SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Valóban jót tesz a láz, vagy mégis csillapítani kellene? - Egy gyermekorvos nagymama tanácsai

Dr. Sebő Zsuzsanna [cikkei] - 2018-01-04
Színházba készülünk négy iskoláskorú unokámmal. Hónapok óta várják a nagy eseményt, mindig ünnep számukra a "mamával" egy előadást megnézni.
Valóban jót tesz a láz, vagy mégis csillapítani kellene? - Egy gyermekorvos nagymama tanácsai

Lencsi, a legfiatalabb szokatlanul csendes, pedig ő az, aki minden gondolatát meg akarja osztani a környezetével, vagyis szüntelenül mesél, csacsog, kérdez. A ruhatárra várunk, mikor észreveszem, csillog a szeme, teste tűzforró. Nem mehetünk haza a másik három miatt, így kap egy lázcsillapítót, hogy legalább az előadást átvészeljük.
Fél óra sem telik el, Lencsi a régi, kacag, tapsol, élvezi a színházat. Estére újra összeesik, süt az egész gyerek, de ugyebár a láz nem betegség, hanem a szervezet jótékony reakciója, így egy teával ágyba küldöm. Éjfélig nem alszik el, forgolódik, felkel, lefekszik, feje fáj, nyögdécsel és tüzel a kis teste. Megelégelem a vergődését, és kap lázcsillapítót.
Fél óra múlva a láza lemegy, mély álomba merül, és reggelig meg sem moccan.  Másnap a láz újra támad, és én ismét megpróbálom nem felvenni a harcot a „szervezet jótékony reakciójával”, de Lencsi nagyon nehezen viseli, rossz a közérzete, gubbaszt, nem eszik, feje, szeme fáj, örök vidám arcocskája egy szenvedés festménye. Emellett szíve, mint egy kismadáré, szaporán ver, a normálisnál jóval gyorsabban.
Néhány óra elteltével félreteszem a szakmai ajánlásokat és előlép belőlem a nagymama. Amint felmegy a kislány láza, bizony én gyógyszert adok, azaz lázat csillapítok. Ilyenkor Lencsi majdnem a régi, mosolygó gyerekké válik, játszik, még enni is kér. Így telik el két nap, kis unokám egész jól átvészeli a rövid lázas periódusokat, közérzete, amint alábbhagy a láza, sokkal jobb és nem mellékesen csökken a fejfájása, torokfájása is. Hogy a lázcsillapítás nem gyógyítja meg, ez igaz, de amíg meggyógyul, nem szenved annyit.
 

Felesleges a lázcsillapítás?

Mindezt miért jegyeztem le? Az elmúlt időszakban gyermekgyógyász ügyeletesként több olyan esettel is találkoztam, mikor a rövidebb-hosszabb ideje magas lázas kisgyermek napok óta elesett, bágyadt volt, ám a szülő nem csillapította a lázát hivatkozva a mediákban megjelenő információkra, miszerint a láz jótékony, a lázcsillapítás felesleges. Valóban több helyen is megjelent harsogó címekkel, hogy felesleges a lázcsillapítás, és bár a szövegben megbújva ott van, ha rossz a gyermek közérzete, akkor azért szükséges. Több évtizedes gyermekorvosi munkával a hátam mögött bizton állítom, a magas lázas gyermekek 90-95 százaléka rosszul érzi magát, nyűgös, fájdalmai vannak egészen addig, míg le nem megy a láza. Ez azt jelenti, hogy a magas lázas gyermekek 90-95 százalékában a szakmai ajánlás szerint is szükséges lázat csillapítani, nem csak aggódó szülőként, nagymamaként.
 

Láz, lázgörcs

Egy másik tévhit eloszlató bölcsesség, ami ezekben az írásokban megjelenik, hogy a láz és a lázgörcs nem függ össze, a láz nem okoz görcsöt. Ez igaz lehet, de az is biztos, hogy a nem epilepszia eredetű görcsölő állapotok döntő többsége mégis csak a lázas állapot kapcsán lép fel. Egy részük a felmenő láznál, más részük a magas láz alatt. Egy egészséges, láztalan gyermeknél nem lép fel rángógörcs, de egy arra hajlamos kicsinél lázas állapotban bármikor. Aki már tartott a kezében felakadó szemű, rángatózó gyermeket, akinek minden vizsgálata negatív és csak lázas betegség kapcsán görcsöl, azt nem nagyon fogja érdekelni az evidence-based orvoslás, a könyvtárakban összegyűjtött cikkek kivonata, az bizony lázat csillapít és tegye is, lelkiismeret furdalás nélkül.


Hűtőfürdő, hűtőborogatás

Ne kínozzuk a gyereket a hűtőfürdővel, hűtőborogatással - mondják a tévhitoszlatók. Valóban nem ez az első bevetendő fegyver egy lázas gyermeknél, de aki kihányja a gyógyszert, a kúp sem marad meg benne, és órák óta magas lázzal és rossz közérzettel küzd, annál bizony alkalmazni kell, minél fiatalabb, annál inkább. A hűtőfürdő nem a gyermek hideg vízbe nyomását jelenti, hanem a testhőmérsékletű fürdővíz fokozatos lehűtését (31-32 fokra), miközben a kicsi játszik a vízben. Ezzel akár egy fokkal is lejjebb nyomható a láz, ami általában pont elegendő ahhoz, hogy a közérzete a betegnek jobb legyen.
 

Lázcsillapító gyógyszerek

Három nagy csoportjuk van:

  • a paracetamol,
  • az ibuprofen
  • és az amidazofen

tartalmúak. A negyedik csoport szerei, a szalicilát származékok gyermekeknél nem ajánlottak.  
Ne váltogassuk a különböző csoportok gyógyszereit, írják ezek a tévhit-eloszlató írások. De mit mond a szakmai ajánlás ezzel kapcsolatban?  Ha valamelyik gyógyszer nem, vagy nem jól hat, vagy éppen túl rövid ideig, akkor térjünk át egy másik csoportú szerre.  Szóval váltsunk. A váltakozva adott gyógyszereknek másik előnye, hogy biztos nem lesz túladagolva az egy nap alatt beadott egyik csoportú gyógyszer sem.  
Természetesen ha valamelyik gyógyszer több órán át karbantartja a lázat, azt alkalmazhatjuk legközelebb is (több óra elteltével), de annak a gyereknek, akinek mindössze egy-egy órára csökken elviselhetővé a hőmérséklete, annak igenis segíteni kell egy másik csoportba tartozó lázcsillapítóval. Nagyon fontos a különböző lázcsillapítók hatóanyagának az ismerete, mert azonos összetevővel, de más és más néven léteznek gyógyszerek, és a váltás egy másik csoport tagját, gyógyszerét jelenti.

Ilyen és hasonló gondolatok jártak a fejemben, miközben Lencsinek próbáltam segíteni és nem hagytam, hogy lázasan vergődjön, szenvedjen. Harmadik nap reggelén a kicsi lány megemberelte magát, láztalanul ébredt, a nap folyamán a lázmérő nem mutatott többet 38,5 foknál, de ez már nem zavarta, rajzolgatott, játszott egész nap, és a lázcsillapítók is visszakerültek a gyógyszeres dobozba.

Fotó: Amber Faust / PEXELS

Dr. Sebő Zsuzsanna


Dr. Sebő Zsuzsanna
Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
A szerkesztő ajánlja