SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Háziállatok és babák - együttélési kisokos

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-04-20
A gyerek és a kisállat mindig mókás páros, tuti siker filmben és való életben is, azonban mindkettőre jellemző a kiszámíthatatlanság.
Mindegy, hogy újszülött gyermekedet viszed haza a kórházból, vagy új négylábú taggal bővül a család, számítanod kell rá, hogy nem lesz zökkenőmentes az összeszokás. Mindig légy óvatos - összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelned.
Háziállatok és babák - együttélési kisokos

1. Vérre menő játék

A legfegyelmezettebb, jól nevelt, nyugodt állat is okozhat meglepetéseket, miközben gyermekeddel játszik. Ne feledd, hogy amikor egy alomra való kisállat megszületik, az ő játékaik testvéreikkel pontosan azok, melyeket te szeretnél elkerülni: harapdálás, karmolás, birkózás. Még akkor is, ha rendszeresen csiszolod kutyád körmeit, a macskáéval nem tudsz mit kezdeni. A kékvérű cicák persze visszahúzzák karmaikat, de akármilyen óvatosak is, mindenképp számolnod kell azzal, hogy karmolások éktelenkednek majd gyermeked bőrén, melyek néha el is fertőződhetnek.
Rendszeres karom-karbantartással csökkenthető a sérülések, egy-egy gyors mancs mosással pedig a fertőzések esélye. A kutya határozott parancsokkal - úgy, hogy közé és a baba közé állsz - jól tanítható arra, hogy nem viselkedhet így. Mindazonáltal soha ne hagyd egyedül kedvenceidet a gyermekeddel, egy pillanatra sem.
Miért harap a kutya és mit kell tenned, ha megtörtént a baj? - olvasd el erről szóló cikkünket is.


2. Kóstolgatás

Mivel a kisállat tálja általában nincs gyerekbiztos magasságban, valószínű, hogy gyermeked megpróbálja megkóstolni. Persze nem mérgező, azonban egy kúszó-mászó apróság számára egy-egy falat a száraztápból komoly fulladásveszélyt jelent, hiszen nem ázik szét, mint a babakeksz. Elkerülheted a bajt, ha minden nap ugyanabban az időben eteted állataidat és utána el is teszed a tányérjukat, oda, ahol a gyerek nem érheti el.
Hasonló gondot jelent a macska-alom: kúszó-mászó és tipegő babáknak nagyon könnyű célpont lehet a cicavécé. A homokozóra hasonlító alomban szívesen tapicskolnak, túrnak, nyomkodnak, játszanak a kicsik, ám számos baktériummal és bacilussal is találkozhatnak itt a turkálás, ne adj’ isten kóstolgatás alkalmával.
Javasoljuk, hogy a macskaalmot is zárd el egy olyan helyre, ahová a cica befér – ő is értékelni fogja, hogy el tud vonulni –, de a csemete nem.
Egy tipp: Ha együtt takarítjátok az almot - illetve te takarítod, a gyerek pedig csak nézi – hamar rá fog jönni ő is, hogy az bizony „fújjj, büdös!”, és még kakis is. Innentől kezdve remélhetőleg messziről elkerüli majd.


3. Féltékenység

A gyerek és a háziállat is ugyanazt igényli tőled: „Velem foglalkozz!”
Amikor egy kisbaba érkezik a családba, a kedvencekre már nem jut annyi idő, mint korábban - a féltékenység sajnos igen gyakori probléma ilyenkor.
Szoktasd az új helyzethez kisállatodat már előre!
A baba születése előtt kezdj el fokozatosan egyre kevesebb időt tölteni a kutyáddal, macskáddal, hogy legyen ideje megszokni, mire kezdetét veszi az új időszámítás. Ha mégis úgy látod, hogy kedvencedet zavarja az új felállás, akkor egy percre se téveszd szem elől - igyekezz elkerülni, hogy dominanciaharcba keveredjen a csecsemővel.


4. Tolvajlás

Akkor is megeshet, ha nem szarkát tartasz. Abban a pillanatban, ahogy elkezded a hozzátáplálást, házi kedvenceid észre fogják venni, hogy ennivaló illata száll a levegőben.
A legfegyelmezettebb állattal is megeshet, hogy elcsen egy-két falatot a kicsitől – egyébként nem is szép dolog úgy etetni a babát, hogy szegény jószág nyála ott csorog az ételért.
Mindig külön helyiségben etesd a picit, lehetőleg olyankor, amikor a kutyus/cicus épp jól van lakva, így kevésbé fogja izgatni, mit eszik a gyerek.
Gondot okozhatnak még a gyerekjátékok és a kisállatok játékai: mivel elég hasonlóak. Könnyen előfordulhat, hogy kutyusod érdeklődését felkelti egy-egy sípoló gumijáték, vagy épp a totyogó gyerek dönt úgy, hogy a cica plüssegerével szeretne játszani. Hamar közös kóstolgatás lehet a dologból, ez pedig nem egészséges. Természetesen külön kell tárolnod őket, és praktikus megoldás, ha kijelölsz egy színt a kisállatod számára, ezt a színt pedig kerülöd a gyerekjátékok vásárlásakor.


5. Energiabombák

Mindamellett, hogy a legtöbb kutya – főleg a nagytestűek – tisztában vannak saját méreteikkel és erejükkel, nem kerülhető el, hogy a nagy játék hevében egyszer-kétszer felborítják a kis gazdit.
Ha a kutyus érkezik később, járd körül alaposan, milyen fajtát választasz: egy vizslától vagy boxertől nehezen várhatod el, hogy nyugodtan heverészve tűrje, hogy a gyerek a fülét húzza, mivel ezek a jószágok alapvetően megállás nélkül rohannak. Válassz körültekintően! Mielőtt hazavinnél egy kiskutyát, gondold át alaposan, hogy vajon tényleg felkészült-e a családod egy kutyára. Nézd végig gyűjteményünkben az egyes kutyafajták jellemzését, mely segíthet eldönteni, hogy milyen kutya való gyerek mellé.
A tanítás nagyon fontos, rengeteg veszélyes helyzettől kímélheted meg magatokat, ha betanítasz néhány egyszerű fegyelmezési parancsot a kutyádnak (pl. „ÜL”, „MARAD!”).
Ha a gyermek érkezik később, nehezebb dolgod van, de ha jól ismered kedvenced személyiségét, minimálisra csökkentheted a veszélyeket (pl. csak akkor ereszd össze őket, ha a kutyus jól kilabdázta magát).


6. Fertőzések, allergia

Még a legcukibb, legkisebb rágcsáló is hordozhat fertőzéseket, amik számukra nem jelentenek problémát, de kisgyerekekre nézve ártalmasak. Ha gyerek-magasságban van a ketrec, annál nagyobb a rizikó, minél cukibb a kis jószág, mivel a gyerkőc be fogja dugni az aprócska ujját a rácson.
Jobb esetben nem szenved életveszélyes pocokharapást, azonban a betegségekre, vérmérgezésre, vagy csak egy alapos sírásra, fájdalomra gondolva is jobb, ha csak ellenőrzött barátkozás zajlik a családi kis kedvenc és a gyerekek között. A madárpiszok különösen veszélyes a légzőrendszerre, tüdőgyulladásos tüneteket, fulladást, allergiás reakciót okozhat. Mindenképpen kerüld el az érintkezést!
Ugyanez vonatkozik a hüllőkre is: pikkelyes barátaink sajnos lehetnek szalmonella hordozói. Ügyelj rá, hogy gyíkok, gekkók és társaik sose legyenek a konyha, vagy a gyerkőcök által gyakran látogatott helyek közelében. A ketrec/terrárium tisztán tartásával és a kis gyíkkarmok rendszeres kurtításával elkerülhetőek a balesetek, a legbiztosabb azonban, ha a hüllő egy magas polcon lévő üvegbirodalom mögött – lehetőleg a papagájjal egy magasságban - marad. Ha mégis találkozik gyermekeddel: alapos kézmosás következzen!
Az allergián nincs mit magyarázni, sajnos sokszor csak akkor derül ki, mikor a gyermek és a kedvenc már egy fedél alatt vannak. A legbiztosabb megoldás, ha előzőleg teszteled a dolgot, mivel súlyos esetben nem marad más megoldás, mint külön háztartásba rendezni őket. Újszülöttek esetében ügyelj rá, hogy állatsimogatás után ne érj a baba bőréhez, mert az még nagyon érzékeny.


7. Állati aggodalom

A kisbabák egész addig csak jámbor érdeklődést váltanak ki a legtöbb állatból, míg el nem kezdenek sírni. A macskák ilyenkor hajlamosak megijedni, a kutyák pedig ugatni: vagy rémületükben, vagy azért, mert téged akarnak figyelmeztetni arra, hogy valami furcsaság zajlik a család területén.
A helyzet persze tovább romlik, ha ilyenkor kiteszed kedvencedet a szobából. A probléma megoldása hasonló a féltékenység elkerüléséhez - már a kicsi érkezése előtt játssz le otthon babahangokat, sírást, kiabálást, sikongatást, hogy hozzászoktasd hű házőrződet az új jelenséghez.


8. Gyermeki agresszió

Az a kisgyermek, aki nem él együtt kisállatokkal már kicsi korától kezdve, előfordulhat, hogy az állatnak nem tetsző módon kezdi meg az ismerkedést. Nem biztos, hogy valóban erőszakos, vagy bántani akarja a négylábút, lehet, hogy csak úgy véli, megérintheti ugyanúgy, mint egy plüsst, húzhatja maga után a farkánál fogva, mint az alvós cicáját.
Viszont ahogy erre egy igazi macska reagál, nos, azt nem teszi zsebre az őt megcibáló lurkó. A halak akváriuma kiemelt figyelmet igényel, mivel a gyerek beledobhat valamit, túl erősen kopogtathat, a kisebb darabokat kiveheti, az akváriumot kalapként próbálhatja fel és így tovább.
Az egyetlen megoldás, ha az állatokkal való találkozás előtt elkezded megtanítani az alapvető tiszteletre gyermekedet is, bizony, mivel az ő köreiket is tiszteletben kell tartani.


9. Macskaajtó

Hazánkban nem annyira divat a macskák és kisebb kutyák akadálytalan ki-be járását biztosító kis csapóajtó. Ha mégis rendelkeztek ilyennel a bundás családtag számára, bizony előfordulhat, hogy kúszó-mászó babád beszorul az apró csapóajtóba, hiszen neki pont megfelelő a magasság. Viszonylag könnyen elkerülhető a baj, ha beszerzel egy olyan ajtót, melyet csak kedvenced nyakörve nyit ki – és persze a baba nincs mindig a cica sarkában.   

A fentieket természetesen nem elrettentésnek szántuk, de körültekintőnek kell lenned a család bővítésekor. Ha jó előre végiggondolod jövendő életeteket az új családtag(ok)kal, kevesebb meglepetés érhet. Mindössze annyit kell tenned, hogy tudatosan tervezel előre, így boldogan élvezhetitek az együtt töltött időt gyermekeiddel és kis kedvenceiddel!
Ha tanácstalan vagy azzal kapcsolatban, hogy honnan vásárolj/ments meg egy kutyát vagy cicát, olvasd el erről szóló cikkünket is, melyből azt is megtudhatod, mire kell figyelned a választásnál.

Képek: www.flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja