SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A nyak és derékfájdalmakról - 1. rész

Fenyvesi Ildikó [cikkei] - 2011-04-29
Napjainkban népbetegséggé nőtte ki magát a nyak és derékfájdalom. Már egészen gyermekkortól kezdve küszködünk ezzel a problémával, pedig régebben ez nem volt ennyire elterjedt a fiatalok körében.

A nyak és derékfájdalmakról - 1. rész

Miért van ez?

  1. ÉLETMÓD
  2. ÉLETMÓD
  3. Valamilyen tényleges fejlődési anomália

Mit értünk az ÉLETMÓD alatt?

Gyermekkorunktól kezdve ülő életmódot folytatunk. Kezdődik az általános iskolával, majd folytatódik a középiskolával és a felsőoktatással, majd a betetőzés a munkába állás, mert ott aztán végképp megpecsételődik a sorsunk. (Tisztelet a kivételnek, de ők meg fizikai munkát végeznek és azért alakul ki problémájuk.)

Persze itt sokan fölszisszennek, hogy :

  • Általános iskolában van szünet, meg testnevelés óra. Ez mind nagyon jó csak sajnos nem elég. Ha nem járatjuk gyermekünket olyan mozgásformára, mely legalább közepes szinten terhel, nem fog megfelelően fejlődni. A mozgás nemcsak a fizikai-erőnléti fejlődés miatt fontos, nagyban befolyásolja a szellemi fejlődést is.
     
  • Középiskolában körülbelül ugyanez a helyzet, fűszerezve a serdülőkor formálódásával és lelki átalakulásával is. Fontos megjegyezni, hogy ebben az időszakban nagyon könnyen beleesnek a tinik az önsanyargatás csapdájába, a „jobban nézzek ki” mondatok miatt ezért fontos, hogy szakavatott edzői, gyógytornászi kezek közé kerüljenek.
     
  • Ha bekerülünk a felsőoktatásba, ott ki-ki eltölt hosszabb-rövidebb időt. Itt történik meg a fejlődés befejeződése és csak reménykedhetünk, hogy sikerült elérnünk azt a csonttömeget és terhelhető izomzatot, melyre támaszkodhatunk ezek után. Kutatások alapján ez az idő a nemektől függően 20 és 25 év között következik be. Innentől azon kell munkálkodnunk, hogy megtartsuk amit felépítettünk.

Nem mindegy tehát, hogy milyen minőségű és mennyiségű sportot űz gyermekünk, főleg ha már találtak valamilyen eltérést, deformitást.

Fontos megjegyeznem, hogy egy lúdtalp is okozhat komoly gerincproblémákat később, ha nem kezelik és figyelnek oda rá. Felejtsük el a "majd kinövi" mondatokat, mert ez szülői felelőtlenség!

Hogyan előzhetjük meg a nyak és derékfájdalmakat?

  1. Rendszeres testmozgással gyermekkortól kezdve (egyénre szabott)
  2. A helyes ülőhelyzet elsajátításával
  3. Legalább 2 óránkénti mozgással
  4. A munkaeszközök ergonomikus elrendezésével

Ha már van nyak és/vagy derékfájásunk hogyan tudunk mégis javítani a helyzeten?

Ha már van problémánk első lépésként érdemes szakembert fölkeresni (orvos, gyógytornász). A szakember egy vizsgálat után meg tudja állapítani, hogy mi lehet a probléma oka, így hatékonyabb terápiát tud javasolni.

Itt még nagyobb hangsúlyt kap az, hogy megtanuljunk helyesen ülni, ülve dolgozni.

Megfelelő helyen legyenek elhelyezve munkaeszközeink.

Vannak segédeszközök melyeket használhatunk, hogy jobban érezzük magunkat, néhány példa a teljesség igénye nélkül: ülőpárna, ülőkorong, deréktámasz... Ezek a segédeszközök mindig úgy kerüljenek kiválasztásra, hogy előtte kikértük szakember véleményét. Nem biztos, hogy ami a szomszédnak használt, az nekem is fog, és fordítva is igaz.

Figyeljünk oda testünk jelzéseire, hosszútávon jól járunk vele!


Folytatása következik: Gyermekkori gerincproblémák, A serdülőkor gyógytornász szemmel...


Fotó: josef325: Body

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja