SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kalcium használata allergiában és egyéb betegségekben indokolatlan, pénzkidobás - mondja dr. Novák Hunor

Családinet [cikkei] - 2015-06-17
Fogzás, torokgyulladás és bármilyen egyéb gyulladás, nátha, orrfolyás, köhögés, fulladás, krupp, allergia, csalánkiütés (urticaria), viszketés, rovarcsípés - hazánkban ezekre használják gyakran a kalciumot, főként ampullás kiszerelésben. De vajon van hatása ilyenkor?
A kalcium használata allergiában és egyéb betegségekben indokolatlan, pénzkidobás - mondja dr. Novák Hunor

(a fotó csak illusztráció)

Ahogy megszokhatták, kétkedő orvos lévén nem a hagyományokra, "mi már 50 éve így csináljuk"-szerű érvelésekre, hanem a legnagyobb szaktekintélyek és nemzetközi szakmai szervezetek állásfoglalásaira, és a fejlett országok gyakorlatára, ajánlásaira támaszkodom. 

dr. Szíjjártó László gyermekspecialista

Dr. Szíjjártó László gyermekgyógyász több mint 20 éve Hollandiában is dolgozik, ő javasolta, hogy foglalkozzak a kalciummal. Elmondása szerint iszonyatos lemaradásban vagyunk e téren is, mivel a világon talán egyedüliként Magyarországon még mindig azt hisszük, hogy a kalcium hatásos gyógyszer például allergiában. “A kalcium, mint csodagyógyszer egy hungarikum: míg a magyar kollégák jó része nagyon gyakran javasolja különböző betegségekben, addig fejlett egészségüggyel rendelkező országokban, így például Hollandiában sem használjuk ilyen célokból. Én a kalcium használatát a fenti esetekben nem ajánlom, ilyenkor véleményem szerint egyszerű pénzkidobás” – mondta dr. Szíjjártó kérdésemre. 

Én is így gondolom: az általam megkeresett, külföldön dolgozó orvosok mosolyogtak vagy értetlenkedtek, amikor a kalcium például allergiában vagy köhögésben történő alkalmazásáról kérdeztem őket. Nem találtam olyan szakmai protokollt, komoly vizsgálatot, külföldi szakmai szervezetet, amely javasolná a kalciumot a fent részletezett esetekben Ez a magyar kalciummánia tehát minden komoly szakmai alapot nélkülöz. 

Ha velem tart, felesleges gyógyszerek nélkül, a legmodernebb terápiával gyógyulhat gyermeke:

 

Allergiában kalcium helyett léteznek bizonyítottan hatásos gyógyszerek, például a második-harmadik generációs antihisztaminok, amik hatásosak.

Ritka esetekben indokolt a kalcium adása, ezek közül még a leggyakoribbnak az számít, ha tehéntejfehérje-allergia miatt a gyermek nem fogyaszthat kalciumban gazdag tejtermékeket - de ilyenkor sem az allergiára hat a kalcium, hanem csak pótolni kell ilyen módon (a csontok számára is fontos).


Súlyos allergiában a kalciumban való bizalom halálhoz vezethet – orvos és hatásos gyógyszer kell

Egy korábbi hozzászólásban egy kedves olvasóm a következőt írta: "10 évvel ezelőtt a kalciumos ampulla mentette meg az életem, amikor majdnem belehaltam két adalékanyag okozta allergiába. (…) Azon az éjjelen 3 kalciumos ampullát ittam meg, kb. 2 óránként egyet. Az orvosok szerint annak köszönhetem, hogy nem fulladtam meg. Nekem bevált akkor, azóta mindig van itthon biztosítékként, de másra nem használom." A hozzászólás írója jobban tenné, ha a kalcium helyett tényleg hatásos allergiaellenes gyógyszereket szerezne be. A kalciumban való alaptalan bizalom legközelebb jó eséllyel a halálát is okozhatja: hiszen súlyos esetben egyedül a kalciumot használni és remélni, hogy hat, végzetes lehet, ha a tényleg hatásos gyógyszereket nem használja.
 

Szenvednek a kalciummal, ha nem szűnnek spontán a panaszok

A legnagyobb baj, hogy Magyarországon elsődleges, kizárólagos “gyógyszerként” használják sokan a kalciumot. Ha a tünetek nem enyhülnek maguktól, a kalcium csak fokozza a szenvedést, hiszen sokan napokig nem vesznek be tényleg hatásos gyógyszert, antihisztamint – azt hiszik, a kalcium megfelelő választás és napokig kínlódnak. 

N. Mónika írta: “Nálam a gyerek lába dagadt fel méhcsípésnél, 4 napig adagolgattam a kalciumot, borogattam, amíre végre elmúlott. Rájöttem, hogy semmit sem hat! Azóta antihisztaminra álltunk át, fel sem dagad, ha gyorsan beadom.” Hasonló tapasztalata van D. Krisztina olvasómnak is: “Nagyon feldagadok mindig a méhcsípéstől. Aztán egyszer egy doktornő mondta, hogy arra, sőt semmilyen csípésre nem jó a kalcium. Azóta antihisztamint szedek, ha betámadnak a méhek, és tökéletes, egyáltalán nem dagadok fel. :-) Nagyon örülök, hogy végre valaki felvilágosított, kalcium mellett ugyanis 2-3 hét dagadás volt, elviselhetetlen viszketéssel, lila ödémával...”

Honnan ered a kalcium népszerűsége, miért javasolja olyan sok orvos hazánkban? Miért érzik sokan, hogy hatásos? A teljes cikket és a válaszokat megtalálja ide kattintva, dr. Novák Hunor honlapján. 

Fotó: fred_v / Foter / CC BY

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja