Iskolás kisfiú vágta földhöz a vemhes szurikátát - elpusztult a Kecskeméti Vadaskert kis kedvence

Németh Noémi - 2018-05-15
Tábla figyelmeztetett a veszélyre: a szurikáta viselkedése a vemhesség alatt megváltozik, ezért előfordulhat, hogy harap - tilos az állathoz benyúlni. Egy iskolás látogató azonban mégis megfogta szurikátát.
Iskolás kisfiú vágta földhöz a vemhes szurikátát - elpusztult a Kecskeméti Vadaskert kis kedvence

Zara másfél éve volt a Kecskeméti Vadaskert sztárja: a látogatók és dolgozók egyaránt imádták kíváncsi, játékos, nyüzsgős, bújós természete miatt. Halálát az okozta, hogy egy látogató fittyet hányt az előírásokra.

"Sajnos nem mindenki fogadja meg az utasításainkat, még akkor sem, ha az az Ő érdekében történik" - írja Tokovics Tamás, a vadaskert igazgatója a Baon.hu-n.

Az iskolás fiú egy osztálykirándulás keretében látogatott a vadaskertbe, s a többszörös figyelmeztetés ellenére  - a bejáratnál és az állatok mellett is ki volt téve a tiltó tábla - megfogta az állatot; a szurikáta pedig ösztönösen, a családját védve beleharapott a kezébe. A vadaspark dolgozói épp ezért helyezték ki a figyelmeztető táblákat: az állatok viselkedése vemhesen megváltozik. A harapás után a fiú ijedtségében vagy fájdalmában földhöz vágta az állatot, akinek az esés okozta halálát.

Tokovics Tamás különleges viszonyt ápolt a kis szurikátával, elgondolkodtató sorokkal búcsúzott Zarától és írásában több fontos kérdést is felvetett.

"Hogy kinek a hibája ?? Azzal, hogy a mai fiatalság egyre kevésbé tiszteli a természetet, az életet, vagy hogy a kísérő tanárok egyre kevésbé tudnak odafigyelni a rájuk bízott diákokra, vagy hogy a szülőknek a nagy hajtásban egyre kevesebb idejük marad egy-egy beszélgetésre, ahol felhívják a figyelmüket gyermekeiknek az egymás, és a természet iránti tiszteletre….. Szóval ezeknek a hibáknak a kutatásával feltárásával sajnos már nem tudjuk visszahozni Zarát az életbe. De ! Talán e sorok olvasása után le kellene ülnünk, egy kicsit magunkba fordulnunk, és elgondolkoznunk azon, hogy egy-egy meggondolatlan cselekedetünkkel hány embert, gyermeket fosztunk meg az élménytől a természet múlandó szépségétől, egy önfeledt mosolytól…."

Indexkép: Zara négyhónaposan, Fotó: MTI / Ujvári Sándor

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media