SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Itt a nyár, és itt vannak a rovarok is

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-05-04
Aligha van olyan ember, aki megúszna egy nyarat valamilyen rovarcsípés nélkül. A csípések bár kellemetlenek, nagyrészt veszélytelenek. Ellátásuk nem bonyolult, de hogy gyógyulási idejüket lerövidítsük, érdemes megfogadnunk néhány tanácsot.
Itt a nyár, és itt vannak a rovarok is

Amivel mindenki találkozik, az a szúnyog csípése. Minden vízparton találkozhatunk velük, a tűző napot nem kedvelik, ezért az árnyékos helyeken ezerszám hűsölnek, hogy esti koncertjükre pihenten érkezzenek. Egyedeik közül csak a nőstények csípnek, mégpedig azért, mert a vérre elengedhetetlenül szükségük van petéik kifejlődéséhez. A nőstények hosszú szúró-szívó szájszervükkel behatolnak a bőrbe, oda nagy hatású véralvadásgátló anyagot juttatnak - amit nyáluk tartalmaz -, majd vért szívnak. A szúrás helyén apró, viszkető hólyag keletkezik, mely napokig okozhat kellemetlenséget. Hideg vizes borogatás jót tesz ilyenkor, de használhatunk patikában vény nélkül kapható gélt is, mely enyhíti a viszketést. Ennek hiányában megfelel a kölni, a citromlé vagy a tiszta alkohol is. Ez utóbbi egyben fertőtleníti is a csípés helyét. Jó szolgálatot tesz a nedves só. Ha a csípés után azonnal használjuk, elmarad a viszketés. Ha gyermekünk elvakarja a csípés helyét, és az felülfertőződik, használjunk gyulladásgátló krémet.

Ugyanilyen kellemetlen a csípése a bögölynek. A bögöly nagy méretű légy, mérete elérheti  a 10 mm-t is. Náluk is az „asszony” dolga a vérszívás, mechanizmusát tekintve ugyanúgy történik minden, mint a szúnyognál. A bögöly csípése apró daganatot eredményez a bőr alatt, ami napokig fájdalmas lehet. Legjobb ellenszer a hideg borogatás és a fájdalomcsillapító gépek használata.
 
A méh, a darázs és a lódarázs csípését korántsem vehetjük olyan könnyen, mint egy szúnyogcsípést, mert gyakran okoz  allergiás reakciót. A méh csípése éppoly veszélyes lehet, mint a lódarázsé. A csípés éles fájdalmat okoz, az érintett terület megdagad, elszíneződik (először kivörösödik, majd kifehéredik). A duzzanat azért keletkezik, mert a méreg átszüremlik a szöveteken és ott gyulladásos reakciót vált ki. A csípést követően húzzuk ki a fullánkot és tisztítsuk meg a csípés helyét, utána alkalmazzuk a kezelőorvosunk által javasolt gyulladásgátló krémet. Ha a fájdalom nem csökken, arra kell gyanakodnunk, hogy a csípés helye elfertőződött. Hogyha a csípés a szájüregben vagy a torokban következik be, a rohamosan fokozódó gégevizenyő könnyen elzárhatja a légutakat, aminek következtében életveszélyes állapot is kialakulhat. Ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni.
 
Tengerparti nyaralás alkalmával elképzelhető, hogy közeli ismeretségbe kerülünk egy-egy medúzával. Nem bíztathatok senkit azzal, hogy a kapcsolat felhőtlen lesz, a medúza csípése ugyanis igen fájdalmas. A csípés után heves, égő fájdalmat érzünk, a bőrünk azonnal bevörösödik, begyullad, a csípés körül pedig apró hólyagok, duzzanatok jelennek meg. Emellett a csípés rossz közérzetet (fejfájást, szédülést, izzadást, hányingert, hasmenést, izomgörcsöt, végtagfájdalmat, rendszertelen pulzust) okoz, sőt akár a darázscsípéshez hasonlóan allergiás reakciókat is kiválthat. Nem árt, ha a tengerpartra viszünk magunkkal kis flakonban ecetet, az ugyanis elég jól hatástalanítja a mérget. A nedves homokkal való bedörzsölést is ajánlják, nekem annak idején sajnos nem vált be.
 
Néhány ötlet a megelőzésre:
 
  • ne ülj le a fűbe, teríts le pokrócot előbb, és mielőtt kényelembe helyezkedsz, nézz körül, nem éppen egy hangyaboly kellős közepére készülsz-e telepedni
  • használj szúnyogriasztó sprayt
  • esti programoknál égess szúnyogriasztó fáklyát
  • legyen nálad kálcium tabletta vagy antihisztamin az allergiás reakciók csökkentésére
  • szabadtéri programhoz vigyél magaddal kis elsősegély csomagot, amiben a rovarcsípés okozta fájdalmakat csillapíthatod

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja