SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sportolás kutyánkkal balesetmentesen

Családinet [cikkei] - 2010-05-12
Gyakran látni gazdikat, akik négylábú kedvencük kíséretében futnak, bicikliznek. Természetesen a kutyád kíséretében sokkal jobban esik a testmozgás. Ne feledkezz meg azonban egy fontos tényről: négylábú barátod nem tudja neked azt mondani: pihenjünk egy kicsit gazdám, mert kifulladtam!
Sportolás kutyánkkal balesetmentesen

Kedvencedet nem feltétlenül kell kizárólag az utcán sétáltatnod.   A legtöbb kutyát lehet gyorsabb tempóra is bírni. A testmozgásra, fittségre mindkettőtöknek szüksége van. Vannak azonban olyan állatok is, akik látszólag sohasem fáradnak el, de a látszat csal.

A futás, biciklizés kapcsán különféle változatos utakat választhattok, így nem válik unalmassá a sportolás. Alapjában véve minden kutya képes rá, hogy együtt szaladjon velünk.  

Fontos szempont, hogy a kutya már felnőtt korú legyen. Kisebb termetű egyedeknél egy, nagyobbaknál kétéves kor körül viheted magaddal őket. Ha ezt korábban teszed, később ízületi problémák jelentkezhetnek náluk.

Az idős kutyáknál is vigyázni kell, mert nekik már itt-ott fájnak a csontjaik, vérkeringési zavarokban, magas vérnyomásban is szenvedhetnek. Egy edzettebb eb akár 10 kilométeren keresztül gond nélkül képes együttfutni gazdájával. Mivel ő „négy láb meghajtású”, simán túltesz rajtunk, kétlábúakon. Egy normális edzéstempóban futó gazdi mellett a kutyának van ideje azt csinálni, amit szeretne. Igen kellemes számára, amikor előreszalad, megáll, bevár téged, szimatol, majd kissé lemarad, hogy farkcsóválva rohanhasson utánad. Ha a négylábúakat megkérdeznénk, mit választanának, a futóedzés, vagy a biciklizés kísérését, az előbbi mellett döntenének, mert a tempósan tekerő gazdi mellett nem marad elég idejük a szaglászásra azaz „újságolvasásra.” Emellett a hosszabb távolság és nagyobb sebesség rendesen túlterhelheti az állatot.

A legtöbb kutyus alkalmazkodik tulajdonosa tempójához és addig fut vele, míg össze nem esik. Amikor elhatározod, hogy magaddal viszed kedvencedet a biciklizéshez, akkor fokozatosan szoktasd hozzá ehhez a mozgásformához. Először csak toljad a kerékpárt és a kutyus trappoljon melletted. Ezután mindig egyre nagyobb távolságot tegyetek meg együtt, te két keréken, ő négy lábon. A szoktatáshoz erdei vagy mezei terep a legideálisabb. Biztonsági okokból ne tekerd a pórázt se a csuklódra, sem a kormányra. Csak fegyelmezett kutyával indulj el, hogy senkit ne veszélyeztessen séta közben. Fontos, hogy ne lehessen könnyen elvonni a figyelmét. Azt nem szabad hagyni, hogy egy lánykutya vagy egy nyúl miatt faképnél hagyjon téged. Lényeges, hogy a „jobbra”, „balra” „hozzám” „tovább” parancsszavakra szükség esetén ki tudjon térni. Ezt már az utcai sétáltatáskor is meg lehet neki tanítani, amikor sok a járókelő. Kerékpározáskor a kutya kíséretében válassz lassabb tempót, mint egyébként. Hosszabb túrán érdemes egy tartókosarat szerelni a biciklire, amiben az állat kipihenheti magát.

Néha változtasd az utazási sebességedet is. Az ügetés a legmegfelelőbb tempó az állatnak. Aszfalton ugyan kényelmesebb biciklizni, hosszabb távon azonban nagyon igénybe veszi a kutya talpát. Ne felejts el vizet vinni magaddal az állat számára, ha hosszabb túrára indulsz. Két órával az indulás előtt vagy ennél korábban bőségesen etesd meg a kutyust.

Biztonságos megoldás az is, ha futáskor az övedre erősítesz egy szabályozható hosszúságú, ún. (flexi) pórázt. Így mindkét kezed szabadon marad, és jobban tudsz a futásra koncentrálni. gy végezd a rendszeres testedzésedet, hogy az neked is, kedvencednek is örömet okozzon!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja