SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kompressziós harisnya segítheti az alvást

Családinet [cikkei] - 2011-08-29
A kompressziós harisnya viselése a visszérbetegség kezelésének fontos eszköze, azonban a legújabb kimutatások szerint hatásos lehet egy bizonyos alvászavar, az úgynevezett alvási apnoe enyhítésében is. Dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa a kompressziós harisnya viseléséről beszélt.
A kompressziós harisnya segítheti az alvást

Alvászavar és krónikus vénás elégtelenség

Az olaszországi Brescia Egyetem egyik kutatócsoportjának az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklapban megjelent tanulmánya szerint: a kompressziós zokni nappali viselése a vénás elégtelenségben is szenvedő betegekben csökkenti az alvási apnoe vagy más néven éjszakai légzéskimaradás tüneteit.

Az éjszakai légzéskimaradást (apnoe), a légúti izomzat alvás közbeni összeesése okozza, ami legalább 10 másodperces légzéskimaradáshoz vezet, mielőtt az agy ismételt ingerének hatására a légzőizmok összehúzódnak és légutak ismét megnyílnak. Ez az állapot hosszútávon súlyos következményekhez vezethet. A legtöbb beteg nincs tudatában a problémának, és leginkább a horkolás, a többszöri hirtelen felébredés, a levegő után kapkodás, valamint a rendszeres másnapi fáradtság, a csökkent koncentrálóképesség, lelassultság jelzi, hogy az éjszakai alvás nem megfelelő. Hosszú távon magasvérnyomás betegség alakulhat ki, fokozódik a szívinfarktus és a szélütés kockázata. Leggyakrabban túlsúlyos betegek érintettek.

A nyugodtabb alvásért

Krónikus vénás elégtelenség akkor jelenik meg, amikor a vénák nem képesek az oxigénszegény vért visszajuttatni a szív felé. Ez leggyakrabban a láb vénáinál fordul elő. A kutatók korábban kimutatták, hogy ilyenkor a lábakban felhalmozódott folyadék éjszaka, fekvő helyzetben kezd visszaáramlani a fej irányába, a nyaki szövetekben felgyülemlik és a gége ismétlődő összeeséséhez, így légzéskimaradáshoz vezethet. A tudósok arról számoltak be, hogy ha vénás elégtelenségben szenvedő betegek egy héten keresztül napközben kompressziós zoknit viseltek, az óránkénti légzéskimaradások száma 36%-kal csökkent. Ennek hátterében az állt, hogy a kompressziós harisnyát viselő betegeknél napközben kevesebb folyadék gyűlt össze az alsó végtagokban és emiatt csökkent az éjszaka folyamán a nyakba áramló folyadék mennyisége is. Azt egyelőre nem vizsgálták, hogy a másnapi tüneteket ez hogyan befolyásolta.



A vizsgálat eredménye figyelemre méltó, hiszen az alvási apnoe kezelése egy éjszakai lélegeztető maszk viselésével történik, ami nemcsak kényelmetlen, de drága is. A vizsgálat hátránya, hogy kevés betegen, (mindössze 12) és rövid ideg végezték, de mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy az igen költséghatékony kompressziós zokni viselésének, a „nehézláb-érzés” csökkentésén, a vénás fekélyek megelőzésén kívül más területeken is lehetnek jótékony hatásai. Hangsúlyozni kell, hogy ezek egy kutatás eredményei, és az alvásproblémákkal küszködők mindenképpen szakembert keressenek fel a probléma megoldására.

Mit lehet még tenni?

A vénás elégtelenség jól ismert tünetei a lábdagadás, a nap folyamán erősödő fáradtságérzés a lábakban, éjszakai lábgörcsök, a bőrtünetek, mint a boka feletti bőr barnás elszíneződése, az ekcéma, később lábszárfekély megjelenése ellen a „gyógyszer” a kompressziós zokni napközbeni viselése. Emellett ajánlható: a meleg-hideg váltózuhany, vénás torna, az úszás, biciklizés, de a túl magas sarkú cipők kerülése, a túlsúly leadása vagy a hosszantartó állás kerülése is - ismétli dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa.

Bizonyos tüneteken a gyógyszeres kezelés is enyhíthet. Amennyiben a vénás elégtelenséghez a kitágult visszerek vezettek el, akkor javasolt ezek eltávolítása műtéttel, esetenként szklerotizációval, amely során egy speciális anyagot fecskendeznek a vénába, amely annak falát összetapasztva megszünteti az adott érszakasz visszértágulatát. Ez utóbbi azonban csak kisebb kaliberű vénákon, és csak bizonyos esetekben végezhető el.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja