SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Néhány gondolat a kókuszvízről

Farkas-Cseh Lívia (szabadságon) [cikkei] - 2011-03-23
Munkám során nagyon sokszor használom a tiszta kókuszvizet terápiás célból, szép eredményekkel, ezért gondoltam, hogy tapasztalataimat megosztom a CsaládiNet olvasóival is. Él néhány félreértés a kókusszal kapcsolatban, ezeket is szeretném tisztázni.
Néhány gondolat a kókuszvízről

A félreértések elkerülése céljából elsőként nézzünk meg néhány alapfogalmat a kókuszvízzel kapcsolatosan. A trópusokon a piacokon háromféle kókusszal lehet találkozni a kókuszpálma (cocos nucifera) terméseként:

Zöld kókusz: a még éretlen kókuszdió külső burokkal (ez az, amit az utcán fillérekért árulnak, megcsapolják, szívószálat tesznek bele, és azonmód frissen ki lehet inni belőle az értékes kókuszvizet)

Narancssárga kókusz: a már érett kókuszdió külső burokkal

Barna kókusz: (ezt vesszük a boltban) az érett kókuszdió külső burok nélküli magja, amiben a fehér hús van, és jobb esetben minimális mennyiségű folyadék. Azt a kókuszdiót nem szabad megvenni a boltban, ami már teljesen kiszáradt, tehát amiben már nem lötyög egy kevés folyadék sem.

A másik félreértés a kókuszvízzel kapcsolatban az szokott lenni, hogy az emberek egyszerűen összekeverik a kókusztejjel. A két dolog teljesen más.

Kókuszvíz: A kókuszvíz egy speciális tápfolyadék. A még éretlen, kívül zöld kókuszdió magjában található tápanyagdús folyadék, amelyből az érés során zsiradék rakódik le a maghéj belső falára. Ebből lesz az általunk ismert és fogyasztott fehér „kókuszhús”. Az éretlen, zöld kókusz magja kb. 3-4 dl steril folyadékot tartalmaz.

Kókusztej: A már érett kókusz húsából, áztatással és préseléssel nyert folyadék, amelyet elsősorban a távol-keleti konyha használ fel. Az érett kókuszdió megmaradt leve már csak töredékét tartalmazza a tápanyagoknak, és gyakran már „kiszáradt” állapotban vásároljuk meg.

Terápiás célra a 6 hónapos, fiatal zöld kókusz levét használjuk. Ez azt jelenti, hogy – mivel nem a trópusokon élünk – a zöld kókuszt az előbb leírt állapotában frissen, steril körülmények között megcsapolják, és azonnal „tetrapak” dobozba zárják, minimális C-vitaminnal antioxidánsként. Nincs cukrozva, nincs savanyúságszabályozó anyag benne, egyszóval nincs elrontva ilyen módon a terápiás értéke. A kókuszvízben számos értékes tápanyag található. Ezek közül a legfontosabbak a kálium, a kalcium, magnézium, nátrium, cink, vas, telítetlen zsírsavak, és egy úgynevezett laurinsav, ami az anyatejben is megtalálható, és fontos immunvédő szerepe van.

Az alábbiakban pontokba szedve leírom, hogy a kutatások szerint mire használható a kókuszvíz:

  • Elsőrangú lúgosító (K, Ca, Mg, Na)
     
  • Elektrolit oldat: hasonló az emberi vérplazmához. Kiszáradás ellen, elektrolit egyensúly borulás esetén (hányás, hasmenés, erős vérzés, túlzott izzadás)
     
  • Háború alatt használták fiziológiás sóoldat helyett intravénásan.
     
  • Sportolóknak izotóniás ital
     
  • Kismamáknak, szoptatós anyáknak természetes ásványpótlás
     
  • Immunerősítő
     
  • Vízhajtó, széklethajtó hatású (de nem hashajtó!)

     
  • Tisztítja a beleket
     
  • Tisztítja a húgyutakat, veséket (vesekövek, ciszták, gyulladás)
     
  • Nehézfém kivezetés
     
  • Szabályozza a koleszterin szintet
     
  • Növeli a libidót, és a szexuális teljesítményt
     
  • Antioxidáns hatású (a glaucoma kezelésében ezért használják)
     

A kókuszvíz használatával kapcsolatosan a kutatások három fő területre terjedtek ki: hidratálás, vesekövek/veseproblémák és nehézfém kivetetés.

Hidratálás

A trópusokon sok kicsi szigetén ez az egyetlen iható folyadék. A kókuszvíz összetétele sokban hasonlít az ember vérplazmájához, ezért intravénásan adagolható, fiziológiás sóoldatként, rehidratáláshoz. Az orvosok sok esetben javasolják kiszáradásos állapotok megelőzésére, kezelésére. A háború alatt (pl. Vietnám) infúzió (fiziológiás sóoldat) hiányában gyakran használtak steril kókuszvizet. A fentebb említett hasonlóság miatt az emberi szervezet jól tolerálja a kókuszvizet, nem károsítja a vörösvértesteket, nem okoz allergiát, a szervezet befogadja, és jól tolerálja. Mivel intravénásan ritkán elérhető, a kókuszvíz szájon át való alkalmazása segít a hányásos, hasmenéses, és egyéb, súlyos folyadékvesztéssel járó állapotok kezelésében. Ez különösen fontos kisgyermekek és idősek számára. Sportolók ugyanebből a célból használják előszeretettel, mivel természetes módon pótolja az edzés során izzadással vesztett folyadékot és ásványokat. Jobb, mint egy izotóniás sportital, mivel a természet rakta össze.

Veseproblémák

veseA kókuszvíz régóta ismert a vizeleti rendszerre gyakorolt terápiás hatásáról. Ezzel kapcsolatban a Fülöp-szigeteken végeztek tudományos kutatást. A kókuszvíz napi rendszeres fogyasztásától bizonyítottan csökkentek a veseköves betegek panaszai, csökkent a kőméret, és műtéti beavatkozás és fájdalom nélkül, a vizeletürítéssel távoztak a szervezetből. A kókuszvíz húgyúti fertőzéseknél is hasznos segítség lehet, fertőtlenítő hatása miatt. Kitisztítja a veséket és a húgyvezetéket, húgyhólyagot és a húgycsövet. Kutatási eredmények igazolták a kókuszvíz libidóra gyakorolt hatását is, nőknél és férfiaknál egyaránt.



Nehézfém kivezetés

A kókuszvíz tartalmaz egy olyan zsírsavat, ami képes kivonni a zsírsejtekből a lerakódott nehézfémeket, köztük is a higanyt. A benne található kéntartalmú aminosav képes megkötni a higanyt, és megakadályozni a szétterjedését a szervezetben, elősegíteni a kiürülését. Ilyen módon alkalmas az amalgám tömések cseréjekor a nehézfémek kivezetésére. A kivezetésre még akkor is szükség van, ha a csere évekkel ezelőtt történt, de akkor nem végeztünk nehézfém kivezetést.

A kókuszvízzel kapcsolatos saját tapasztalataimat, eredményeket, illetve további felhasználási lehetőségeket az Ortomolekuláris Terápia c. blogomon tettem közzé.

Farkas-Cseh Lívia (szabadságon)


Farkas-Cseh Lívia (szabadságon)
Természetgyógyász - fitoterapeuta

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/416-76-62
Skype: putzlivi
Honlap: http://www.smaragdhaz.hu
Blog: www.holisztikusgyogyulas.blogspot.com
www.ortomolekularis-medicina.blogspot.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja