SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Segítség, csonttörés!

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-05-07
Gyerekkorban gyakoriak a csonttöréssel végződő balesetek, hiszen ilyenkor a legaktívabbak gyermekeink, esnek-kelnek. A csonttörés kellemetlen állapot - főleg az általában hat hétig tartó gipszviselés miatt -, de különösebb aggodalomra nem ad okot.
Segítség, csonttörés!

A csonttörések felosztása szerint négy jellegzetes törési formát különböztetünk meg.

A traumás törések egyszeri, hirtelen ható, a csont rugalmasságát kimerítő erőbehatásra jönnek létre.
 
A patológiás töréshez nincs szükség különösebb erőbehatásra: a csont valamely társbetegség következtében meggyengül, elvékonyodik, és a törés ezen a kóros csontszerkezeten gyakran "spontán" következik be.
 
A fáradásos törés akkor jön létre, amikor a csontfelszínre erőltetett hajlító, nyíró vagy húzóerők irányulnak, rendkívül hosszú ideig.
 
A zöldgally-törés típusos sérülés a gyermekek hosszú csöves csontján.
 
Hogyan ismerhetjük fel a csonttörést?
Nyílt törés
esetén nemigen kell hezitálnunk, hiszen a törött csontvégek a bőrt átszúrva jól láthatóvá válnak, a látvány meglehetősen sokkoló. Mivel az ilyen seb potenciális fertőzésforrás, súlyos veszélyt jelentenek a szervezetre. Ráadásul, ha súlyos vérveszteséggel jár, akár életveszélyes állapotot is idézhet elő. Hívjunk mentőt, és készüljünk fel lélekben a műtét lehetőségére.
 
Fedett törést arról ismerhetünk fel, ha a végtag alakja megváltozik, eltorzul, illetve kórosan mozgathatóvá válik. Felismerhetjük a törést a törött csontvégek adta ropogó hangról, az érintett helyen jelentkező fájdalomról és duzzanatról, esetleges koponyaalapi törés esetén pedig a fülből vagy orrból folyó liquorról, mely az agyat és a gerincvelőt körülvevő folyadék.
 
Csonttörések kezelése
Bármelyik fajta törésről legyen szó, természetesen az orvosi segítség nem maradhat el. Fedett törés esetén az orvos fizikális, tapintásos vizsgálatot végez, majd röntgen felvételt készít a feltételezett törésről (ez elengedhetetlen diagnosztikai módszer törés esetében), ezután visszaállítja a csontok eredeti helyzetét, gipsszel rögzíti a csontokat, illetve az ízületeket. Nyílt törésnél, illetve fedett törésnél feltáratlanul nem repozícionálható eseteknél azonnal műtét válik szükségessé.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja