölni kell a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejárati dátumát. Tudni kell azonban, hogy a feltüntetett lejárati idő kizárólag a bontatlan csomagolású élelmiszerre vonatkozik.
Amennyiben a gyári csomagolást megbontják, az Kenyérélelmiszert általában néhány napon belül el kell fogyasztani. A fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszereknél lényeges a csomagoláson feltüntetett tárolási feltételek megtartása is.
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy a kenyereken lévő árucímkén jelöli a gyártó a minőségmegőrzési időt (pl. kedd), amennyiben ilyen jelzés nincs a kenyér csak aznap árusítható.
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy a kereskedelemben kapható ún. laktóz-mentes (tejcukormenetes) tejtermékeket a tejcukor-érzékenységben szenvedők is bátran fogyaszthatják, mert a bennük lévő tejcukrot enzimek segítségével egyszerű cukrokká bontották, így az már a laktózintoleránsok szervezete számára is könnyen hasznosítható.
 
 
Virslinek látszó tárgyJó, ha tudjuk...
...hogy nem minden virsli, ami annak látszik, ugyanis amennyiben a gyártó a termékét nem virslinek nevezi, úgy annak minőségi paraméterei sem egyeznek meg a virslitől elvárt érzékszervi tulajdonságokkal.
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy a gyümölcslevek esetében a „lé" elnevezés minőségi besorolást is jelent. Tápanyagtartalmát tekintve a legértékesebb a gyümölcslé, majd a nektár, végül a legkevesebb hasznos anyagot tartalmazó gyümölcs ital zárja a minőségi rangsort.
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy az ún. „tasakos" vagy „üveges" félkész-, készételeket a legjobb minőség elérése érdekében a csomagoláson feltüntetett felhasználási útmutató alapján kell elkészíteni.
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy amennyiben a csomagoláson a következő figyelem felhívó szövegek valamelyike olvasható: „nyomokban földimogyorót, tejanyagot tartalmazhat", vagy „mogyorót, tejet, lisztet felhasználó üzemben készült" akkor az adott termék allergén anyagokat (pl. tojás, mogyorófélék, tejcukor, glutén, szója, diófélék) tartalmazhat, amelyek az arra érzékeny fogyasztó számára veszélyt jelenthetnek.
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy az „édesítőszerrel" (pl. aszpartám, aceszulfám sója) készült élelmiszerek fenilalanin forrást tartalmaznak, amely összetevő az egészségre ugyan ártalmatlan, mégis allergiás reakciókat válthat ki, az arra érzékenyeknél.
 
 
Jó, ha tudjuk...
Csirkecomb...hogy a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszereknél (pl. cukorbetegek számára készített diabetikus élelmiszerek, bébiételek) 100 g-ra, vagy 100 ml-re, vagy egy adag fogyasztásra kész termékre vonatkozóan fel kell tüntetni az energiatartalmat, a fehérje, szénhidrát és zsír mennyiségét.
Az élelmiszerek csomagolásán olvasható feliratok nagyban megkönnyíthetik a bevásárlást. Ezek elolvasása nélkül ma már sajnos képtelenség megfelelő minőségű elemózsiát a kosarunkba tennünk. A jelölés egyes részeit kiemelve szeretnénk több hasznos információt adni, amelyek a vásárlást, az élelmiszerek további felhasználását könnyítik meg.
Általános szabály, hogy a Magyarországon forgalmazott, csomagolt élelmiszereket kötelezően magyar nyelven megfogalmazott, jól olvasható jelöléssel kell ellátni. A csomagolt élelmiszerek jelölésénél legalább az alábbi adatokra legyünk figyelemmel, mielőtt megvásárolnánk őket: termék megnevezése, összetevőinek felsorolása, bizonyos összetevőinek vagy összetevő csoportjainak mennyisége, a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, minőségmegőrzéshez szükséges tárolási feltételek, nettó tömeg és az egységár.
Bár a fogyasztók tájékoztatása alapkövetelmény, ezt a gyártók nem minden esetben valósítják meg maradéktalanul, ezért azt javasoljuk, hogy vásárláskor azokat az élelmiszereket részesítsék előnybe, amelyek jelölése jól olvashatók és kellő információt tartalmaznak.
 
Forrás: www.nfh.hu 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja