SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A prosztataszűrés életet menthet

Családinet [cikkei] - 2010-07-01
50 felett minden 2. férfi ismeri a prosztata-megnagyobbodás tüneteit, 80 felett pedig ez az arány már 80 %. Éppen ezért fontos, hogy egy férfiember se vegye félvállról a tüneteket, ugyanis idejében történő szűréssel a folyamat jól kontrollálható, az esetleges rosszindulatú elváltozás idejében felismerhető és sikeresen kezelhető.
A prosztataszűrés életet menthet

Az igen gyakori probléma hátteréről és a kezelési lehetőségekről dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológus szakorvosa beszélt.

Kicsi, de jelentős szerv

A prosztata (dülmirigy) a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye nagyságú és alakú, tokkal körülvett mirigy, amelynek váladéka adja a sperma folyékony részének jelentős hányadát. A szerv tömörsége miatt kitapintható a végbélen keresztül és duzzanata következtében kisebb-nagyobb mértékben beszűkítheti a rajta áthaladó húgycsövet, ezt tapasztalhatják a prosztata-megnagyobbodással küzdő férfiak vizeletürítési panaszaiknál.
A prosztata növekedése bizonyos mértékig együtt jár a korral, már csak a hormonális változások miatt is, de ez nem feltétlenül jár együtt vizelési panaszokkal. Amennyiben azonban a prosztatán áthaladó húgycső összenyomódik, ez fokozatosan elzárja a vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erő szükséges, hogy átpréselje a vizeletet. Azért is veszélyes ez a folyamat, mert az erőltetés miatt az izomzat megvastagodhat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki és csökkenhet annak kontrakcióképessége is. Ez nyilvánvalóan vizeletpangáshoz vezet, amely ha eléri a vesét, akár vesefunkció csökkenés is létrejöhet, valamint fertőzött vizelet kialakulásához, kőképződéshez vezethet.

Figyelmeztető tünetek

Ha vizeletürítési problémák lépnek fel, érdemes a prosztata megnagyobbodására gyanakodni, és felkeresni egy urológus szakorvost. A jellegzetes tünetek:

  • gyakori, sürgető vizelési ingerek
  • vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás
  • szakaszossá váló vizelés
  • utócsepegés

Amennyiben a prosztata akut gyulladása zajlik, előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom, azonban a krónikus gyulladás tünetei nem ilyen feltűnőek és erőteljesek. A gyulladást okozhatják például nemi úton terjedő baktériumok (ezért a sűrű partnerváltás kifejezetten kockázati tényező), húgyúti fertőzés, de sok esetben nem mutatható ki kórokozó. A kivizsgálás a legenyhébb panasz esetén is elengedhetetlen, elsősorban a rosszindulatú elváltozások kizárása miatt.

Szükséges vizsgálatok

Az urológus az a szakember, aki probléma esetén elvégzi a nem túl kellemes vizsgálatot. Síkosított gumikesztyűben a legkönnyebben elérhető módon, a végbélnyíláson keresztül megtapintja a prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kiprésel. Ezt később bakterológiailag elemzik, esetleges gyulladást okozó kórokozók után kutatva. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat.   


Ugyancsak hasznos vizsgálat lehet a véranalízis, amely során elsősorban a PSA szintet (prosztata specifikus antigén) elemzik. Ez az érték a jóindulatú megnagyobbodás esetén is nagyobb lehet, így mindenképpen fontos mérőszám. Ezeken a vizsgálatokon kívül fontos  még az ultrahang vizsgálat, valamint a számítógépes vizeletáramlás vizsgálat.

A kezelés lehetőségei

Jóindulatú megnagyobbodás enyhébb eseteiben úgynevezett fitoterápiás kezelések jó hatásúak, ilyenek a törpepálma, a csalángyökér, tökmag, vagy rozspollen-kivonatok, ezek tartós szedés esetén fejtik ki kedvező hatásukat.
Kifejezett vizeletürítési tünetek esetén a tünetek súlyosságától és a prosztata méretétől függően 2 szintetikus gyógyszercsoport alkalmazására van lehetőség. Az alfa-receptor blokkoló gyógyszerek a prosztata méretét nem csökkentik, csak a feszülését szüntetik meg, míg finasterid hatóanyagú gyógyszerek  méretének kisfokú csökkenését tudják eredményezni.
Előrehaladott, gyógyszeres kezelésre nem reagáló, szövődményeket, esetleg teljes vizeletelakadást okozó megnagyobbodás esetében a prosztata teljes vagy részleges műtéti eltávolítása a választandó kezelés.
 Rosszindulatú megnagyobbodás (prosztatarák) esetén megfelelő kezdeti stádiumban az úgynevezett radikális prosztataeltávolítás (akár hasi, akár laparoscopos műtéttel) jön szóba. Adott stádiumban a sugárkezelés is gyógyulást eredményezhet. Bizonyos esetekben a prosztatarák hormonkezelését választja az urológus és az onkológus szakorvos, de ez csak a rosszindulatú folyamat tartós, gyógyszeres blokádját eredményezi, a beteg rendszeres ellenőrzést  kezelést igényel.  
 
A megelőzés fél siker

A jó hír, hogy a prosztata rendszeres kiürítése pozitív hatással van a szervre, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású. A megelőzésben fontos szerepet játszik még a monogám párkapcsolat, a rendszeres testmozgás, az étrendbeli tudatosság is. Ez utóbbi magában foglalja az alkohol, főként a tömény szeszek kerülését, a csípős ételek mérséklését, a telítetlen zsírsavak beillesztését az étrendbe, főként olajos magvak és tengeri hal formájában. A tökmag, a kisvirágú füzike jótékony hatásai is közismertek. Mivel azonban 50 év felett a prosztata-megnagyobbodás előfordulása rohamosan emelkedik, az évenkénti urológiai szűréssel megelőzhető a folyamatok romlása.  

www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja