SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Segítség, Kismama Lettem! - 4. rész

[cikkei] - 2004-08-26
A középidő állítólag a gyermekvárás legkellemesebb időszaka: a hányinger már, a gyomorégés még nem gyötör, a pocak már kezd látszani, de még nem jelent gondot a cipelése, ráadásul - egészen tudománytalanul kifejezve - "boldogsághormon" kezd termelődni a szervezetedben, aminek eredményeképpen már a partnered is egészen figyelmesnek és imádnivalónak találod.
Segítség, Kismama Lettem! - 4. rész

Végre örömödet leled az élet apró dolgaiban: kellemes kábultsággal ücsörögsz munkahelyeden az ebédről ábrándozva, ami után a legnagyobb megelégedettséggel merülsz álomba az íróasztalod alatt. 

Ez a legjobb időpont arra, hogy kedveseddel elutazzatok egy kis extra pihenésre: végre biztos lehetsz abban, hogy jól fogod érezni magad. Ilyenkor, az 5.-6. hónap tájékán kisbabád már kb. fél kilót nyom, van szemöldöke, szempillája, a teste még sovány, de már arányos babatest, és a haja is elkezd nőni.

A várandósság egyik legcsodálatosabb élménye, amikor - az 5. hónap tájékán - megérzed kisbabád mocorgását, ami aztán a szülésig egyre intenzívebbé válik, ahogy nő és erősödik a baba. Aztán egyszer elalvás előtt az oldaladra fordulva hirtelen azt veszed észre, hogy az egész hasad is oldalra csúszott, gyermeked pedig kétségbeesett rúgdosással próbál visszakapaszkodni korábbi kényelmes pozíciójába. Innentől kezdve oldalfekvésben kénytelen leszel kispárnát gyömöszölni pocakod alá, ha nyugodtan akarsz aludni. Hja, vége már azoknak a régi szép időknek, amikor még bármilyen pózban heverészhettél ágyadban: a hasonfekvésre már nem is gondolhatsz, a háton fekvés a 6.-7. hónaptól szintén nem ajánlott (ebben a pózban romlik a magzat oxigénellátottsága), marad az oldalt fekvés, ami pedig a hasad ide-oda csúszkálása miatt csak akkor válik elviselhetővé, ha alaposan kipárnázod a pocakod, és később a lábad környékét is. Cserébe viszont kedveseddel együtt ámulva nézhetitek és tapinthatjátok, ahogy kisbabátok mozgolódó pici teste nyomán pocakod a legelképesztőbb formákat veszi fel. 

Az utolsó 3 hónap

Ha eddig nem nőtt igazán méretesre a hasad, hát most minden lemaradását bepótolja. Meglepődve veszed majd észre azt is, hogy ugyanolyan erőfeszítés mellett egyre tovább tart bárhová eljutnod.  A cipelés már egyáltalán nem megy, mert a hasad néha "bekeményedik" (a méhed összehúzódva már a szülésre edz). Ha gyakran és kényelmetlenül keményedik a hasad, pihenj sokat, próbáld elereszteni magad, és szükség esetén vegyél be Magne-B6 vitamint. Fokozódó tehetetlenséged jó indok arra, hogy végre igazán bevond párod a házimunkába, bevásárlásokba (ha jól taktikázol, az így kialakult munkamegosztás a szülés után is fennmarad). Lassan kénytelen leszel igénybe venni partnered segítségét az olyan intim foglalatosságokhoz is, mint például a lábszőrszedés, pedikűr vagy éppen a cipőd bekötése (hacsak előrelátóan nem vettél magadnak bebújós cipőket). Az alvás egyre nehezebbé válik: az elhelyezkedés és a másik oldaladra fordulás az ágyban hosszú perceket  vehet igénybe, ráadásul a hólyagodra nehezedő nyomás miatt még WC-re is ki kell evickélned éjszakánként. Ezek a procedúrák aztán könnyen felébreszthetik a pocakodban szunnyadó pici lényt, aki tiltakozásának nyomatékot adva élénk rugdosással foszt meg téged az álom reményétől is.
Ne lepődj meg, ha ebben az utolsó időben néha kellemetlen görcs áll a lábikrádba (sajnos ez is leginkább éjszaka szokott bekövetkezni): ez csak a kálciumhiány következménye, amit némi kálciumpótlással (pl. pezsgőtabletta) megelőzhetsz. Ha idáig eljutottál, most már igazán nincs értelme tovább halogatni a babaholmik beszerzését. Te is nyugodtabban és felkészültebben várod majd a szülést, ha tudod, hogy otthon minden előkészült a kis utód fogadására. Egyébként az előkészületek rejtélyesen nagy örömöt okoznak minden kismamának: órákig el tudnak szöszmötölni a megfelelő ágynemű, kisruhák, öltöztető stb. kiválasztásával. Vigyázz, ne ess abba a hibába, hogy nagy halom szükségtelen cuccot halmozol fel: a babának kezdetben nem sok mindenre van szüksége, hisz az első időkben csak enni és aludni fog. Így elég, ha csak az alábbi dolgokat szerzed be:

alváshoz:
- mózeskosár vagy kiságy, lényeg, hogy közvetlenül a te fekhelyed mellett legyen
- kispléd a kosár vagy ágy aljára,
- 2 db kislepedő
- 2 db könnyű, mosható takaró (párna nem kell, a babának teljesen vízszintes felületen kell aludnia)

szállításhoz:
- mózeskosár az autóban szállításhoz
- babakocsi kocsizsákkal (télen) - legcélszerűbb (igaz, a legdrágább is)
olyan babakocsit venni, amely kivehető bébihordozóval rendelkezik (amely autósülésként is funkcionál), és később sportkocsivá is alakítható.

pelenkázáshoz:
- biztonságos pelenkázóhely (fontos, hogy számodra kényelmes magasságban legyen)
- lemosható pelenkázómatrac
- nedves törlőkendő popsitörléshez
- kicsi, műanyag szemeteszsákok a koszos pelenkák elhelyezésére (bűzölgés elkerülése végett)
- néhány csomag mini vagy newborn pelenka
- 1 üveg 70%-os alkohol a köldökápoláshoz

A popsikrémet és a köldök leszárításához szükséges hintőport majd a gyerekorvosod írja fel az első vizsgálatkor.



fürdéshez:
- kiskád (Legjobb az a fajta, amely olyan kiképzésű, hogy a kisbabát minden oldalról megtartja: így egyedül is könnyedén és biztonságosan tudsz fürdetni.)
- 1 db vízhőmérő
- babaszappan (eleinte csak a hajlatok tisztítására használd, és ha így is túlzottan szárítaná a bőrt, úgy térj át fürdetőkrémre)
- 2 db kapucnirésszel ellátott törölköző

öltözéshez:
- 6 db elöl vagy hátul nyíló (nem bebújós!) pamut rékli (ha már gyakorlott vagy, áttérhetsz a bebújós body-kra)
- 6 db popsirésznél nyitható rugdalózó (újszülöttnek általában az 56-os méret a jó, de vigyázat, pár hét alatt kinövi!)
- 2 db könnyű, kényelmes kiskabát
- nyáron 4 db napozó
- nyárra 2 db vékony pamut kissapka, télre (a vékony sapka fölé) 2 db vastag sapka
- 2 db kismamusz (télen) illetve 2 db vékony kiszokni (nyáron, a napozóhoz)
- télen 1 db meleg overál és 1 pár kiskesztyű
- 20 db textilpelenka büfiztetéshez, a baba feje alá stb.

Cumisüvegből 1 db-ot a biztonság kedvéért beszerezhetsz, de a rendesen szopó újszülöttnek a közhiedelem ellenére nincs szüksége plusz folyadékbevitelre.

A 36. terhességi hétbe lépve ideje összecsomagolnod azokat a holmikat is, amiket a kórházba majd magaddal viszel, hiszen innentől már bármikor várható a szülés. Itt sem érdemes óriási batyut összehordani, úgysem lesz rá szükséged, ráadásul a kórházi szekrényedbe sem fog beférni.
Érdemes két kis csomagot készítened: egyet a szülésre, egyet pedig a szülés utánra. A szülésre készíts be egy kis innivalót, csokoládét, szőlőcukrot (ez erőt ad, ha már végleg kifulladtál), frissítőkendőt, no meg egy meleg papucsot. Szülés utánra mobiltelefont vagy telefonkártyát, tisztálkodószereket és törölközőt, strandpapucsot a zuhanyozáshoz, több guriga WC papírt, papír WC ülőke védőt, hálóinget, 6-7 bugyit, fésűt, csatot. Nem árt egy úszógumit vagy kispárnát is betenni, amire majd ülhetsz, mert a szülés után annyira fog sajogni az alfeled, hogy a sima székre ülés szóba se jöhet majd. Ha bármi másra szükséged lesz, azt pedig behozza majd a párod.

Most jönnek csak az igazi izgalmak: vajon mikor kezdődik el? Ne félj, hogy esetleg nem fogod felismerni, ha elkezdődik a szülés: ezt minden
kismama biztosra megérzi. Vagy a szabályosan ismétlődő  fájások, vagy a magzatvíz elfolyása figyelmeztetni fog. Próbáld meggyőzni magad, hogy minden rendben lesz, és hogy nem pont akkor fog elkezdődni a szülés, amikor épp egyedül vagy valahol. Mindenesetre írd fel előre egy cetlire a kórház, egy taxitársaság és az orvosod telefonszámát, mert ha hirtelen pánikba esnél, ez jól jön majd. Nem árt, ha mobiltelefont vagy telefonkártyát is hordasz ezentúl magadnál, no meg egy kis törölközőt, arra az esetre, ha netán épp nem otthon lennél, mikor elfolyik a magzatvíz. A 36. héttől egyébként minden héten járhatsz majd NST (CTG) vizsgálatra, amivel a méhösszehúzódások gyakoriságát és intenzitását vizsgálják 20 percen át a hasadra rögzített műszerek segítségével. Sajnos azonban ezzel sem jósolható meg előre a szülés időpontja.

Miközben bőszen készülsz életed egyik legnagyobb eseményére, ne felejtsd el a legfontosabbat: győzd meg magad, hogy igenis meg tudod szülni a gyermeked. Banális ostobaságnak tűnik ezzel foglalkozni, hisz az ember az eszével mindenképp tudja, hogy valamiképp úgyis megszüli a babát.
Mégsem elég kizárólag az eszünkkel felfogni ezt, és azt gondolni, hogy majdcsak lesz valahogy. A szülést legjobban az könnyíti meg, ha nagyon mélyen a lelkedben is átérzed és elhiszed, hogy tényleg képes vagy világra hozni kisbabádat.

Segítség, Kismama Lettem! - 1. rész
Segítség, Kismama Lettem! - 2. rész
Segítség, Kismama Lettem! - 3. rész
Segítség, Kismama Lettem! - 5. rész - Segítség, Szülök!

Fotó: phaendin/FreeDigitalPhotos.net

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja