SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tej: Világnappal ünnepeljük legősibb kalciumforrásunkat

Családinet [cikkei] - 2010-06-15
A tej az emberiség egyik legfontosabb alapélelmiszere, amelyet magas és optimális kalcium, fehérje, foszfor valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12 és C vitamin tartalma miatt a Föld népességének 44%-a fogyaszt napi rendszerességgel.
Tej: Világnappal ünnepeljük legősibb kalciumforrásunkat

A tej pozitív élettani hatásai miatt, és hogy felhívják az emberek, különösen a nők és a gyermekek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség és az ENSZ 1957-től világnappal ünnepeli a tejet, amelyből mi magyarok évente 68,9 litert fogyasztunk. Habár a hazai tejfogyasztási adat az európai középmezőnybe sorolható, Tej Világnapegyúttal azt is jelenti, hogy mindössze alig 2 deciliter tejet iszunk naponta, a szakemberek által javasolt fél literrel szemben.

Az ember első tápláléka
Jelenlegi ismereteink szerint a rendszeres és tudatos tejtermelés és -fogyasztás egészen i.e. 5000-re nyúlik vissza. Az állatokat kezdetben húsuk miatt háziasító elődeink ugyanis egy idő után felismerték, hogy bizonyos állatfajták húsukon kívül más élelmiszerforrásként is hasznosíthatók. Tehéntejet emberi táplálékként először a Közel-Keleten kezdtek fogyasztani. Régészeti leletek bizonyítják, hogy a mai Törökország területén már i.e. 6.500 körül fogyasztottak tejet, igaz, akkor azt még csak az állattartás egyfajta „melléktermékének” tekintették őseink.

A Tej Világnapjának háttere
Eme több ezer éves kalcium- és ásványi anyag-forrás ünneplésére méltán szenteltek világnapot a táplálkozással, egészségüggyel és tejtermeléssel foglalkozó nemzetközi és hazai szervezetek, a tejet világnappal ünneplő 160 országban azonban e jeles nap dátuma nem mindig esik egybe. Noha a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki erre a célra, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től már konkrét dátumot, június 1-jét jelöli meg világnapnak, amitől mi magyarok kissé eltérünk, mivel az idén június 16-án emlékezünk meg a tejről, illetve a tej élettani hatásairól.

A tej élet, erő, egészség
Pozitív élettani hatásokból pedig van bőven, hiszen az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut például az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz, mert a fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. Napi fél liter tej már fedezi teljes kalciumszükségletünket, megőrzi csontozatunk és fogaink épségét és megakadályozza a csontritkulás kialakulását.Tej Világnap

A tej zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz. Utóbbiak közül különösen a környezeti ártalmakkal (sugárhatás, fertőzések) szemben védőhatást nyújtó B-vitamin-csoport tekintetében értékes vitaminforrás a tej, hiszen rendkívül gazdag - a daganatképződéssel szemben is ellenhatást kiváltó - riboflavinban (B2-vitamin) és kobalaminban (B12-vitamin).

A tejben lévő kálium vérnyomáscsökkentő hatással bír, tejmagnézium tartalma pedig a szívizomzat erősítőjeként ismert.


Tejfogyasztás a világban és Európában
Habár a dietetikus szakemberek által ideálisnak vélt napi fél liter mennyiségtől messze elmarad alig napi 2 deciliteres, azaz 68,9 liter éves tejfogyasztásunk, mi magyarok még így is igazi „tej nagyhatalomnak” számítunk.

A Tetra Pak Hungária Zrt. statisztikái szerint ugyanis az egy főre vetített tejfogyasztásunk megelőzi például a tejipari szempontból fejlődő piacnak számító Kína (19 I / fő), vagy Bulgária (22,6 I / fő), de még a sajtjaikról is híres franciák (57,2 l / fő), az alpesi osztrákok (56,7 l / fő) és a nagy tejtermelők hírében álló hollandok (54,2 l / fő) tejfogyasztását is, ugyanakkor messze elmarad az Európa tejfogyasztási dobogójának legfelső fokán álló írek (130 l / fő) és finnek (129 l /fő) átlagától.

A tejfogyasztást világviszonylatban szemlélve azt látjuk, hogy legnagyobb mértékben az Egyesült Államokban fogyasztanak tejet (69,3 l / fő), s őket követjük mi, európai uniós állampolgárok (65,2 l / fő). Dél-Amerika lakosainál ez a mennyiség valamivel kevesebb (50,4 l / fő), Ázsia és Óceánia népei pedig csaknem harmad annyit fogyasztanak tejből (24,6 l / fő), mint az európaiak.

Mi, magyarok és a tej
Habár a kumisz és annak őseink által az ázsiai sztyeppékről átvett kreatív felhasználási szokásai rámutatnak arra, hogy milyen hosszú időre visszanyúló kapcsolatunk van a különböző tejtípusokkal, napjainkban már 99%-ban csak tehéntejet fogyasztunk.Tej Világnap

A tejkedvelő magyarok 41%-a naponta, 33%-a hetente többször, 10%-a hetente egyszer, 8%-a havonta 1-2 alkalommal, 5%-a ritkábban, a fennmaradó 4%-a pedig allergia vagy tejcukor érzékenység miatt soha nem iszik tejet. (Ez az úgynevett laktóz intolerancia, a lakosság 2–10%-nál fordul elő.)

A Tetra Pak Hungária Zrt. adatai szerint vásárlásai és tejfogyasztása során a magyar lakosság 18%-a házi kimért tejet, 20%-a zacskós tejet, 31%-a friss, dobozos tejet, ugyancsak 31%-a pedig dobozos UHT tejet iszik.

Az a tény, hogy a tejivók 62%-ához kartoncsomagolásban jut el „élet, erő és egészség” forrása, jól jelzi, hogy vásárlási döntései során, évről évre egyre több magyar fogyasztó részesíti előnyben a kényelmes, higiénikus, tartósítószer-mentes és ellenőrzött körülmények között készített, biztonságos csomagolásban kapható tejet.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja