SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bűnmegelőzési tanácsok kegyeleti napokra

Családinet [cikkei] - 2011-10-28
Közeleg a Mindenszentek és a Halottak Napja, amikor a temetőkben meglátogatjuk elhunyt szeretteinket.
Bűnmegelőzési tanácsok kegyeleti napokra

Sajnos a temetőket nem mindenki lelkiismereti, vagy kegyeleti okokból látogatja. Szomorú tapasztalatunk, hogy ezekben a napokban a temetők közvetlen környezetében gyakrabban fordul elő gépjárműlopás- és feltörés, kerékpárlopás, zseblopás, továbbá megnő az esélye a lakástulajdonos távollétét kihasználó betöréses lopásoknak.

Otthonaik elhagyását követően, kérjük Önöket, hogy:

  • Ne felejtsék el bezárni az ablakokat (kamra, fürdőszoba, pince, mosdó, WC), ajtókat!
  • Amennyiben van, aktiválja a biztonságtechnikai eszközöket.
  • Távolléte idejére kapcsolja ki a csengőt, hogy a lakás elhagyatottsága ne legyen könnyen ellenőrizhető.
  • Akár rövidebb (1-2 nap) ideig is távol marad otthonától, kérje meg rokonait, megbízható szomszédait, hogy nézzenek rá lakására.
  • Figyeljünk egymás és szomszédaink értékeire, valamint közvetlen lakókörnyezetünkre.

Közlekedés során:

  • A tömegközlekedési eszközöket igénybe vevők lehetőség szerint használják a pályaudvari érték- és csomagmegőrzőket.
  • Fokozottan figyeljenek értéktárgyaikra és irataikra, azokat soha ne hagyják felügyelet nélkül!

Gépjárműlopások- és feltörések megelőzésével kapcsolatosan:

  • Mielőtt a személygépjárművét elhagyja - még akkor is, ha rövid időre marad távol -, győződjön meg arról, hogy a gépjárműve ajtaja, ablakai be vannak-e zárva!
  • Az indító kulcsot tartsák maguknál!
  • Amennyiben lehetőség van rá, parkoljanak az arra kijelölt őrzött parkolóban. Az esti órákban pedig olyan helyet válasszanak, ahol jó a közvilágítás, illetőleg a parkoló átlátható.
  • Semmilyen értéktárgyat, okmányt, táskát ne hagyjanak látható helyen a gépjárműben!
  • Mielőtt elindulnak a járművel, vizsgálják meg, hogy a jármű zárszerkezete és az ablakai érintetlenek-e, vannak-e azon látható külsérelmi nyomok. Amennyiben vannak, azonnal értesítse a rendőrséget, hívja a 112 segélyhívó számot!
  • A biztonság érdekében alkalmazzanak mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket, eszközöket, melyek beszerelését szakműhelyben végeztessék el.

Néhány jó tanács az alkalmi lopások megelőzésével kapcsolatosan:

  • Jól látható, forgalmas helyen zárják le kerékpárjaikat, mivel a gyalogos forgalomnak visszatartó ereje van a tolvajokkal szemben!
  • Jegyezzék fel kerékpárjaik azonosításra alkalmas jellemzőit, ismertető jegyeit (típus, vázszám, méret, szín, felszerelések, sérülések, stb.).
  • Gravírozással, illetve az egyre elterjedtebb, ún. mikropontos jelölési rendszer alkalmazásával egyedi azonosító jelekkel is elláthatják kerékpárjaikat.
  • Használjanak legalább két, jó minőségű erős zárat! A lakat (zár) lehetőleg olyan legyen, amely a vázat és a kereket is átéri! A kerék és a váz legyen mindig együtt, egy stabil tárgyhoz (pl. fa, kerékpártartó, korlát, stb.) rögzítve.
  • Soha ne hagyják őrizetlenül táskájukat, miközben a kegyeleti helyet, illetve környezetét rendezik, még ha csak épp vízért vagy csupán a konténerhez mennek is!
  • Ha az alkalmi lopás folyamatát észlelik, lehetőség szerint ne szálljanak szembe a tolvajjal, mert általában többen vannak és erőszakosan reagálhatnak! Hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget!
  • Ha az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréljenek zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltsák le.

A zseblopások kockázatát jelentősen csökkentse, fogadja meg a következő ajánlásainkat:

  • Pénztárcájukat, bankkártyájukat tegyék biztonságos helyre! A ruházatuk belső, lehetőleg zárható zsebében, a kézitáska belső részében nagyobb biztonságban vannak.
  • Ne tartsanak maguknál sok készpénzt, lehetőleg bankkártyával fizessenek!
  • A bankkártyát és annak PIN kódját soha ne tartsák egy helyen, pénzfelvétel esetén ügyeljenek arra, hogy idegen személy ne láthassa a beütött kódot, valamint azt se, hogy mennyi pénzt vett fel.
  • Mobiltelefonjukat ne viseljék látható helyen.

NE ADJON ESÉLYT AZ ELKVÖTŐKNEK!

VIGYÁZZON ÉRTÉKEIRE!

Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

      

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
A szerkesztő ajánlja