SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szezonja van: a meggy!

Talán Katalin [cikkei] - 2012-06-29
Nem tudom, ki hogy van vele, nálunk sláger a meggy, a meggyes pite, meggyes rétes, a hideg meggyleves, a meggyszósz. Viszont a mélyhűtő kapacitása behatárolja a tárolást, de ott vannak a befőttes üvegek!
Szezonja van: a meggy!

Nem nagy munkával eltehetjük, és tárolásához sem kell energia!


Meggy nyersen eltéve, pitének, rétesnek, süteményekbe:

5 kg megmosott, leszárazott, magozott meggyet műanyag tálba vagy rozsdamentes lábosba tesszük, 1 kg kristálycukrot, 1 ek. szalicilt vagy fele mennyiségű NaBe-t, 1 dl rumot, 2-3 szem szegfűszeget, egy darab fahéjat adjunk hozzá és keverjük el, lefedve, hideg helyen tartsuk két napig, naponta kétszer-háromszor keverjük át. Tegyük tiszta, száraz üvegekbe a gyümölcsöt, öntsük rá a levét, zárjuk le és tegyük el kamrába, vagy olyan helyre ahol nem éri nap és aránylag hűvös van.


Rumos meggy a nap által eltéve:

Hozzávalók: 3 kg megmosott, leszárazott, hibátlan meggy, 1 kg kristálycukor, 1,5 dl rum. egy kevés benzoesavas nátrium
A meggyet tehetjük egy nagy üvegbe is, ha veszünk ki belőle, nem fog megromlani. Tegyük rétegesen az üvegbe a cukorral a meggyet, majd öntsük rá a rumot (nem sütőrumot, az nem jó!), majd tegyünk az üveg szájára egy réteg befőző celofánt, ide szórjuk a NaBe-t, majd az üveg fedőjét csavarjuk rá, vagy zárjuk le, két újabb réteg celofánnal. Ha celofánt használunk, kössük le egy vászonnal is, mert a darazsak átszúrják a celofánt, ugyanis ki kell tenni az üveget a napra, addig hagyjuk ott, míg annyi levet ereszt, ami ellepi a szemeket. Éjjelre érdemes berakni a szobába, hogy ne hűljön le nagyon. A kamrába téve, rájárhatunk, nem fog megromlani. Mehet a kókuszgolyó közepébe! A leve is nagyon finom és becsapós itóka!


Ecetes meggy



Friss, hibátlan, megmosott meggy szárát ollóval rövidre vágjuk, majd tiszta üvegekbe rakjuk, rázogassuk meg, hogy jól elhelyezkedjenek az üvegben a szemek.
1 l vizet, 1 l fehérborecetet, 1 kg cukrot 10-15 szem fekete borsot, 1 kávéskanál sót felforralunk, és hagyjuk hűlni. Hidegen a gyümölcsre önjük az ecetes lét, majd lekötjük és eltesszük az útból. Majd nyolc nap múlva leöntjük róla a levet és felforraljuk, most melegen töltjük vissza, lekötjük és szárazdunsztba tesszük. Másnap a helyére rakhatjuk, pikáns savanyúság sült húsokhoz. Ha a borsot kicseréljük, 5-6 szem szegfűszegre és egy darab fahéjra, egy másik ízvilág áll elő.


A mustáros meggy, igazi különlegesség, jó mindenféle szárnyas sültekhez, vagy májpástétomokhoz.

1 kg szárától megfosztott meggyre 30 dkg cukrot, 3 dl vizet és 10 dkg mustárt számítunk. Feltesszük a cukrot és a vizet forralni, amikor gyöngyözve forr, tegyük bele a meggyet, egyszer forrjon meg és húzzuk le a tűzről, és vigyázzunk, hogy ne repedjenek fel a szemek, majd egy szűrőkanállal vegyük ki a gyümölcsöt és a visszamaradt lét erős forralással kb. felére besűrítjük, majd hozzáadjuk a mustárt. Hagyjuk langyosra hűlni, közben üvegekbe rakjuk a gyümölcsöt és a szirupot ráöntve lezárjuk. Eltehetjük a kamrába rögtön.
Jó lesz télire, az biztos!
A magokat se dobjuk ki, megmosva terítsük szét egy újságpapíron és erős napon szárítsuk ki, remek töltet kis babzsákba. A magoknak nyugtató hatást tulajdonítanak, időnként a napra téve „töltsük fel energiával”, jobb, mint a műanyag golyócskák, gyermekek imádják. Sőt a szárakat is jó megszárítani, gyógytea keverékeként hasznosíthatjuk, vízhajtó hatású.

Kapcsolódó cikkek:
Receptek Levendula felhasználásával
Itt az ideje kovászolni!
A lekvárok lekvárja: a baracklekvár

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja