SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rajonganak érte a gyerekek: kutyás doki, ahogy még sosem láttuk

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-08-01
Dr. Varga Károly nem mindennapi gyerekorvos, a kutyájával rendel. Dr. Rex a babákat a kúszásban és a mászásban is motiválja, de segít az oltással vagy a vizsgálattal járó kellemetlenségek enyhítésében is. Sok felnőtt vallja, fogászaton vagy más felnőttrendelésen is jó lenne egy ilyen kutya jelenléte, hogy segítsen levezetni a stresszt. A gyerekorvos most mélyebb betekintést engedett az életébe, a múltban történt nehézségeiről, alkoholproblémákról és pánikbetegségről is vall. Hiszen éppen ebben a nehéz időszakban került hozzá a kutyája.
Rajonganak érte a gyerekek: kutyás doki, ahogy még sosem láttuk

A kutyás doki - podcast beszélgetés dr. Varga Károly gyermekorvossal

A videón belül az alábbi témák itt érhetők el:

02.25- Így került hozzá Rex

04.28- Alkoholproblémák, többször életveszélyben volt a kutya

06.11- Kezdetben támadták, amiért bevitte a kutyát a rendelőbe, Rex azonban nagy segítség, imádják a gyerekek

07.51- Így lett segítő kutya

12.14- Bemutató: mit is tud valójában Rex

16.14- Így lett gyerekorvos: Laci bácsi a példakép

21.24- Segédápolóként dolgozott kezdetben, utána vidéken

32.05 - Imádom apit, de nem tudok vele mit kezdeni, ha iszik - így élte meg a fia

38.08- "Ő egy lélek mellettem" - ilyen a kapcsolatuk

43.35- Hatalmas követőtábora van a kutyának

45.41- A kutya a legjobb immunerősítő


Hozza a gyógyszeres tasakot és kinyitja a rendelő ajtaját

Kutya nyitja ki a gyerekorvosi rendelő ajtaját, amikor a következő beteget szólítják. Dr. Rex nemcsak kilincsezni tud, hanem hozza a gyógyszeres tasakot és a kosarat is, gazdájának odaviszi a telefont, ha csörög, sőt, még a száját is kitátja szolidaritásból, ha mellette épp egy beteg gyerek torkába néz bele a doktor bácsi.

Bár a szurit nem ő, hanem gazdája adja be, sokat segít utána abban, hogy megnyugodjanak és ne sírjanak a kicsik. De hogy kerül kutya egy gyerekorvosi rendelőbe? Miben segít a jelenléte a gyerekeknek? Erről is mesél Dr. Varga Károly gyerekorvos. 
 

kutyás doki és rex


Amikor először jártam Dr. Varga Károlynál, teljesen ledöbbentem azon, hogy a gyerekek a váróban jutalomfalattal a kezükben ülnek. Még olyannal is találkoztam, aki nem is volt beteg, egyszerűen csak egy pár perces találkozásra ugrott be anyukájával, hogy egy kicsit megsimogathassa a kutyát. Bár a termete igen nagy, a légynek se tud ártani, kifejezetten szereti a gyerekeket és nagyon nyugodt kutya, még azt is elviseli, ha a totyogók akaratukon kívül is egy kicsit durvábban érnek hozzá.


Magánéleti problémák, rossz társaság: az alkohol fogságában

A gyerekorvos a podcast beszélgetésben őszintén vallott arról a nehéz időszakról, amin Rex érkezése előtt keresztülment. 

"Az ital a legegyszerűbb feszültségoldó. (...) A munka is feszültséggel járt" - mondta el dr. Varga Károly, majd azzal folytatta, hogy a válása is nagyon megviselte őt, talán ezért is menekült az alkoholba. 

"Nyolc évvel ezelőtt alkoholproblémáim is voltak. Nagyon kemény volt azon a nyáron. Hozzáteszem, 8 éve egy kortyot nem iszom, és ezt nem csak úgy mondom, abszolút kikerült az életemből, és biztos, hogy a kutyának nagy szerepe van ebben."
 

"Imádom apit, de nem bírok vele mit kezdeni, ha iszik"

A fia és az édesapja is végig mellette állt. 

"A válásunk szörnyű volt egy kamasznak. A sportba és a tanulásba menekült a drog helyett. ...Látta az apját tönkremenni. Külföldre került sokszor, de nagyon rossz lehetett neki. Volt egy mondata: imádom apit, de nem bírok vele mit kezdeni, ha iszik."

A pszichiátere ötlete volt, hogy legyen kutyája. Ő erre igent mondott, de mindenképp németjuhászt szeretett volna. A Rex felügyelő az egyik kedvenc sorozata volt, ezért szeretett volna ahhoz hasonló kutyát.

Rex valahol a Vértesben csavargott, amikor bevitették egy menhelyre. Az állatorvosi vizsgálatok és az oltások után pedig már be is tudta fogadni új gazdája. 

Így talált egymásra az elveszett kutya, és ahogy ő fogalmaz, az elveszett ember.

Mint mondja, az első nyaruk azonban szörnyű volt. Kórházba került, a kutya pedig sokszor életveszélybe került - mint mondja, az ilyen kutyáknak nehéz sorsuk van egy alkoholista ember mellett. A szanatóriumban azonban teljesen megváltozott az élete, 35 kilót fogyott és teljesen kikerült az életéből az alkohol.


Támadták, hogy mit keres a kutya a rendelőben: Rex segítő kutya lett

Visszafogadta a kutyát, és a több hónapos kihagyás után újra elkezdett dolgozni - és be is vitte magával Rexet a rendelőbe. 

"Azt vettük észre, hogy a gyerekek kiszúrták... Mindjárt jobban meg tudtam hallgatni a tüdejüket, a zörejüket, segített. A gyerekorvosnak egy fontos szerepe, hogy a gyerekek jól érezzék magukat... Hát ha még egy kutya is ott van a rendelőben, az csak jó hely lehet. Még ha kaptam is egy szurit, de utána oda tudok menni, meg tudom simogatni. Az ő feladata, hogy ott van, mellettem van és oldja a feszültséget, barátságosabbá teszi a légkört. "
 

kutyás doki és rex

Valakinek azonban szemet szúrt, hogy mit keres egy kutya a rendelőben, ezért a gyerekorvos intézkedett: Rexet elkezdték kiképezni segítő kutyává.

Rexet sokszor nevezik terápiás kutyának. Nem az, mert a segítő és terápiás kutya két különböző fogalom, de Rex azzal, hogy segítő kutyaként egy gyerekorvos mellett él, terápiás hatása van a kis betegekre.  

Dr. Varga Károly azt is elmondta, miért döntött úgy, hogy gyerekorvos lesz. 

"Beteges gyerek voltam. Édesapám nagyon elfoglalt volt és nekem volt egy csodálatos doktor bácsim, aki házhoz jött. (...) Ő egy hatalmas példa volt, a Laci bácsi. (...) 6 éves koromban elhatároztam, hogy orvos leszek. Márpedig olyan, mint a Laci bácsi."
 

Rex igazi sztár a közösségi médiában, a gyerekorvos pedig vallja: a kutya a legjobb immunerősítő

A németjuhász kutyának világszerte vannak rajongói, a közösségi médiában is rengetegen követik. A pár hónapos babáktól egészen a kamaszokig mindenki rajong érte. A rendelőben a gyerekekre van jó hatással, a felnőttek pedig az interneten olvashatják az ott megjelenő kedves történeteket.

Dr. Rex naplója néven még mesekönyv is született róla, amit a gyerekek rajzaival illusztráltak. De készült már matrica is Rexről, amit a gyerekorvos a vizsgálat után adott a kis betegeknek.

Dr. Rex Kutyás Egyesület pedig névadójának tevékenységéhez hűen nemcsak kutyasuliban oktatja a kutyákat és gazdijaikat, hanem országszerte sok-sok rendezvényen mutatja be, milyen is a családi "kutyázás”, mekkora élvezetet jelenthet az élet egy fegyelmezett, de egyben boldog négylábúval.

Dr. Varga Károly szerint egy kutya testileg és lelkileg egyaránt jó hatással van az emberre, legyen az felnőtt vagy gyerek. Vallja, a kutya legjobb immunerősítő. 

kutyás doki és rex

Fotók: Dr. Rex Facebook-oldala

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja