SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Adjunk esélyt az ételnek!

Családinet [cikkei] - 2012-03-21
 [X]

Egymilliárd alultáplált jóllakhatna az USA-ban és Európában kidobott élelmiszer negyedéből. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület tájékoztató kampányt folytat az élelmiszerpazarlás megszüntetése érdekében.
Adjunk esélyt az ételnek!

esely_az_etelnekA világon csaknem minden hetedik (összesen körülbelül egymilliárd) ember alultáplált, miközben évente körülbelül 1,3 milliárd tonna élelmiszer, a megtermelt ennivaló egyharmada kárba vész. Az el nem fogyasztott élelmiszerrel együtt pedig veszendőbe megy mindaz az energia, víz és munka, ami a megtermeléséhez kellett. Az élelmiszerszegénység, a növekvő élelmiszerárak és a vízhiány ellenére a Földön fejenként és naponta betakarított 4600 kilokalória ennivalóból mindössze 2000 kilokalóriányit fogyasztunk el. A Magyar Élelmiszerbank Bank egyesület - felismerve a Magyarországon is egyre súlyosabban jelentkező problémát - tájékoztató kampányt indított az élelmiszerpazarlás megszüntetése érdekében.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elindította „Esélyt az ételnek” akcióját, amelynek célja az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése. A www.eselytazetelnek.hu weboldalon az élelmiszerpazarlás okairól és következményeiről, illetve az élelmiszerhulladék mennyisége csökkentésének módjáról egyaránt bőséges információ található.

Míg a világ szegényebb országainak lakói az élelmiszer- és vízhiánytól szenvednek, a fejlett országokban az élelmiszerpazarlás jelent problémát. Ha a fejlett országokban kidobott élelmiszer eljuthatna azokhoz, akik nem ehetnek eleget, a felesleges mennyiség többszörösen fedezné szükségleteiket. Az élelmiszerek kidobása azonban tovább súlyosbítja a meglevő problémákat: jelentős anyagi veszteséget jelent mindenkinek, tovább növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket és fokozza a környezeti ártalmakat.

Élelmiszerszegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek:

A kidobott élelmiszer csökkenti a rendelkezésre álló készleteket, a szükségesnél nagyobb mennyiségű élelmiszer megvásárlása növeli a keresletet, ezáltal az árak emelkednek. Az egyre magasabb áron kínált élelmiszer egyre kevésbé lesz elérhető a szegény és alultáplált emberek számára. Ezáltal míg a jómódban élők élelmiszert pazarolnak, a szegényebbeknek egyre kevesebbel kell beérni. Az élelmiszerhulladék csökkentése viszont hozzájárul az élelmiszerárak csökkenéséhez, így a nehezebb helyzetben levők számára is könnyebben elérhetővé válnak az alapvető élelmiszerek, és csökken az élelmiszer-szegénység.

Környezeti ártalmak, klímaváltozás:

Az élelmiszerpazarlás jelentős környezeti hatásokkal jár, amelyeket kisebb részben maga a hulladék, nagyobb részben pedig a hulladékká vált élelmiszer gyártásához felhasznált erőforrások elvesztegetése okozza. Az élelmiszerek előállítása rengeteg vizet, energiát, emberi munkát és alapanyagokat igényel - 1 kg sertéshús előállításához például 6000 liter vízre van szükség. A kidobott élelmiszer termeléséhez felhasznált öntözővíz elegendő lenne 9 milliárd ember teljes háztartási vízigényének fedezésére. Egyes számítások szerint az élelmiszerpazarlással fejenként évente kb. 290 liter vizet vesztegetünk el - ez a háztartási vízfogyasztás másfélszerese.

Az Európai Unióban az élelmiszerpazarlás évente 170 millió tonna CO2 feleslegeskibocsátását okozza, a fejlett országokban a kidobott élelmiszernek köszönhető a teljes CO2-kibocsátás 10%-a (1 kg sertéshús előállítása 12 kg CO2 kibocsátásával jár). Emellett a szemétlerakóba kerülő élelmiszerből metán szabadul fel, amelynek minden tonnája 4,5 tonnányi CO2-kibocsátást okoz.

Bár Magyarországon a kidobott élelmiszerre költött pénz nem éri el pl. a Nagy-Britanniában háztartásonként évente 150-250.000 Ft-ra becsült összeget, éves szinten itthon is akár több tízezer forintot lehetne megtakarítani az élelmiszerek tudatosabb vásárlásával és felhasználásával. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület tájékoztató kampányával segítséget kíván nyújtani ebben, és emellett tevékenységével továbbra is közvetlenül hozzájárul az élelmiszerhulladék mennyiség csökkentéséhez. Az Élelmiszerbank együttműködik a legnagyobb magyarországi élelmiszergyártó és - forgalmazó vállalatokkal, összegyűjti a valamilyen okból (pl. csomagolási, esztétikai hiba) kereskedelmi forgalomba nem kerülő élelmiszert, és civil szervezeteken és önkormányzati partnerein keresztül eljuttatja azokat a rászorulókhoz.

Bővebb információ:
www.eselytazetelnek.hu
www.elelmiszerbank.hu

elelmiszerbank

uszt

szechenyi_terv


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja