SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Menstruáló kamaszlány a nyaraláson - való-e egy tininek a tampon?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-08-06
Érvek és ellenérvek csapnak egymásnak, pedig a szakértők már évtizedek óta egyetértenek abban, hogy megfelelő körültekintéssel alkalmazva a tampon egyáltalán nem tesz kárt a fiatal lányokban.
Menstruáló kamaszlány a nyaraláson - való-e egy tininek a tampon?

„Korán kezdtem menstruálni, még nem voltam 11 éves. Anya azt mondta, 14 éves koromig nem használhatok tampont, ám amikor a vérzés zsinórban a harmadik évben tette volna tönkre a nyaralásomat, annyira sírtam, hogy megszánt, és egy évvel korábban megengedte. Hatalmas kő esett le a szívemről, és később Anya is azt mondta, nem volt racionális oka az ellenérzésének. Néhány éven belül az én lányomnál is fel fog merülni a téma, és biztos, hogy a saját tapasztalataim alapján a kezdetektől engedni fogom neki a tampont, ha úgy kényelmesebb” – mondja a ma már negyvenes Vera. Története bizonyítja, hogy évtizedekkel ezelőtt sem volt már feltétlenül tabu a fiatal lányok tamponhasználata, ugyanakkor rövid internetes kutakodás után láthatjuk, hogy ma sem mindenki ért ezzel egyet. Igaz, félelmeik nagy része könnyen eloszlatható.

A kamaszlányok nagy része amúgy is ellenérzéseket táplál a menstruáció iránt. Macerás, „ciki”, és gyakran komoly fájdalmakat is okoz. Ha ráadásul a tábor vagy a nyaralás alatt jön meg a kislánynak, az nem csak a régóta várt élményt teszi tönkre, hanem rengeteg felesleges magyarázkodásra is kényszeríti (nem, nem fogja természetesen kezelni, és elmagyarázni a fiúknak, hogy azért ül felöltözve a parton, mert épp menstruál), a többiek örömét látva pedig csak erősödik benne az érzés, amit persze eddig is sejtett, hogy valamilyen okból ő „hibásan van bekötve”.

Ettől függetlenül lehet, hogy ő maga is idegenkedik a tamponhasználattól, ebben az esetben nem kell erőltetni. Felajánlani azonban lehet, ha pedig ő szeretné, érdemes támogatni benne, hiszen nem tesz benne kárt, helyesen használva pedig a fertőzések esélye is minimális.


Nem szakítja át a szűzhártyát!

Az egyik leggyakoribb érv a fiatal lányok tamponhasználata ellen az, hogy „elveszi a szüzességet”, vagy hogy ilyen korban a hüvely még nem alkalmas rá. Mindkét állítás alaptalan.

A szűzhártyán több természetes nyílás található – ha nem így lenne, a menstruációs vér sem tudna átjutni rajta -, amelyek elég lágyak ahhoz, hogy egy mini tampon minden további nélkül keresztülférjen rajtuk. A hüvely fala is rugalmas, egy mini, de akár egy normál tampon is gond nélkül felhelyezhető.


Biztonságos tamponhasználat tiniknek

Sokan félnek a fertőzésektől, amelyeket a tampon vagy a menstruáció alatti fürdőzés okoz. Ezen aggodalmak egy részének valóban van létjogosultsága, azonban többségük megfelelő elővigyázatossággal kiküszöbölhető.

A legfontosabb, amire figyelnie kell a kislánynak is, hogy mindig tiszta kézzel cseréljen tampont, tehát mielőtt hozzányúl, alaposan mosson kezet szappannal. A kézmosás természetesen utána sem maradhat el, de ezt már ritkábban szokták elfelejteni. Nyugat-Európában sokkal elterjedtebbek, de nálunk is elérhetők az úgynevezett applikátorok, amelyek segítségével a tampon még kényelmesebben felhelyezhető.

Mondjuk el neki, hogy a tampon akkor van jó helyen, ha nem érzi. Ha kényelmetlen, nyom, igazítani kell rajta.

Szűz lányok legjobb, ha a mini méretet használják, de végszükség esetén a normál sem szokott gondot okozni.

A tampon legfeljebb nyolc órán át legyen a hüvelyben, de az első napokban szükség lehet sokkal gyakoribb – akár 2-3 óránkénti – cserére is. Fiatalabb lányokat érdemes erre figyelmeztetni is.


Valódi veszély: a toxikus sokk szindróma (TSS) tünetei

A tamponhasználat egyetlen valódi veszélyt rejt magában: a toxikus sokk szindróma (TSS) egy nagyon ritka, de súlyos betegség, amely az esetek nagyjából felében tampont használó nőket érint. Gyakran okozza az, hogy a túl sokáig – akár napokig – fent felejtett tamponban elszaporodnak a baktériumok. Ezért ha a lány bármilyen okból kifolyólag nem tudja eltávolítani, nem szabad késlekedni: bármilyen kellemetlennek is tűnik, fel kell keresni a nőgyógyászt, aki könnyen segíteni tud a problémán.

Mindenképpen gondolni kell rá, ha menstruáció – különösen tamponhasználat – alatt a következő tünetek jelentkeznek:

  • lázzal járó hasmenés, hányás
  • fejfájás
  • torokfájás
  • bőr kivörösödése
  • vérnyomás csökkenése
  • izomfájdalom

A TSS gyors, intenzív kezelést igényel, ezért ezeket a tüneteket tilos figyelmen kívül hagyni.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja