SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lehet barna, fehér, zöld vagy véres - Mit kell tudni a hüvelyi folyásokról?

Pintér Dóra [cikkei] - 2021-05-19
Mindannyiunk számára jól ismert, hisz a hüvelyi folyás a nők életének alapvető velejárója. Mennyiségének vagy minőségének megváltozása sok esetben lehet teljesen normális, de számos esetben kórokozók vagy egyéb kórfolyamatok állhatnak a háttérben.
Lehet barna, fehér, zöld vagy véres - Mit kell tudni a hüvelyi folyásokról?

Akár az újszülötteknek is lehet hüvelyi folyása a születés előtt az anya szervezetéből kapott ösztrogén miatt. Ez általában 2 héten belül megszűnik.

Egy nő szaporodóképes évei alatt a hormonális változások normál folyást eredményezhetnek, ami vízszerű, nyálkás vagy tejfehér. Mennyisége és típusa a menstruációs ciklus különböző fázisai szerint változik.

A változó kor elérésével a normál folyás lecsökken az ösztrogének hiánya miatt.

A normál hüvelyflóra és jelentősége

Tudvalevő, hogy a vaginális folyadék kémhatása savas, amit az ott élő Lactobacillus törzsbe tartozó baktériumok biztosítanak. A hüvelyben az emberi szervezet egyik legnagyobb bakteriális flórája található, ennél nagyobb mennyiségű élettani bakteriális közeg csak a vastagbélben fordul elő. A hüvelyflóra legalább száz különböző féle baktériumból áll, melyek kb. 40-60%-a tejsav termelő Lactobacillus. A tejsav baktériumoknak kitűntetett szerepe van a normál, élettani hüvelyi viszonyok fenntartásában, így közvetlenül biztosítják a hüvely egészségét és a folyásmentes állapotot.
A Lactobacillusok számának csökkenését számos tényező okozhatja, mint pl. antibiotikum szedése, túlzott mértékű szexuális élet, akut vagy krónikus bélbetegségek, emésztési problémák, különböző krónikus betegségek. Következménye a csökkent tejsavtermelésből adódó pH emelkedés, lúgos irányú eltolódás, amely a kiegyensúlyozott hüvelyi közeg felborulását eredményezi. Az egyensúlyvesztés kedvez a hüvelyflórát alkotó bizonyos baktériumok elszaporodásának (pl. Gardnerella vaginalis- bakteriális vaginosis), illetve külső fertőzések kialakulásának. Az antibiotikum szedés leggyakoribb következménye a hüvelyi viszketéssel és fehéres túrószerű állagú folyással járó hüvelygombásodás (Candida fertőzés).

A nem megfelelő intim higiénia, cukorbetegség is vezethetnek a hüvely gombás fertőzéseihez és akár maga a terhesség is megkönnyíti ezen kórokozók hüvelyben történő megtelepedését, ezáltal a jellegzetes tünetek (viszkető, égő érzés, bő, túrós, fehér színű váladékozás, közösülés közbeni fájdalom) kialakulását.

Dr. Tidrenczel Zsolt szülész-nőgyógyász szakértőnk felhívja a figyelmet, hogy a tudatos odafigyelés és önmagában az egészséges hüvelyflóra fenntartása képes a kóros hüvelyi folyásos állapotok jelentős részének a megelőzésére.

Fehér folyás

A fehér/színtelen és szagtalan bővebb folyás egészséges női szervezetben is megjelenhet, elsősorban hormonális hatásoknak köszönhetően. Ilyen például az ovuláció, azaz a peteérés, mely során nagyjából a ciklus közepén néhány napig kifejezetten bőséges, tojásfehérjeszerű váladék ürül a hüvelyből. Hasonló módon a terhesség első hónapjai alatt fellépő bővebb hüvelyváladék sem feltétlenül betegség jele, ilyenkor ugyanis - a méh üregében fejlődő magzat védelme érdekében bekövetkező hormonális hatások miatt - fokozódik a hüvely falának nyáktermelése. Ijedelemre tehát semmi ok.

Zöld folyás

Az úgynevezett STD-kórképek (Sexually Transmitted Disease, vagyis nemi úton terjedő betegség) közül a hüvelyi folyásokhoz leggyakrabban a Trichomonas vaginalis nevű élősködő vezet: ilyenkor a váladék rendszerint bőséges, habos-zöldes. Fontos hangsúlyozni, hogy a legtöbb STD fertőzés (pl. Chlamydia, Ureaplasma) esetén kifejezetten magas a tünetmentes fertőzések aránya!

Véres folyás

A belső női nemi szervek gyulladásos vagy tumoros állapotai sok esetben járnak vérezgetéssel. Ilyenkor a hüvelyből távozó váladék véresen-barnásan festenyzett, időnként „húslé szerű”, de akár friss vér is lehet. Előfordulhat közösülés közben vagy után, de akár spontán is. A gyulladásos folyamatokhoz társuló véres folyás rendszerint a gyulladás egyéb jeleivel (láz, fájdalom) együtt lép fel, ezzel szemben azonban a daganatok sokkal rejtőzködőbbek: a tünetmentes növekedés csak előrehaladottabb állapotban szövődik vérzéssel.

Mitől lesz barna a folyás és mi minden állhat a hátterében?

Rengeteg nő tapasztal közti vérzést, úgynevezett barnázást a ciklusa valamelyik szakaszában, mely előfordulhat a menstruációs vérzést követően, a ciklus közepén vagy napokkal a menzesz előtt. Van, mikor ez a jelenség teljesen normális és van, amikor valami rosszat hivatott jelezni, ami lehet egy apró vagy komolyabb hormonális egyensúlytalanság.

Barnázásnak azt nevezzük, amikor egy kis mennyiségű vér távozik a hüvelyen keresztül. Ez a vér lehet rózsaszínes váladék, rozsdás barna vagy világos, élénkpiros. Történhet egyszer, de tarthat órákon vagy napokon át is. A barnázás nem jelenti a menstruáció megjöttét. A menstruáció megjöttét mindig a valódi menstruációs vérzés megjelenése határozza meg.

Amikor a barna folyás normális

Normális barnázásnak azt nevezzük, amikor a rendes (egészséges esetben 3-5 napig tartó) menstruációs vérzésünk után még 1-2 napos pecsételés van.

Ovulációs barnázásnak, más néven közti vérzésnek nevezzük a ciklus közepén vagy a következő esedékes menstruáció előtt 10-14 nappal jelentkező vérzést, ami szintén normális. A ciklus közepén jelentkező vérzésnek két oka ismert:

  • a petesejt kitör a tüszőből, amelyet egy kis vérzés kísér;
  • ovuláció alatt egy hirtelen és rövid ideig tartó ösztrogénszint emelkedés történik, ami arra készteti a méhnyálkahártyát, hogy egy kis része lelökődjön.

Az a barnázás, amely az esedékes menstruáció előtt 1 héttel jelentkezik és nem tart tovább egy napnál, az úgynevezett beágyazódási barnázás. Azért is hívjuk így, mert ilyenkor ágyazódik be a megtermékenyített petesejt a méhnyálkahártyába és egy nagyon rövid időre megemelkedik az ösztrogénszint, a progeszteronszint pedig hirtelen leesik, közvetlen mielőtt a sárgatest átvenné a progeszterontermelést. A sárgatest akkor veszi át a progeszterontermelést, amikor a megtermékenyített petesejt azt az üzenetet adja a szervezetben, hogy megtörtént a terhesség létrejötte és ezért mindenképpen meg kell tartani a méhnyálkahártyát. Fontos megjegyezni, hogy több napig tartó barnázás véletlenül sem jelent beágyazódási barnázást, ezért ezzel érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

Mit kell tudni a közti vérzésekről?

A közti vérzés gyakran kapcsolatban áll a fogamzásgátló tabletta szedésével. Ez esetben a tablettaszedés első egy-két hónapjában - amíg a szervezet megszokja az új hormonális helyzetet - gyakran tapasztalnak pecsételő vérzést a nők a ciklus közepén is. A jelenség ártalmatlan, nem kell tőle megijedni. Ha azonban nem először jelentkezik a tünet, mindenképpen érdemes szakorvossal konzultálni.

Abnormális barna folyás

Az a barnázás, amely nem a fentebb említett intervallumokban történik, abnormálisnak számít. Nem normális például a menstruáció megjötte előtt napokkal már barnázni, ennek több oka is lehet.

Leggyakoribb oka a menstruációt napokkal, akár egy héttel megelőző barnázásnak a progeszteronhiány. A progeszteron feladata meg- és fenntartani a méhnyálkahártyát arra az esetre, ha teherbeesés történt. Ha nincs elég progeszterontermelődés, a méhnyálkahártya le fog lökődni. A progeszteronhiány egyik jellemzője a menzesz előtt napokkal vagy akár egy héttel előbb jelentkező rendszertelen vérzés.

Ez alapvetően a terméketlenség jele lehet és szintén okozhat korai vetélést.

Mi a teendő?

A fent olvasottak miatt látható tehát, hogy a hüvelyi folyás egy meglehetősen gyakori tünet, mely az esetek egy részében kezelést, akár komolyabb beavatkozást is igényel. Éppen ezért - már csak a megnyugvás végett is - javasoljuk, hogy minden, pár napnál tovább tartó vagy éppen folyton visszatérő, esetleg egyéb panaszokkal szövődő hüvelyi váladékozás esetén keressetek fel nőgyógyász szakorvost, aki rendszerint egy egyszerű vizsgálatot követően a leghatékonyabb terápiát javasolja számotokra.

A cikket lektorálta:

Forrás: Intim Magazin

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja