SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rövidebb a táppénz, ha mozgunk

Családinet [cikkei] - 2012-10-29
A felnőtt lakosság jelentős része megélte már a hát-, különösen a derék fájdalmát. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa azoknak ad tanácsot, akik aktívak kívánnak maradni és szeretnék lerövidíteni a munkából való kiesést.
Rövidebb a táppénz, ha mozgunk

Az ágynyugalom nem kívánatos

A Spine szakmai folyóiratban megjelent belga tanulmány szerint sokkal gyorsabban visszatérhetnek a munkájukhoz a derékfájdalom miatt szenvedők, ha az orvos nem csak konstatálja a mozgáskorlátozottságukat, de kivezető utat is képes nekik mutatni.

A nem-specifikus derékfájdalom, vagyis amelyet nem valami speciális eltérés okoz, nagyon gyakori és költséges probléma. Csupán Belgiumban ez okozza a fizikai munkások negyedének tartós mozgáskorlátozottságát. A felépülés gyakran évekig tart, sőt, sokszor életfogytiglan tartó rokkantsággal kell számolni, ami nyilván a betegnek és a társadalomnak is meglehetősen költséges végkifejlet.

A szakemberek 506 – jórészt fizikai – munkást vontak be a kutatásba, akik a derékfájdalmaik miatt éppen táppénzen voltak. A dolgozókat véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik csoportnál csupán a Belgiumban szokásos módon megállapították a mozgáskorlátozottság mértékét, a másik csoportot viszont emellett orvosi és életmódbeli útmutatással is ellátták. Olyan tanácsokat kaptak, mint, hogy tartózkodjanak az ágynyugalomtól és próbáljanak annyira aktívak maradni, amennyire lehetséges. Ugyanakkor megnyugtatták őket, hogy a fájdalom előbb-utóbb alább fog hagyni. (Olyan súlyos panaszokkal rendelkező munkásokat, mint például az isiász, nem vontak be a felmérésbe.)

Derékfájdalom miatt rokkantság?

Az eredmények azt mutatták, hogy akik életvezetési tanácsokat is kaptak, nagyobb eséllyel épültek fel a betegségükből és térek vissza a munkába, ez mindössze 4 százalékuknak nem sikerült egy év után sem. Ezzel szemben, az egyszerűen csak „rokkantosítottak” 8 százaléka volt képtelen egy év után a munkába való visszatérésre. A szakemberek szerint ezen különbség fő oka az orvosi hozzáállás volt, amely biztatta és a helyes irányba terelte a betegeket.

A kutatás fő következtetése szerint nagyon sokat tesz hozzá a betegek felépülési esélyeihez a megfelelő felvilágosítás, tanácsadás és az aktív élet propagálása. Vagyis mindenképpen a „rehabilitáció-orientált megközelítés” lenne a kívánatos, amelynek ráadásul már az első vizitek alkalmával meg kellene történnie. Ha ugyanis a beteg az első hat hét során nem kap szakszerű útmutatást az optimális kezelésre és életmódra vonatkozóan, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki a betegség „mellékhatásai”. Ezek pedig tovább növelhetik a munkából való kiesés időtartamát.

Személyre szabottan kell megtalálni a megoldást

- Nagyon fontos lenne, hogy mi, szakemberek is próbáljuk a fájdalmakkal érkező beteget meggyőzni a mozgás és az aktív élet jelentőségéről. Ez nem csak fizikailag segít, de a páciens érdeklődésének fókuszát is képes pozitív irányba terelni, és meggyőzni őt arról, hogy ura a testének és képes kezelni a fájdalmat. – ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa. – Az orvosi vizsgálat és ellenőrzés azonban elengedhetetlen, hiszen minden páciensnek személyre szabottan kell ajánlani azt a mozgásformát, amely az ő kora, állapota, problémája, edzettsége mellett a legoptimálisabb.

www.oxygenmedical.hu

Kép forrása: www.gettyimages.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja