SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

12 éves korban a magyar gyerekeknek átlagosan már 4 rossz foga van

Családinet [cikkei] - 2012-04-19
Világszerte az iskoláskorú gyerekek 60-90%-ának van legalább 1 szuvas foga, míg felnőttek esetében ez az arány már 100% - állítja az International Dairy Journalban most megjelent amerikai tanulmány. A publikáció szerint azonban a tejben található bioaktív összetevők védelmet nyújtanak a népbetegségnek számító fogszuvasodás ellen.
12 éves korban a magyar gyerekeknek átlagosan már 4 rossz foga van

A tej kalcium, fehérje és vitamintartalma hatékony védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen

A tejben található ásványi anyagok közül a kalcium, foszfor, a tej vitaminjai közül pedig elsősorban a D-vitamin véd a fogak romlása ellen. Emellett a tej pH értéke sohasem csökken 5.5 alá, mely a fogzománc kioldódásához vezetne. Ezzel szemben a cukros üdítők és az egyéb cukrozott élelmiszerek épp ellenkező hatást váltanak ki és demineralizálják a fogzománcot, azaz kivonják a fogból az ásványi anyagokat. A tanulmány szakértői szerint a tejfogyasztás ezért kiemelten fontos gyermekkorban az egészséges fogak kialakulásához, felnőttkorban pedig azok megőrzéséhez.

Szuvas fogak világszerte

A fogszuvasodás világszerte az egyik leggyakoribb népbetegségnek számít, így Magyarországon is vezető szereppel bír: egy hazai vizsgálat alapján 10 évenként megkétszereződik a gyermek- és serdülőkori fogszuvasodások száma. Magyarországon, 12 éves korban a gyerekeknek általában már 4 rossz foga van. Míg a fogszuvasodás globálisan a gyerekek 60-90%-át, a felnőtteknek pedig 100%-át érinti, addig az Egyesült Államokban például a 2-4 év közötti gyerekek 20%-ának, a 6-8 évesek 50%-ának és a 15 év felettiek 60%-ának van legalább 1 szuvas foga. Az amerikai W. R. Aimutis és munkatársai tanulmánya szerint a fogszuvasodás gyakorisága, a táplálkozási szokások és dohányzás miatt tovább fog növekedni.

Mi az, amit iszol?

A tanulmány szerzői a fogszuvasodás első számú okozójaként nevezik meg a magas cukortartalmú ételeket és italokat, melyek nagymértékben csökkentik a száj pH értékét és a fogak ásványi anyag tartalmát. A tejfogyasztás során a pH érték sohasem csökken a kritikus 5.5 alá, mely a fogzománc kioldódásához vezetne. A tej és tejtermékek segítik fenntartani a szájban található szövetek egészséges pH egyensúlyát, ezáltal lassítva vagy megszüntetve a fogak ásványi anyag tartalmának vesztését.

Kalcium és foszfor optimális egyensúlya



Nem mindegy tehát, hogy mit iszunk. Az amerikai tanulmány ugyanis megállapítja, hogy a tejben és tejtermékekben található kalcium, foszfor, tejfehérje, a tejben található vitaminok közül pedig elsősorban a D-vitamin, csökkentik a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. A kalcium, a fogzománc építőanyagaként, a tejben, tejtermékekben van jelen olyan formában, hogy a leghatékonyabban felszívódhasson a szervezetben. Mivel a fogzománc mindennapi életünk során veszít ezekből az ásványi anyagokból, a veszteség pedig a fogak gyengüléséhez vezet, a fogak egészsége érdekében elő kell segíteni az elveszített ásványi anyagok visszaépülését.

A tejfehérje a fogak felépítésében és erősségük kialakításában játszik fontos szerepet. A D-vitamin a kalcium és foszfor felszívódását segíti, enélkül az ásványi anyagok nem tudnának beépülni a fogzománcba.

"A tejben azonos arányban van jelen a kalcium és foszfor, ami azért előnyös, mert a fogzománc is hasonló kalcium/foszfor aránnyal rendelkezik" - mondta Dr. Matos Lajos, a tanulmány ismertetője. "Csak a tej és tejtermékek képesek biztosítani az étrend kalcium/foszfor arányának egyensúlyát, mivel számos más táplálék több foszfort tartalmaz, mint kalciumot" - tette hozzá a szakember.

Hőkezelés hatása a tejre

"Sokan tévesen úgy vélik, hogy a boltban kapható dobozos tejek nem vagy kis mértékben tartalmazzák azokat a vitaminokat, amelyek szükségesek az erős csontozat és fogak kialakításában" - mondta Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketingvezetője. "Ezzel szemben tény, hogy az UHT (ultra magas hőmérsékleten kezelt)tej tartalmazza mindazokat a vitaminokat, amelyek az egészséges táplálkozás szerves részét képzik" - tette hozzá a szakember.

Az egészséges táplálkozás fontos szerepet játszik a fogszuvasodás megelőzésében, nem helyettesíti azonban a megfelelő szájhigiéniát. Nagyon fontos a rendszeres, naponta legalább kétszeri fogmosási szokás kialakítása gyermekkorban és a rendszeres fogászati szűrővizsgálatokon való részvétel.                             

Forrás: Premier Kommunikációs Iroda                                              

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja