SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

November 18. - COPD Világnap

Családinet [cikkei] - 2009-11-18
Az Egészségügyi Világszervezet 2008-as felmérései alapján a COPD 2030-ra a harmadik vezető halálok lesz a világon. A dohányzás okozta kórképek közül most kiemelten foglalkozunk a tüdőt érintő elváltozásokkal, melyek közt is a leggyakoribb és legtöbb halálos áldozatot követelő elváltozás a krónikus obstruktív tüdőbetegség.
November 18. - COPD Világnap

Nem csak a tüdők betegsége

A COPD kialakulásának a legfontosabb és leggyakoribb oka a dohányzás, mely a COPD-s betegek 85-90%-ában játszik szerepet a betegség kialakulásában. A betegség lassan alakul ki: kezdetben a belélegzett füst hatására a hörgők nyálkahártyája begyullad. A gyulladás számos kedvezőtlen folyamatot indít el a tüdőkben, melynek eredményeképpen a kilégzés nehezítetté válik, tüdőtágulat alakul ki. - magyarázza dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Budai Tüdőközpont orvosa. Egyre több jel mutat arra, hogy a COPD kapcsán kialakuló gyulladás nemcsak a légutak izomzatát károsíthatja, hanem testszerte a szövetek gyulladását idézheti elő, amely az érintett szervek működésének károsodásához vezethet (csökken a működőképes vázizomzat és a szívizom, valamint a csontok tömege, károsodhatnak az ízületek, izomsorvadás, csontritkulás, ízületi panaszok léphetnek fel).

Milyen tünetekből ismerhetjük fel?

  • Köhögés, sípoló légzés, az erőltetett kilégzés hossza megnő
  • Bő köpetürítés, főleg a reggeli órákban
  • A fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés akár az első tünet is lehet a dominálóan tüdőtágulással járó típusban
  • Súlyos tüdőtágulat esetén jellemző a hordó alakú mellkas, alsó bordaközök behúzódása belégzésben közben, kilégzésben az ajkak csücsörítése
  • Súlyos stádiumban kellemetlen mellkasi érzések, feszülés a légzőizmok túlterhelése miatt


Influenza és COPD

Az influenza következtében kialakult szövődmények gyakrabban jelentkeznek krónikus betegségben szenvedőknél. A betegek állapotromlása vírusfertőzések következtében nagyon gyorsan bekövetkezhet, ezt nevezzük exacerbációnak, mely akár életveszélyes nehézlégzéssel is járhat. Mivel az influenza gyakori szövődménye a tüdőgyulladás, ezért a krónikus tüdőbetegségben szenvedők esetében még nagyobb jelentősége van a megelőzésnek, melynek egyaránt része a dohányzás teljes elhagyása, a rendszeres testmozgás és a szükséges védőoltások felvétele (influenza ellen évenként, pneumococcus ellen 5 évenként). Esetükben kiemelten fontos a felírt gyógyszerek rendszeres alkalmazása, illetve bármilyen panasz, kérdés esetén kérjenek szakorvosi segítséget.-hívja fel a figyelmet dr. Dózsa Izabella.

Van megoldás

Az idei COPD Világnap üzenete „Breathless not Helpless!”, mely egyben utalás is arra, hogy a betegség okozta légszomj kezelésére ma már számtalan lehetőség adott, ne hagyjuk, hogy a tünetek határozzák meg mindennapjainkat. Jelen ismereteink szerint a COPD nem gyógyítható, de kezelhető betegség. A gyógyszeres kezelésnek és a légzés rehabilitációnak a legfontosabb célja a tüdőfunkció romlásának lassítása, a betegség tüneteinek enyhítése vagy megszűntetése, illetve a fizikai terhelhetőség, és ezáltal az életminőség javítása.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja