SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tévhit, hogy szabad fagyit enni mandulaműtét után? - Ezekre érdemes odafigyelni, miután kivették gyermeked manduláit

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-02-19
Ha indokolttá válik a mandulák eltávolítása, akkor fontos, hogy megnyugtassuk gyermekünket, és biztosítsuk őt arról, hogy végig mellette leszünk.
Összefoglaltuk, mire érdemes odafigyelni a mandulaműtéttel kapcsolatban, mit szabad és nem szabad tenni a beavatkozás után, milyen szövődményekkel járhat, illetve mennyi a gyógyulási idő. Varga Károly gyermekorvossal beszélgettünk a témáról.
Tévhit, hogy szabad fagyit enni mandulaműtét után? - Ezekre érdemes odafigyelni, miután kivették gyermeked manduláit

A mandulaműtét okai 

Régebben gyakrabban vették ki a gyerekek manduláját mint ma, amikor már csak jól körülírt esetekben döntenek a mandulák eltávolítása mellett.

Ilyen indok lehet: 

  • krónikus mandulagyulladás, tályogképződés: ez azért veszélyes, mert az állandó gyulladás a szervezet más részeit is károsíthatja, például ízületi gyulladás, szívbelhártya-gyulladás is kialakulhat miatta
  • nyelési- illetve légzési nehézségek a megnagyobbodott garatmandula miatt: ez alvási nehézségeket, horkolást is okozhat
  • visszatérő mandulagyulladás, ami rosszul reagál a gyógyszeres kezelésre
  • visszatérő arcüreggyulladás vagy visszatérő középfülgyulladás
     

Így készüljünk a műtétre gyerekünkkel

A műtét szükségességéről a fül-orr-gégész szakember dönt. Fontos, hogy gyerekünk ne féljen, ezért érdemes vele beszélgetni arról, hogy mi várható, és tudassuk vele, hogy végig mellette leszünk.

Felkészíthetjük őt arra is, hogy egy ideig fájdalmai lesznek a műtét után, de valószínűleg nem erősebbek, mint egy mandulagyulladás esetén. Megbeszélhetjük vele, hogy a lábadozás időszakában miket fogunk majd játszani az ágyban, milyen mesekönyveket fogunk olvasni, és elmondhatjuk neki, hogy körülbelül mennyi ideig kell majd otthon lennie, mielőtt újra óvodába vagy iskolába megy. Ha mindezt megbeszéljük vele, akkor nyugodtabban fog felkészülni a műtétre.
 

Ilyen lesz a mandulaműtét

A műtétet gyerekek esetén altatásban végzik, a beavatkozás ideje pedig kevesebb mint fél óra. A mandulákat külön-külön is el lehet távolítani, és csak azt kell kivenni, amelyik indokolt. Általában elegendő egy éjszakát bent tölteni a kórházban.

Közvetlenül a műtét után állandó megfigyelés alatt áll a gyerek annak érdekében, hogy az esetleges szövődményeket elkerüljék. A teljes gyógyulási idő körülbelül 10-14 nap. 

Az orrmandulák kivétele után az orrhang megszűnik, a legtöbb gyereknél pedig elmúlik a horkolás és megszűnnek a felső-légúti panaszok, könnyebbé válik a nyelés, a légzés és az evés is.
 

A mandulaműtét szövődményei

Szövődmények ritkán, de előfordulhatnak. Az egyik leggyakoribb szövődmény a vérzés, ami a műtét után még napokig jelentkezhet. Ha erősebb vérzés lépne fel, akkor azonnal tárcsázzuk a 112-es segélyhívó telefonszámot!

Egyéb szövődmény lehet a seb helyi fertőződése vagy a garatmandula maradványainak bennmaradása is.
 

Ez a teendő mandulaműtét után

A műtét után pár napig a lakásban kell maradnia a gyereknek, de ágynyugalom nem szükséges. 

Figyelni kell arra, hogy ne erőltesse meg magát. A műtét után hányinger, hányás ás enyhe vérzés is jelentkezhet. 

Fájdalomcsillapításra több napig is szükség lehet, a fájdalom pedig ki is sugározhat a fülbe is. Aszpirin tartalmú fájdalomcsillapítót tilos adni, ez ugyanis növelheti a vérzés esélyét. A nyakra helyezett hideg borogatás is enyhítheti a fájdalmat. 

Figyeljünk rá, hogy minél kevesebbszer sírjon és kiabáljon gyerekünk, ez ugyanis megterhelő a friss seb számára. 

A túl forró, túl hideg, fűszeres, savas ételeket és italokat kerülni kell, az első napokban pedig puhább ételek fogyasztása javasolt. Figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre is. Fagylaltot enni szabad, de a tejet tartalmazó fagyi nem javasolt, mert az nem előnyös a sebgyógyulás szempontjából. 

Ha nincs panasza, akkor 10 nap után már mehet közösségbe, a sportolást azonban még további két hétig kerülni kell, úszni pedig a műtét után egy hónappal szabad először. 

Bár ijesztőnek tűnhet a beavatkozás és a gyógyulás időszaka, érdemes arra koncentrálni, hogy hamar túl lesztek a műtéten és azt azt követő lábadozáson! Utána pedig végre megszűnnek a korábbi panaszok. Minden gyermek egy igazi kis hős, aki műtéten esik át! Gyors gyógyulást kívánunk!

A cikk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi tanácsadást!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja