SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészségesebb életmód, fittség (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Pálfi Hedvig Nóra [cikkei] - 2011-03-31
Vajon milyen tényezők vezethetnek az elhízáshoz? Vajon milyen feltételek meglétére van szükségünk ahhoz, hogy sikeresen leadjuk az évek során felhalmozott kilóinkat, amelyek megkeserítik életünket? Milyen erőforrásokat kell megtalálnunk önmagunkban, hogy önerőből sikerüljön egy tisztább egyensúlyi állapot elérése? Ehhez hasonló kérdésekre keresem a választ és próbálom az olvasókat gondolkodásra és cselekvésre késztetni.
Egészségesebb életmód, fittség (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Az egészséges életmód és az arra való törekvés kulcsfontosságú szerepet tölt be a mindennapokban. A médiák leginkább kész recepteket ajánlanak nekünk, amelyek hiperszónikus sebességű változást, akár fogyást ígérnek, ha megvásároljuk termékeiket. Az igazság mégis az, hogy ez a látszat valóság, amivel az emberek elméjét fűszerezik és késztetik a naiv lakosságot azonnali beszerzésre indokolva azzal, hogy ők biztosan tudják, mire van szüksége az egyénnek. Tényleg tudják? Vagy csak meghatározott reklámfogással elhitetik velünk?

A reklámok hitelességét is cáfolni lehet. Az egyik hajfesték reklám által ajánlott terméket egy kopasz férfi mutatja meg nekünk, mivel ő tudja hogyan is kell használni. Mindezen tények vagy ferde valóság előhozásával szeretném felhívni a figyelmet arra a nagyon fontos momentumra, mely szerint, ha mi nem vagyunk, tisztában azzal mit akarunk elérni, mire van szükségünk, akkor megadjuk az esélyt a félrevezetésre.

Tehát ha tisztázzuk magunkban, hogy a célunk a minél egészségesebb életszínvonal, fittség elérése, már a problémamegoldás első szakaszán túljutottunk. A tartós életszínvonalhoz persze sok más kritérium is szükségeltetik, ezeket veszem sorra a következőekben:

1.  Tudatosítjuk és kimondjuk a problémát hangosan magunknak, vagy akár családtagjainknak, közeli barátunknak! Ez nagyon fontos az elején, mivel ha nem hozzuk tudatos szintre a gondunkat, akkor nem is szívesen foglalkozunk vele!

2.  Ezután érdemes vázlatot írni magunknak mire szeretnék fókuszálni, milyen az ideális testsúly, amit el szeretnénk érni, stb. Ezt úgy is elképzelhetjük, ha veszünk egy sima lapot. A közepére felírjuk a témánkat, elengedjük a fantáziánkat és ötletelés közben lejegyezzük felszökkenő gondolatfoszlányainkat. Erre mindig érdemes alapoznunk és jó, ha szem előtt van. Egy másik módszer szintén bevált nekem is. Készíthetünk egy kívánságtérképet is magunknak. Különféle kedvelt, vagy éppen otthon lelt újságokból kivágunk képeket, amik illik a tervünkbe célunkhoz és ezt helyezzük rá a térképünkre. Írhatunk melléjük bizonyos pozitív mantrákat, megerősítéseket is, minél jobban hiszünk benne, minél többször ismételjük hangosan vagy magunkban ezeket annál gyorsabban teljesül.

3.  Ha ezzel készen vagyunk fontos a megfelelő terv készítése: mire lesz szükségem az ideális testsúly eléréséhez? Itt gondolok a minden emberben egyetemesen jelenlévő belső potenciálra, amivel képes felülkerekedni problémáin és önerőből megvalósítani vágyait. Milyen erőforrásaim vannak? Erőforrás alatt érthetjük akár a saját belső ösztönző erőinket: az akaratot, kitartást, célkitűzést motivációt, hitet, nyíltságot stb. Külső erőforrásnak tekinthetjük az adott kulturális közeget, családi milliőt, ahol élünk. Honnan jöttünk? Milyen családból? Milyen értékek számítanak a családunkban az egészséges életmód szempontjából? Ez azért fontos, mert ha belekezdünk akármilyen változásba, rendkívül fontos mindenkinek a pozitív visszajelzés, amely ösztönző jelentőséggel bír a személyiségünkre, viselkedésünkre az első szocializációs terepen. A barátaink és rokonaink milyen attitűddel, gondolkodással bírnak az egészséges életmódot illetően? Kiemelkedő, hogy milyen mentalitású emberekkel vesszük körbe magunkat, hiszen így vagy úgy befolyással vannak életünkre, gondolatinkra, érzelmeinkre és cselekedeteinkre. Abszolút lelkesítőnek találom a pozitív, elfogadó, empatikus légkört, ahol rugalmasan kezelik a családban a tagok változásait, fejlődését. Persze ez eléggé idillikusnak tűnik így kimondva, mert általánosan nem elfogadott tény ez. A szülők más generációból származnak, valahol még a normarendszer is eltér egymástól szülő-gyermek között.  Úgy gondolom, hogy manapság már éppen előtérbe kerülnek és felszínre jönnek azok az igazságok és tabuk, amik eddig rejtve voltak és azt tapasztalom, hogy az emberek minél nyitottabbak az újdonságok felé, annál több rejtett erőforrást, vakfoltot fedeznek fel önmagunkban, mert mernek máshogy gondolkodni és mernek mást tenni, mint eddig mások, nem állnak be a sorba, megvalósítják álmaikat, önmagukat. Tulajdonképpen itt kezdődik minden változás, egy elhatározással, egy döntéssel, hogy már nem nézem tétlenül a dolgokat, a szenvedést, a lelki problémákat. Összeszedem magam, nem csápolok, nem hisztizek. Meghatározom magamban a céljaimat és megyek előre, hiába mondanak mást a többiek, én tudom, mit kell tennem, mert érzi az ember legbelül, a szíve mélyén.

4.  Ha az alapvető erőforrásokat és társas támogató rendszer feltérképeztük, illő a lényeges alapelvekre és az egészséges életmódhoz vezető módszerekre, eszközökre is hangsúlyt fektetni. Mik ezek? Ahhoz, hogy egy változás sikerrel járjon több terület integrált és dinamikus összehangolása szükséges. Hogy lesz tartós egy fogyás? Milyen területeken érdemes elosztanom energiáimat?

  • megfelelő táplálkozás: amit tartalmazza a kevés gyors felszívódású szénhidrátokat (kenyér, édességek, fehér cukor, tészta etc.) inkább lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztása (rizs, burgonya, teljes kiőrlésű gabonapelyhek) sok vízfogyasztás, elegendő fehérjefogyasztás (csirke, hal) kerülni kell a nagyon zsíros ételeket. Emellett javallott a sok zöldség és kevés gyümölcs termelése. Alapvető, hogy ne vonjunk meg semmit sem.
  • aktív sport: a felhalmozott kilókat le kell dolgozunk, ha tényleg fogyni szeretnénk,nincs vita! Milyen sport áll hozzánk közel? Lényegesnek tartom, hogy olyan szabadidős tevékenységet válasszunk, ami önkéntességre épül, örömmel végezzük rendszeres jelleggel. Lehet egyénileg is (pl. futás), vagy akár csoportos formában (aerobic, konditerem, tae-bo), melyek a közösségi összetartozást erősíthetik bennünk és erős motiváló hatással bírnak.  Együtt küzdünk a kilókkal.
  • lazítás, relaxáció: szellemi teljesítőképességünkért rendkívülinek tartom a rendszeres meditálást, mely során kiürítjük a naponta minket ért ingerek hatását. Ekkor megtisztulunk és gondolhatunk még erősebben az általunk kitűzött céljainkra!
  • Alapelvek sorában: említem a rendszeresen végzett tevékenységet, amit persze felszabadultan, örömmel végzünk. A fokozatosságot (sebességet, intenzitást) és mértékletességet.

Záróakkordként láthatjuk, hogy semmi nem megy anélkül, hogy mi nem határozzuk el magunkat, mi nem döntjük el, valami mást szeretnénk! Minden rajtunk múlik, ezért ébresztő! Az idő múlik! Mikor akarsz végre magadért először tenni valami fontosat? Nincs olyan dolog, amit szívesen megváltoztatnál magadon, csak eddig a környezeted értékítélete befolyásolt?

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja