SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Öt éve családbarát - az Aktív Szülés Program!

[cikkei] - 2004-09-08
Volt egyszer egy pszichológusnő, aki - évekkel ezelőtt - egy vidéki szülészetre ment dolgozni, hogy a leendő édesanyák szülésre való felkészítésében részt vegyen. Információval látta el őket a kórház szülési gyakorlatáról, segített nekik megtanulni a szülés alatti légzést meg a relaxációt. Az orvosok gyakran dicsérték, "milyen szépen szülnek" a tanfolyamáról érkezett mamák. Amikor rákérdezett, kiderült, az orvosok azt tartották szép szülésnek, ami alatt csendben voltak az anyák. Ekkor már sejtette, valami nincs rendben ezzel.
Öt éve családbarát - az Aktív Szülés Program!

Mottó: "Meg lehet-e tanulni szélcsendben, hogyan kell viharban vitorlázni?" (Békesi Beáta)

Azok a mamák, akiknek mégsem sikerült a "szépen szülés", rendre arról számoltak be, hogy hiába tanulták meg előzőleg a légzéstechnikát, eljött a szülés közben egy pillanat, amikor képtelenek voltak azt alkalmazni. A szülés ereje, intenzitása, esetleg félelmetes volta mintegy felülírta az előzőleg biztosnak hitt tudást. Ezeket a nőket kudarc érte, szülésüket inkább elszenvedték, mint átélték.

A pszichológusnő töprengeni kezdett. Hogyan lehet az, hogy míg egyesek probléma nélkül alkalmazták az előzőleg tanultakat, mások képtelenek voltak erre? Hogyan lehetne mindenki számára alkalmazható, egységes tudást nyújtani a szülés idejére? Hogyan lehet egyáltalán egyformán felkészülni a szülésre? Hiszen mindenki szülése más és más. Mint ahogyan más a hozzá vezető út is.

- Valahol minden nő úgy szül, ahogy az életét éli - mondja Békesi Beáta, a pszichológusnő, a múlt hónapban jubiláló Aktív Szülés Program vezetője. - Csakhogy a szülőszobán olyan intenzív fizikai és pszichológiai helyzet alakul ki, hogy az anyaszerepbe épp belépő nő számára gyakran nagyon éles és fájdalmas módon merül fel az a kérdés, hogy ő érett-e erre a szerepre. Hipnoterapeutaként azt is megfigyeltem, hogy a hipnózisban szülő nők többsége igen előrehaladott szülés esetén sem élt a fájdalomcsillapítás lehetőségével. Ebből azt tanultam meg, ha egy nőt békén hagynak, a saját érzéseire hagyatkozhat és nem kell külső elvárásoknak megfelelnie, akkor még a szüléssel járó igen erős és intenzív fájdalom is elviselhető és kézben tartható lesz a számára.

Ehhez azonban kielégítő és sokrétű információra, másrészről aktív, értő támogató(k)ra is szüksége van a szülő nőnek. Ezzel a tudással és tapasztalattal felvértezve és a londoni Active Birth Centre (ABC) mintájára, Békesi Beáta klinikai pszichológus éppen öt éve megalapította az Aktív Szülés Programot, amely központi céljául tűzte ki a gyermekvállalás előtt álló családok lehető legteljesebb támogatását a szülői szerepre és ezen belül a szülésre való felkészítésben. Pszichológusokat, szülészorvosokat, dúlákat, rekreációs szakembereket, tánc- és zeneterapeutákat hívott meg a programba.

Az ABC mintájára Beáta ugyanúgy fontosnak tartotta a verbális felkészítést, a várandósok - és hozzátartozóik - szakemberekkel való "összehozását", a szabad informálódást, mint a lelki és fizikai felkészítést, amely idővel jócskán felülmúlta a "terhestorna" lehetőségeit. S a program sokrétűségének különlegességig vitt kiszélesítésével magát az ABC-t is. Ma már az ASZP egyedülállónak nevezhető térségünkben.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a program iránt öt éve folyamatosan nő az érdeklődés. Öt évvel ezelőtt az ELTE régimódi tornatermében, ősöreg tantermeiben kezdtek a programvezetők, ma már a belvárosi Aranytíz Művelődési Központ gyönyörű helyiségeiben, elegáns, modern környezetben zajlanak a foglalkozások. Ezek között vannak szülésre felkészítő programok, ilyenek a szakemberekkel való találkozások, a kismama fittness, a kismama tai-chi, a várandós párok táncterápiája, a kapcsolatmélyítő dramatikus csoport és az autogén tréning, valamint az egyéni konzultáció lehetősége.

A szülés utáni - bababarát - programok tárháza is ugyanilyen gazdag: bekapcsolódhatnak az érdeklődők a szülésélményt szubjektíven feldolgozók csoportjába, a baba-mama játszócsoportba, a Kismama magazin klubjába, de kitanulhatják a babamasszázst is, vagy elvihetik csöppségeiket a Bóbita, a Manótorna vagy a Varázssziget zenés-mozgásos-játékos foglalkozásaira is. Legújabb lehetőség pedig - várandósok, vagy már babával "rendelkezők" számára egyaránt - az angol nyelvű mamaklub, amely a szülők nyelvi rutinjának megőrzését, illetve  az angol nyelv ritmikájának, lejtésének a gyermekek "fülébe ültetését" (tehát nem oktatását!) célozza.

Amire itt bizton számíthathatunk:

A program lehetőségein belül a legteljesebb támogatás lelkileg és fizikailag a várandósság ideje alatt, majd a szülés után is.         A programokon való részvétel folyamán differenciált odafigyelés a kismamára.

Sokrétű információ nyújtása, különböző lehetőségek megismertetése a várandósok és hozzátartozóik számára, aktív gyakorlati segítséggel. A választáshoz szükséges kompetencia erősítése, a "tudom, mi a jó nekem" érzés - vagyis a belső szükségletek követésének - előidézése.

Az apára, mint a szülés, születés egyik fontos "tényezőjére" való odafigyelés, a "család születik" elv ilyen irányú kiterjesztésével, kialakulófélben lévő szülői szerepében való támogatás.

Az önmagunkra, szülésünkhöz, szülővé válásunkhoz az egyéni útra való rátalálás segítése, mindezt nyitott, rugalmas, elfogadó légkörben megvalósíva. Az anyák és apák abban való segítése, hogy megtalálják a belső biztonságukat, mégha a szülés körülményei nem is ideálisak.

A várandósság, a szülés és a babázás  elszenvedése helyett azok aktív megélése, a szülési élmény javítása, és mindezeken keresztül a gyermekszülési, családbővítési kedv növelése.

Amire ne számítsunk:

A program nem valami ellenében jön létre. Nem opponál az egészségüggyel. A nőket kívánja erősíteni, saját megoldásaikat támogatni, de nem kíván "lázadást szítani". Természetesen támogatja, ha a kismamákban kialakul egy újfajta szülés-szemlélet, azonban nem kíván elébemenni a változásoknak.

A program munkatársai ugyan közvetítenek egy szemléletet, de nem reprezentálják a mai magyar realitást. Sok magyar kórház - vallja bár magát bababarátnak - nem kínálja fel az alternatív vajúdás, szülés, újszülöttgondozás lehetőségét a kismamáknak. Ezért mindenkinek saját információt kell beszereznie az adott kórház(ak)ról ahhoz, hogy rátaláljon a számára legmegfelelőbbre.

Nem közvetítenek  a szervezők a szülő nők és a kórházak között, nem fogják megkeresni a legmegfelelőbb kórházat vagy szülőorvost, és azt sem garantálják, hogy a szülés zavartalanul, az előzetes elvárásoknak megfelelően zajlik majd.

Nem fogják "megtanítani" a "helyes" vagy "kötelező érvényű" vajúdás-, lazítás- vagy légzéstechnikát a szülés idejére. Ilyen ugyanis nem létezik. Mindenkinek az a technika a legmegfelelőbb, amely őt valóban közelebb viszi a babával való találkozáshoz.

- Én otthon születtem bábával, amikor pedig a fiaimat vártam, alkalmam volt arra, hogy megfelelő segítséggel végigjárjam azt a belső utat, amely az enyém volt - mondja Beáta - . Ennek része volt a gyermekkel való kommunikációs lehetőség átélése is. Saját szülési élményeim hozzájárultak szemléletem alakulásához. Úgy vélem, nagyon fontos, hogy aki várandósokkal és szülő nőkkel támogatóként együtt van, rendelkezzék saját élménnyel.

- A szülés egyébként akkor működik jól, ha nagy a személyes mozgásszabadság, lehetőség van pszichés megküzdésre és mások bevonására is. Fontos, hogy minden asszony a saját alkatának, lelkének megfelelően találja meg a szüléshez vezető útján a megfelelő segítséget. A szervezett felkészítésben tehát az a legfontosabb, hogy minden nő meg tudja találni azt a helyet, és hangsúlyozom: azt az embert, aki egyaránt  biztosítani tudja számára a szüléshez az ideális fizikai és pszichikai környezetet.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja