SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Koalák az Állatkertben - A ritka erszényesek először láthatók Magyarországon

Családinet [cikkei] - 2015-03-06
Sem Magyarországon, sem más, az egykori vasfüggönytől keletre eső európai ország állatkertjében nem tartottak még koalát. Mától azonban a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatói a saját szemükkel is megtekinthetik az ausztrál élővilág e különleges, állatkertekben csak nagyon ritkán látható képviselőit. A Budapestre került két állat közül Nur-Nuru-Bin Belgiumból, Vobara pedig Németországból érkezett, de mint minden állatkerti koala, ők is az ausztrál állam tulajdonában állnak.
Koalák az Állatkertben - A ritka erszényesek először láthatók Magyarországon

Óriási érdeklődés kísérte a Fővárosi Állat- és Növénykertben ma délután megtartott „koala ősbemutatót”, amelynek során először mutatták be a nemrégiben érkezett koalákat, Nur-Nuru-Bint és Vobarát. Az Állatkertet fenntartó Fővárosi Önkormányzat nevében Tarlós István főpolgármester, a kormány képviseletében pedig L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára köszöntötte az esemény résztvevőit, s ők adták át az új Koalaházat, illetve Koalakertet. A magyarországi ausztrál közösség nevében Anthony Gall építész méltatta a koalák érkezésének jelentőségét. Az eseményen az Állatkert stratégiai együttműködést írt alá a DHL Express Magyarország Kft.-vel, amelynek alapján a DHL Express a koalák platinafokozatú támogatójaként gondoskodik a friss eukaliptusz rendszeres szállításáról. A megállapodást az Állatkert részéről prof. dr. Persányi Miklós főigazgató, a DHL Express Magyarország Kft. részéről pedig John Lucas ügyvezető igazgató látta el kézjegyével.

A két koala másfél héttel ezelőtt érkezett meg Budapestre – egyikük Németországból, a másik pedig Belgiumból –, de az elmúlt napokban az állatkerti munkatársakon kívül senki nem láthatta őket. Péntektől viszont minden nap az Állatkert, illetve az állatházak mindenkori nyitva tartási idejében bárki megtekintheti őket, aki felkeresi a városligeti intézményt.

Az Ausztráliában őshonos koalák, noha külsejükben valóban felfedezhetőek a játékmackókra emlékeztető vonások, egyáltalán nem rokonai a medvéknek. Az erszényesek közé tartoznak, amely állatcsoporton belül nem is annyira a kengurukkal, mint inkább az ugyancsak ritkaságnak számító, s Budapesten szintén megtekinthető vombatokkal állnak rokonságban.

Ausztrálián kívül csak igen kevés állatkertben tartanak koalákat. Európa ezernél is több állatkertje közül mindössze kilencben látható ez az állatfaj, ha a budapestit is beleszámoljuk. A többi koalatartó európai állatkert közül kettő Németországban, egy Ausztriában, egy az Egyesült Királyságban, egy Belgiumban, egy Franciaországban, egy Spanyolországban, egy pedig Portugáliában található. Az egykori vasfüggönytől keletre eső európai országok közül azonban Magyarország az első, ahol a közönség koalákat láthat.

Azoknak az állatkerteknek a körét, amelyek Ausztrálián kívül mutatnak be koalákat, általában az állatkerti koalaállomány gyarapodási ütemének függvényében bővítik. Ha eljön az ideje annak, hogy újabb állatkertet vonjanak be a programba, a jelentkező intézmények közül nagyon szigorú feltételek alapján választják ki a legalkalmasabbat, ahová aztán koala érkezhet. A legfőbb szempont természetesen az adott kert szakmai felkészültsége, illetve az ausztrál fauna, s ezen belül az erszényesek tartása, bemutatása, szaporítása terén elért korábbi eredményei. A döntés elsősorban az ausztrál hatóságok kezében van, hiszen minden koala az ausztrál állam tulajdona, tartásukat így az Ausztrál Államszövetség kormányának Környezetügyi Minisztériuma engedélyezi. Emellett szükséges az Ausztrálián kívüli állatkertek koala programját koordináló San Diegói Állatkert, illetve az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) keretében működő koala tenyészprogram jóváhagyása is. Ez utóbbit a Duisburgi Állatkert koordinálja.

A koalák Budapestre érkezésének előkészületei már 2009-ben megkezdődtek, az utolsó két évben pedig már intenzív felkészülés zajlott. Mindenekelőtt a megfelelő férőhelyről kellett gondoskodni. Az egykori Parasztudvar helyén (ahonnan a háziállatok 2014 elején a Holnemvolt Parkba költöztek át), az Ausztrál zóna bővítéseként teljesen új állatház épült. A Koalaház, illetve a hozzá tartozó Koalakert minden igényt kielégítő, minden előírásnak megfelelő férőhelyet biztosít az állatok számára.

Gondoskodni kellett a koalák gondozására kijelölt állatkerti munkatársak továbbképzéséről is. Az érintett állatgondozóik, illetve az állatorvosok is részt vettek olyan tréningeken, amelynek során a koalákkal már régebb óta foglalkozó európai állatkertekben a helyszínen sajátíthatták el az állatok gondozásának és egészségvédelmének gyakorlati fogásait.

Az egyik legnagyobb kihívást a koalák takarmányának biztosítása jelentette. A friss eukaliptuszlombot az Állatkert egy dél-angliai ültetvényről szerzi be, hetente kétszer érkezik új szállítmány légi úton, s a lomb tárolására külön hűtőkamrát is kialakítottak. Ez természetesen igen költséges dolog, így az egy állatra jutó fajlagos takarmányköltség az Állatkert összes állata közül a koaláknál a legmagasabb. A légi szállításban szerencsére komoly segítséget kapott az intézmény, erről ugyanis a DHL Express a koalák platinafokozatú támogatójaként gondoskodik.

A két koala, Nur-Nuru-Bin és Vobara február 24-én, kedden reggel érkezett meg Budapestre, ugyancsak a DHL Express segítségével. Az állatokkal együtt utaztak korábbi gondozóik is, hogy a koalák számára megkönnyítsék az új helyre való beszokást. Szerencsére a két állat nem sokkal érkezése után már elkezdte megjelölni új otthonát, majd majszoltak az előkészített eukaliptuszból, s végül mindketten békés álomba merültek.

Nur-Nuru-Bin Belgiumban, a Mechelen melletti Planckendael Állatparkban látta meg a napvilágot 2012 júniusában, Vobara pedig németországi, közelebbről duisburgi származású, s ugyancsak 2012-ben, de januárban született. Mindketten hímek, és életkoruk alapján fiatalnak számítanak, hiszen a hím koalák nagyjából háromévesen válnak ivaréretté, kifejlett méretüket pedig negyedik életévükben érik el.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja