SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Együttes felelősség gyermekeinkért - Azonnali szívhalál

Családinet [cikkei] - 2010-02-02
Magyarországon a hirtelen szívhalál a vezető halálokok között szerepel. A szív azonnali megállása nemcsak az idősebb, hanem igaz nagyon csekély mértékben a fiatalabb korosztályt is érintheti.
Együttes felelősség gyermekeinkért - Azonnali szívhalál

A kamaszok hirtelen szívhalálát gyakran genetikailag meghatározott rendellenességek okozzák. Egy szívleállásból, esetleg egy tragikus szívhalálból nem szabad azt a következtetést levonni, hogy a sportolás veszélyes.

Dr. Mogyorósy Gábor, a Magyar Kardiológusok Társasága Gyermekkardiológiai Szekciójának elnöke elmondta, a kisgyermekeknél és a kamaszoknál nagyon ritka a hirtelen szívleállás, a szívroham kockázata. A statisztikai adatok alapján 100 ezerből csupán 3-4 gyermeknél fordulhat elő. A betegségek hátterében gyakran genetikailag meghatározott rendellenességek vagy szívizomgyulladás áll. Éppen ezért, ha a családban fiatal korban előfordult már szívinfarktus vagy azonnali szívhalál, akkor érdemes odafigyelni és az érintett gyerekeknek kardiológiai kivizsgáláson részt venni.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a figyelmeztető jeleket sem, minden esetben orvoshoz kell fordulni, ha valamilyen fokozott igénybevétel hatására, legyen az akár egy tornaóra, vagy edzés - eszméletvesztés fordul elő. A megfelelő figyelem a szülő részéről megkérdőjelezhetetlen, azonban a pedagógusoknak is meg kell tenniük mindent, hogy elkerüljék a tragédiát. Különösen igaz ez a testnevelésszakos tanárokra, edzőkre, hiszen ők azok, akik intenzívebb megterhelés közben kísérhetik figyelemmel a gyerekek reakcióit. Amennyiben fizikai stresszhelyzet alatt veszti el az eszméletét egy fiatal, az jele lehet annak, hogy a háttérben komolyabb szívbetegség húzódik meg.

Ebben a járvány dúlta időszakban pedig különösen oda kell figyelni az esetleges rosszullétekre. Egy magas lázzal járó vírusfertőzés ugyanis szívizomgyulladást is eredményezhet, ez a szövődmény pedig könnyen tragédiához vezethet - hangsúlyozta Mogyorósy doktor. Ilyenkor a háziorvosnak is jobban kell ügyelnie, egy vírusfertőzés után komolyan kell vennie a fiatal felgyorsult szívdobogását, fáradékonyságát, „elesettségét”. Ki kell derítenie, hogy ezek az árulkodó jelek csak és kizárólag a vírusfertőzésnek tulajdoníthatóak, vagy esetleg valamilyen szívprobléma okozza ezeket.

Bármilyen edzés, vagy testnevelés óra alkalmával megtörténhet az azonnali szívleállás, amelyet követően az első 4-5 percben még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés. A szívhalált követő 10. percig még van esély az újjáélesztésre, ám ekkor már valószínűleg nem kerülhető el az agy visszafordíthatatlan károsodása, a 10. perc után pedig már sajnos minimális az életben maradás esélye. 


Mogyorósy doktor véleménye szerint a tanárok, edzők, csapat- és osztálytársak nagyban növelhetik az életben maradás esélyeit, még akkor is, ha nem ismerik pontosan a szakszerű újraélesztés technikáját. Ebben az esetben elég lehet egy élet meghosszabbításához, ha kellő erővel és megfelelő gyakorisággal nyomást gyakorolunk a beteg mellkasára. Ezzel akár 5-10 percet is nyerhetünk addig, amíg a mentők a helyszínre érnek. Igaz ugyan, hogy a szívet pusztán ezzel a módszerrel nem lehet újraindítani, viszont a vérkeringés fenntartásával megelőzhetjük a komoly agykárosodás kialakulását, és nem utolsó sorban megmenthetjük a beteg életét.

Amennyiben a szülő, vagy bármelyik érintett tapasztal olyan tüneteket, amelyek egy esetleges jövőbeni szívleállást eredményezhetnek, úgy minél előbb el kell vinni a gyermeket a háziorvoshoz, majd a gyermekkardiológushoz. A szakember a fiataloknál is pontosan ugyanazokat a korszerű vizsgálati módszereket használja, mint a felnőtt betegeknél. Az EKG, a mellkasröntgen, vagy a szívultrahang segítségével, biztonsággal megállapítható, hogy van-e bármilyen szívbetegségre utaló jel, vagy csak téves riasztásról van szó.  Mogyorósy doktor véleménye szerint nem szabad egy szívleállásból, esetleg egy tragikus szívhalálból azt a következtetést levonni, hogy a sportolás veszélyes. A sport nemcsak a szívbetegségek megelőzése, a túlsúly elkerülése szempontjából fontos, hanem - orvosi kontroll mellett - még ismert szív- és érrendszeri betegség mellett is ajánlott.

Amennyiben a fiatal rendszeres sporttevékenységet végez, versenyszerűen sportol, abban az esetében kiemelt jelentőségű a rendszeres sportorvosi ellenőrzés. Való igaz, hogy egy tragédiát nem lehet százszázalékosan kivédeni, azonban a folyamatos kontrolnak igen nagy jelentősége van.

Mindenképpen oda kell figyelni az árulkodó jelekre, ugyanakkor a sportot és az egészségesebb életet kell választani. A gyorséttermi, valamint a magas cukor- és zsírtartalmú ételek fogyasztásnak kerülése, a dohányfüst-mentes életmód mind-mind elősegíthetnek egy hosszabb, teljesebb életet. Ez utóbbit pedig már gyerekkorban meg kell alapozni, hiszen ahhoz, hogy valaki egészséges felnőtt legyen, előbb egészséges gyermeknek kell lennie.

Diamond Agency

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja